přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Proč nebudu používat Google Chrome

Proč nebudu používat Google Chrome

chromium.png

Několik článků o Google Chrome mě navnadilo, abych jej alespoň na týden vyzkoušel. Nakonec jsem zkoušel dva týdny Chromium a nyní se vracím k Firefoxu.


Google Chrome vs. Chromium

Protože jsem paranoidní a protože se mi modré logo víc hodí do mého modrého pracovního prostředí, zvolil jsem místo Google Chrome otevřenou variantu Chromium. Pokud jsem to pochopil správně, liší se pouze v brandingu a potencionálním špehování lidí.

Stejně tak se nevracím k Firefoxu ale k Iceweaselu, který se liší jen v brandingu a je shodou okolností taky modrý.

Jakožto správný uživatel Debianu jsem sáhl po ubuntím repozitáři s tímto rychlým prohlížečem. Hlavním důvodem, proč jsem ho chtěl vyzkoušet, však nebyla jeho údajná rychlost, ale jeho rozhraní, které by (jakožto minimalistické) na malém displeji mého Éééčka bodlo. Dalším důvodem byly mé sympatie k WebKitu i Googlu.

Ušetřené místo?

Chrome respektive Chromium nenabízí ušetření místa jen skrytím hlavní nabídky (což umí rozšíření do Firefoxu také), ale především integrací oušek karet (respektive panelů ve špatném překladu ve Firefoxu) do okraje okna. Zajímavá myšlenka, už když jsem Chrome viděl poprvé - u spolužáka na Windows, přemýšlel jsem nad zpracováním v Linuxu. Chrome prostě vytvoří okno, u kterého poručí správci oken nezobrazovat okraje, a ovládací prvky si zajistí samo.

Zas tak moc místa to nepřináší, asi tak tři pixely...Zas tak moc místa to nepřináší, asi tak tři pixely...

Kromě toho, že výrazné ušetření místa se nekoná, protože ouška karet jsou velké jako ty z Firefoxu i s okrajem okna dohromady, přináší toto řešení několik nevýhod. Když aplikace startuje, objeví se nejdřív ohromný hnusný modrý obdélník, přes který se teprve prohlížeč vykreslí. Kdyby aspoň ten odstín modré nebyl tak vykřičený. A navíc je ta modrá všude, když něco označím.

Modré pekloModré peklo

Navíc obsahuje horní okraj okna tlačítka minimalizovat, obnovit/maximalizovat a zavřít. Tlačítko minimalizace na oknech nechci, můj správce oken to ví a respektuje, protože jsem ho tak nastavil. Nějaké Chrome si udělá co bude chtít. Samozřejmě, můžete namítnout, že je to banalita, horší je, že místo minimalizace jsem zvyklý okna zarolovávat. Rolováním kolečka myši nad horním okrajem okna. Což samozřejmě řeší opět správce oken a Google Chrome zarolovat nejde. Zdánlivým řešením je použití správce oken i pro Chromium - to umožňuje nastavení prohlížeče. Je jasné, že tím ale přijdu o výhodu ušetřeného protoru kompletně.

Ušetření místa se nekoná, navíc s neaktivním okrajem to vypadá fakt blběUšetření místa se nekoná, navíc s neaktivním okrajem to vypadá fakt blbě

URL Drag & Drop

Takhle nějak bych nazval killer věc, kterou Firefox umí a Chrome ne. Označím URL, které není udělané jako odkaz, a přetáhnu ho na lištu s ouškami karet. Tohle byla jedna z věcí, které mi opravdu chyběly. Taková pitomost, že?

[Ctrl+Enter]

By mělo v čaském porstředí doplňovat www. před adresu a .cz za ní. V Chrome doplňuje .com a nejde to změnit.

Posuvníky

Na posuvníkách mě trošku vadilo, že neměly standardní šipky na koncích. Ne že bych je v životě použil, ale opticky tam prostě chybí a nemůžu si pomoct. Navíc, jak jste si mohli všimnout na snímcích, občas zobrazí i posuvník vodorovný, přestože je zbytečný.

Rozhození okna

U některých stránek se mi stalo, že zdánlivě maximalizované okno prohlížeče se obnovilo, ale roztáhlo se přes celou obrazovku. Problém byl v tom, že spodní okraj okna se roztáhl až k sousedům o tři patra pode mnou, takže se na obsah na konci strany nedalo dostat. Opětovná maximalizace se nepodařila, dokud jsem z daného webu neodešel. Teď to už našťestí nedělá.

Stavový řádek...

... není, vždyť není potřeba. To je asi pravda, ale přesto jsem díky jeho absenci nabýval pocitu, že stránka teče z displeje dolů pryč

Jinak OK

Jinak se mi pracovalo s tímto poslední dobou diskutovaným prohlížečem velice dobře a například automaticky se učící stránka s náhledy často navštěvovaných webů při otevření nové karty se mi moc líbí. Skoro všechno se zobrazilo OK, jen správa obrázků ve WYSIWYG editoru TinyMCE trochu zlobila. Přesto mě těch několik drobností odradilo od jeho používání. Teď možná zkusím na týden Midori. Ale ne hned.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog