přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Reportáž: Strahovský InstallFest 2009

Reportáž: Strahovský InstallFest 2009

V sobotu a neděli 14. a 15. března se na Strahově konal po několika letech InstallFest. DOPLNĚNY FOTOGRAFIE.


Akci před lety i tentokráte organizovali studenti a studentky různých oborů pod záštitou Studentské unie ČVUT a za podpory mmj. Silicon Hillu, jednoho ze studentských klubů. Významnou roli hrálo také Audiovizuální centrum studentů ČVUT, které je známé díky své hlavní aktivitě - vytváří videoarchiv mnoha přednášek a seminářů. Takže i tentokrát byli přítomni pánové s kamerami, kteří přednášky streamovali do internetu a touto dobou snad připravují záznamy, které budou k nalezení na stránkách AVC.

100_4889

Místo konání

Strahov mi pro konání přišel ideální. Ač jsem studoval za zcela jiných podmínek a prostředí hlavního města, italských zájezdů a Petřínské rozhledny za rohem mi přijde exotické (ach ano, na stadion Sparty, bych málem zapomněl - je to děs). Dokonce i já jsem tam trefil a přijel jsem na správné místo.

p3146323

Organizátoři (organizátorky) se mě hned ujali a opentlili mě visačkou a chovali se ke mně přeuctivě. Tedy nejen ke mně, ale i k mnoha jiným hostům, kteří byli pozváni. Akce se konala ve školicím centru, které běžně slouží k realizaci "akademií" - monotematicky zaměřených vzdělávacích kurzů. Fanoušci Linuxu mezi studenty ale seznali, že je škoda, aby centrum zahálelo, když se do něj vejde velký tučňák (a ne jeden).

100_4972

V budově je velký přednáškový sál, tři učebny vybavené počítači (dvě linuxové, jedna applová) a komplexní zázemí, do kterého se v pohodě vejde cca dvacet lidí. Zázemí tvoří malá učebna, spíše pro lektory než pro návštěvníky, kde lze sledovat streamované přednášky - což je zároveň "kontrola spojení".

Servis pro hosty a lektory byl myslím naprosto ukázkový a luxusní. Velmi to oceňuji, všichni organizátoři se snažili předcházet případné teoretické nespokojenosti, byť by se jednalo o drobnost, a projevovali zájem o to, zda je vše v pořádku.

100_4893

Program víkendu

100_4910

Program přednáškové místnosti byl bohatý a informačně nabitý. Kromě ní proběhlo ještě několik workshopů v malých učebnách a také pařba několika her. Jsa dojíždějící, neviděl jsem zdaleka všechno, co bych chtěl, osobně bych desktopové záležitosti typu digitální televize nasadil do primetimu... ;-)

Sobota 14. března 2009

OD	DO
08:30 	09:20 	Všeobecný úvod - Martin 'BruXy' Bruchanov
09:30 	10:20 	Řešíme problémy v linuxu - Ondřej Čečák
10:30 	10:55 	Myš je pro kočku (úvod pro workshop BASH) - Radim Roška
10:55 	11:20 	Latex Beamer (úvod pro workshop) - Petr Hodač
11:30 	12:20 	Zypper, tipy a triky - Novell
PAUZA
14:00 	14:50 	Svobodný software - Michael Hrabánek
15:00 	15:50 	Proc pouzivat OpenSolaris - Sun Microsystems
16:00 	16:50 	Fedora 10 a 11, rozdíly RHEL a Fedory - Red Hat
17:00 	17:50 	ZFS - Sun Microsystems
17:50 	18:00 	Slosování účastníků

Neděle 15. března 2009

OD	DO
09:00 	09:50 	IPv6 a linux - Ondřej Caletka
10:00 	10:50 	Hry v linuxu - Šimon Seman
11:00 	11:50 	Red Hat Cluster Suite - vysoka dostupnost a load balancing v Linuxu - Jakub Suchý (Enlogit)
12:00 	12:50 	Embedded linux - Petr Koloros
PAUZA
14:30 	15:20 	VirtualBox - desktopová virtualizace - Zdeněk Merta (ET NETERA)
15:30 	16:20 	Technologie pro zajištění bezpečnosti a vysoké dostupnosti webhostingových služeb v praxi - Tomáš Hála (active24)
16:30 	17:20 	Digitální televize v Linuxu - Zbyněk Čech
17:20 	17:30 	Slosování účastníků

