přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3 Launch Party

GNOME 3 Launch Party

gnome3_dort.jpg

V sobotu 9.4. se na pražském Strahově oslavoval příchod GNOME 3. Jaké to bylo?


GNOME 3 vyšlo ve středu 6. dubna a hned tento týden v sobotu se oslavoval jeho příchod. Pokud jste událost minuli, cituji pro představu Jirku Eischmanna, který celou akci organizoval:

Po mnoha letech přichází do poklidného vývoje GNOME zásadnější změna, bude vydáno dlouho plánované GNOME 3. Nejenže byly provedeny zásadnější změny v základních knihovnách, ale na uživatele čeká úplně nové desktopové rozhraní, které si klade za cíl najít novou tvář desktopu, jehož základní prvky se za posledních 20 let výrazněji nezměnily. U této příležitosti se v rámci globální launch party, pořádané GNOME Foundation, koná setkání také v Praze. Pro návštěvníky jsou připraveny zajímavé přednášky.

Na této přednáškové akci, která se konala ve stejných prostorách, jako letošní InstallFest, vystoupil nejdříve Tomáš Bžatek (pokud se pletu, může za to můj pozdní příchod), který se aktivně podílí na vývoji GNOME v rámci své práce v Red Hatu. Tomáš předváděl novou revoluční verzi GNOME hlavně z hlediska uživatelů – jak se co ovládá, kde se na co kliká, jak se něco dá nastavit. Podobné informace si můžete přečíst v článku Jak aktuálně vypadá GNOME Shell?

Tomáš Bžatek mj. vyvíjí oblíbeného dvoupanelového správce souborů zvaného Tux Commander. Přečtěte si článek Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů, ve kterém je s autorem i rozhovor.

Tomáš Bžatek Tomáš Bžatek

Dále anglicky pokračoval Španěl Tomeu Vizoso, který se zabýval spíše změnami zajímavými pro vývojáře – nic pro mě. Navíc jsem měl bohužel menší problémy s porozuměním, nejdříve jsem myslel, že Tomeu mluví španělsky, ale šlo jen o silný přízvuk.

Po krátké pauze se k mikrofonu postavil Vojta Trefný, předseda Občanského sdružení Ubuntu pro ČR, ale také náš autor, aby poreferoval o Unity. Ne, nebojte se, Unity nemá s GNOME 3 nic společného, přednáška byla zařazena do programu jako náhled na alternativu. Kromě přednášky si Vojta přichystal o tomto neméně kontroverzním uživatelském rozhraní, které bude přítomno jako výchozí v blížícím se vydání Ubuntu 11.04, také sérii článků. První z nich se objeví již zítra na LinuxEXPRESu, na což Vojta neopomněl poukázat.

Následovala další anglická přednáška Release and bug management in GNOME Andrého Klappera, který nám povykládal o tom, jak vlastně vychází nové verze GNOME, kdo co dělá a podobně.

Release and bug management in GNOME Release and bug management in GNOME

Formální část akce zakončil Petr Kovář, vedoucí českého lokalizačního týmu GNOME, který vysvětloval, jak se překládá GNOME do češtiny a jiných jazyků. Pro mě osobně nic nového, ale jinak stručně a pochopitelně vysvětlil, jak se překládá většina svobodného softwaru.

Po přednáškách jsme se podobně jako po InstallFestu přesunuli do blízké restaurace, kde se začlo opravdu slavit. Mám na mysli, že jsme jedli dort a tak.

GNOME 3 dort se opravdu povedl GNOME 3 dort se opravdu povedl

Málem bych zapomněl, na akci se rozdávaly Flashky s živou vývojovou verzí Fedory obsahující GNOME 3. Přišel jsem pozdě, takže na mě nevyzbyly, ale jednu jsem si zapůjčil. Spadlo to po dvou minutách, pád zachytil Automatic Bug Reporting Tool, už jsem to skoro nahlásil, ale pak to spadlo úplně :D

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog