přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Prsty + Linux + ThinkPad = snadné

Prsty + Linux + ThinkPad = snadné

Nic vám tato rovnice neříká? Tak se pojďte podívat, jak je snadné v Linuxu zprovoznit a používat čtečku prstů na noteboocích značky ThinkPad.


V létě jsem si koupil notebook Lenovo ThinkPad T61 a jelikož částka za integrovanou čtečku prstů se v celkové ceně notebooku ztratila, rozhodl jsem ji do konfigurace zařadit, i když jsem neměl moc představu, jak ji využiji. Notebook jsem koupil s předinstalovanou distribucí SUSE Linux Enterprise Desktop, která měla na nastavení čtečky prstů grafický nástroj. Nastavení a aktivace čtečky tak byla velmi jednoduchá. Jenže SLED mi příliš nesedl a tak ho po pár dnech vystřídalo Ubuntu, v kterém žádný nástroj na nastavení čtečky není. Nějakou dobu jsem ji nepoužíval a její zprovoznění nechával na dobu, kdy budu mít trochu víc času, protože jsem předpokládal, že to nebude úkon triviální. Jak moc jsem se mýlil. Celé to totiž zabralo jen několik minut.
Velmi mi v tom pomohly stránky ThinkWiki.org, které jsou neocenitelným zdrojem informací pro všechny linuxové uživatele ThinkPadů. Tato značka notebooků je totiž mezi uživateli Linuxu velmi populární a tak se není čemu divit, když vznikly takové stránky, kde naleznete ohromné množství informací o tom, jak ze svého ThinkPada vymačkat maximum. Jedna ze stránek se také věnuje tomu, jak pod jednotlivými distribucemi zprovoznit čtečku ThinkReader.
V případě Ubuntu 8.04 Hardy Heron:

  • Stačí nainstalovat balíčky thinkfinger-tools, libpam-thinkfinger, které se nacházejí přímo v repozitářích (u starších verzí distribuce je nutné přidat neoficiální repozitáře)
  • V konzoli spustit příkaz „sudo /usr/lib/pam-thinkfinger/pam-thinkfinger-enable“, kterým čtečku aktivujete.
  • Příkazem „tf-tool --acquire“ nastavíte svůj otisk prstu, jste vyzváni k tomu, abyste prstem přejeli po čtečce třikrát.
  • Příkazem „tf-tool --verify“ si můžete ověřit, že otisk správně zachycený. Pokud dostanete výsledek „Result: Fingerprint does match.“ máte vyhráno.



Čtečka otisků prstů funguje u grafického i textového přihlášení. Nyní budete mít vždy na výběr dvě možnosti – zadat heslo nebo přejet prstem přes čtečku. v příkazové řádce jste např. Vyzvání k autentizaci výrazem „Password or swipe finger:“. Čtečka spolehlivě funguje s programem sudo, ale i gksudo, takže všechny výzvy k zadání hesla můžete řešit přes čtečku. Totéž platí také pro zamknutí obrazovky u šetřiče obrazovky nebo při probouzení z uspání.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog