přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Red Hat na univerzitách - 2011/12

Red Hat na univerzitách - 2011/12

Jaké kurzy Red Hat tento semestr nabízí na vysokých školách?


Letos je první školní rok, kdy organizuju kurzy Red Hatu na vysokých školách. Vypsali jsme hned několik kurzů a zájem byl jako vždy velký. Většina byla obsazená během několika hodin, poslednímu to trvalo jen několik dní. Takový zájem mezi studenty je opravdu obdivuhodný vzhledem k tomu, že se jedná o zcela dobrovolné předměty, které jsou vyučovány mimo studijní programy a studenti za ně nedostávají kredity. Celkově nám na škole běží tento semestr tyto kurzy:

  • Python kurz na FIT VUT
  • Ruby kurz na FIT VUT
  • Python kurz na FI MUNI
  • Ruby kurz na FI MUNI (jako jediný běží v režii školy a je součástí kreditového systému, v rámci kurzu však přednášíme a podílíme se na jeho obsahu)
  • Integrace s JBoss na FIT VUT


Celkově je v těchto kurzech přihlášených něco kolem 100. Největší zájem byl na FITu, kde byly oba kurzy zaplněny během chvilky. Např. u Python kurzu každý semestr zájem několikanásobně překračuje kapacitu (loni to bylo čtyřnásobně). Tato čísla by měla být také pošťouchnutím pro vysoké školy. O dané jazyky je zájem mezi zaměstnavateli, proto je učíme, a studenti to také vědí, proto je o ně zájem i mezi němi. Akorát školy si to jaksi neuvědomují a tak holt musíme tak trochu suplovat jejich práci. Jelikož to ale na mnoha školách funguje tak, že o nových kurzech rozhoduje komise složená z garantů stávajících předmětů, pro které by to znamenalo větší konkurenci a méně peněz pro jejich kurzy, nemůžeme se nízké flexibilitě škol divit a pružná reakce na požadavky pracovního trhu tak i nadále zůstává líbivým volebním heslem děkanů a rektorů.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog


Tagy