IMGP2923

Losování jsem neviděl na vlastní oči, ale pytlíčků s cenami bylo snad několik desítek, tak myslím, že mohl být každý druhý návštěvník spokojen. Dostal jsem motivační igelitku, kde byla výroční zpráva Silicon Hillu, sice za rok 2007, ale i tak velmi poutavé čtení. A samozřejmě tričko, které se myslím velmi povedlo a vypadá pěkně nejen na dívkách, kterých bylo na takovou linuxovou akci poměrně dost, ale i na chlapech.

p3146316

IMGP2924

p3146311

After party

Restaurace Petřín v poledne zvládla nápor několika desítek hladovců, stejně tak zvládla - i když to muselo být velmi namáhavé - afterfest několika desítek účastníků "zájezdu". Byl připraven salónek, kam se vešlo dost lidí, jídla a pití. Zábava byla hlučná a družná. Několik z nás, kdo chceme být centrem pozornosti, si docela protáhlo hlasivky. :-) U stolu se střídaly tváře známé i neznámé a rozhodně bylo o čem povídat. Nicméně ještě nás čekala nedělní polovina, takže v nejlepším přestat - někdo do postele, někdo na autobus, jiný na vlak.

Neděle

Neděle už běžela sama od sebe a jako po másle. Sešlo se opět několik desítek návštěvníků a přednáška o IPv6 ohřála díky mozkovým pochodům vzduch v sále na více než provozní teplotu. Vhodně je odlehčily linuxové hry Šimona Semana, mnozí zamířili do učebny, kde už se opět hrálo - tuším Open Arena.

IMGP2909

Někdy kolem poledne jsme se ve třech (Miro Hrončok, Vojta Trefný a já) vydali ochutnat zase jiné jídlo v restauraci Petřín; mimochodem knedlíky s uzeným nebo vepřové výpečky vypadaly skvěle... Já jsem po návratu (od pizzy) společně s Bohdanem Milarem zamířil směrem na východ a Prahu jsme opustili.

Oba jsme s Bohdanem několik akcí zažili, případně (spolu)organizovali a Bohdan, který jich za sebou má zřejmě více než já, nešetřil chválou. Já se k němu přidávám - dámy a pánové, bylo to skvělé, díky vám všem a hlavně "si dejte repete". Installfest se vám moc povedl.

p3156381

Postřehy Mira Hrončoka

Letošní InstallFest pro mě byl první, takže mám jen první zážitky. Celá akce na mě působila uvolněným dojmem - bylo prostě poznat, že ji pořádají studenti, což podle toho, co jsem se o InstallFestu dozvěděl, odpovídá tradici této akce, která v minulosti vznikla řekněme nadšenecky.

S až domáckou atmosférou vstupní haly, kde se popíjela kofola a kecalo se, kontrastoval přednáškový sál, ve kterém mě sice někdo polil kafem, ale jinak působil profesionálně. Mezi nejzajímavější přednášky, které jsem viděl, bych zařadil tu o ZFS, souborovém formátu používaném v systémech Solaris, a také přednášku o digitální televizi v Linuxu od Zbyňka Čecha. Díky AVC se na ně můžete podívat i po akci.

Hodně užitečné mi přišly workshopy. Na přednášce o IPv6 od Ondřeje Caletky jsem se dozvěděl teorii. Později jsem si mohl na workshopu všechno vyzkoušet. Přednáška s lákavým tématem byla takticky zařazena jako první nedělní, aby motivovala účastníky sobotní večerní FestParty k rannímu vstávání.

Kromě přednášek byla pro mě akce atraktivní především kvůli setkání s lidmi. Ať už s těmi, které jsem znal, nebo teprve poznal. Především šlo o lidi z naší redakce. Konečně jsem osobně poznal Jirku Eischmanna. Sobotní FestParty se nesla v duchu veselých historek Ivana Bíbra, takže jsem vlastně poznal i Tomáše Hanuska, hlavního hrdinu některých z nich, přestože tam nebyl. Po roce jsem opět viděl Vlastu Otta a Vojtu Trefného.

Trošku mě zklamalo slosování účastníků, které se místy podobalo slosování organizátorů. Nakonec jsme však byli vylosováni snad úplně všichni, takže jsem si odnesl i tričko s logem akce.

100_4904

Fotili: Jiří Eischmann, Bohdan Milar, Vlastimil Ott

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz