přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Reportáž z konference LinuxAlt 2009

Reportáž z konference LinuxAlt 2009

linuxalt.png

O víkendu 7. a 8. listopadu proběhla v Brně konference s názvem LinuxAlt. O čem se přednášelo a o co jste přišli, jestli jste tam nebyli? Jak probíhala? Jak se lidem líbila? A proč?


Konferenci LinuxAlt pořádalo sdružení Linux v Brně ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix, FIT VUT v Brně, společností Red Hat Czech a dalšími partnery, mezi kterými byl například i tento portál.

Na akci již čtvrtým rokem probíhaly přednášky na téma svobodného softwaru. Především pak samozřejmě témata související s Linuxem. Koordinátorem letošního ročníku byl Martin Sivák.

Martin Sivák, koordinátor letošního ročníkuMartin Sivák, koordinátor letošního ročníku

Program letošního LinuxAltu byl opravdu rozmanitý a na své si přišli jak návštěvníci, pro které je Ubuntu synonymem pro Linux, tak ti, kteří nasazují Linux na routery a chtějí mít i linuxový telefon.

Sobotnímu dni dominovaly přednášky o distribucích a softwaru. Novinky v Ubuntu 9.10, které vyšlo prakticky týden před konferencí, shrnul Vojta Trefný. Jako vždy mluvil především o rychlejším startu a novém vzhledu. Ten se na rozdíl od minulého vydání do Ubuntu dostal. Vzhledem k vážným problémům s výkonem grafických karet Intel u minulé verze nezapomněl zmínit ani to, že problém je definitivně vyřešen.

Co všechno přináší nové Ubuntu, se můžete dozvědět v článku Recenze: Ubuntu 9.10 Karmic Koala.

Kromě Ubuntu a prostředí GNOME se věnoval i podporovaným derivátům, tedy konkrétně Kubuntu, které obsahuje KDE 4 a získalo nové nástroje pro práci s balíčkovacím systémem, a Xubuntu, které obsahuje Xfce. Výraznou novinkou je derivát Kubuntu Netbook Remix, který přináší KDE 4 optimalizované pro malé displeje. Dříve existoval pouze Ubuntu Netbook Remix, ze kterého konkrétně přednášející prezentoval.

Vojta Trefný také přinesl lisovaná média s prezentovanou verzí, která umístil u vstupu do budovy. To přišlo vhod především Petru Krčmářovi, který začal svou přednášku o distribuci Debian slovy: „CD s Ubuntu už prý došly, takže teď můžete instalovat Debian.“ Většinu lidí zaujal především systém tří (respektive čtyř) větví Debianu (stable, testing, unstable a eventuálně experimental). Ptali se také, má-li smysl přecházet z Ubuntu na Debian. Podle Petra Krčmáře je hlavním rozdílem těchto dvou distribucí především forma, v jaké jej uživatel dostává. U Ubuntu dostává jedno CD s předem daným seznamem aplikací, které se nainstalují - proto vzniká tolik derivátů. U Debianu pak záleží především na vás, můžete si vybrat větev, balíčky, které budete instalovat a pod. Jinak je podle něj Ubuntu prakticky Debian. Návštěvníci přednášky se také mohli dozvědět, že zhruba na polovině počítačů s Linuxem je Debian, nebo jiná distribuce odvozená z něj.

Sobota se samozřejmě netočila pouze kolem Ubuntu a Debianu. Na programu byla i přednáška o novinkách ve Fedoře 12, přednáška o Mozille nebo Blenderu 2.5. Velmi významným tématem byl Ekonomický systém WinStrom, který sice není open source, ale pro uživatele Linuxu je důležitý, protože se podle slov Petra Ferschmanna jedná o jediný pokročilý účetní systém pro Linux. Jeho přednáška nebyla pouze teoretická, před očima diváků tvořil faktury v PDF i XML formátech a odesílal je svým výchozím systémovým mailovým klientem pomocí kliknutí na jedno tlačítko. Firma WinStrom byla partnerem akce.

Naši recenzi účetnictví WinStrom najdete v článku WinStrom: Účetnictví pro Linux.

V sobotu se samozřejmě nemluvilo jen o softwaru a distribucích. Na své si přišli i pokročilejší uživatelé Linuxu, kteří se mohli dozvědět něco o šifrování dat, trusted computingu, FreeIPA, nebo směrovacím démonu BIRD. Na konci dne proběhlo slosování účastníků o zajímavé ceny, mezi kterými nechyběla kniha o Mandrivě, ani trika s logem letošní akce.

Druhý den konference probíhaly přednášky o pokročilejších tématech, což některé návštěvníky odradilo, ale jiné zase přilákalo. Důraz byl kladen na bezpečnost - například Matej Dioszegi přednášel o DNSSEC, bezpečném DNS. Petr Krčmář lidem vysvětlil, že mají zapomenout na FTP a přenášet soubory bezpečně. Představil tak především SFTP, tedy protokol na manipulaci se soubory přes SSH.

Efekt to určitě mělo: „Budu se snažit přesvědčit mého poskytovatele webhostingu, aby začal používat bezpečnější metodu přenosu souborů než FTP,“ psal po přednášce na Twitter @ObiSkyWalker, účastník konference.

Pokud máte rádi Linux všude, jistě jej máte v mobilním telefonu. Pokud ještě ne, mohla vás zaujmout přednáška o OpenMoku. A pokud byste raději měli Linux na routeru, mohli jste si poslechnout Adama Štraucha, který mluvil o OpenWRT - distribuci Linuxu určené právě pro ně.

Návštěvníci v sobotu ránoNávštěvníci v sobotu ráno

Michal Černý přednášel o Linuxu na střední škole. Rozebral pak především důvody, proč je vhodné ve výuce používat svobodný software. Existují podle něj tři možnosti, jak se může student doma připravovat na práci s placeným softwarem. Buď si ho koupí, což se stane málokdy, nebo ho ukradne. Pokud na něj nemá a krást ho nechce, připravovat se nemůže vůbec. Po jeho přednášce opět následovalo slosování.

Michal Černý je studentem z Brna. Zeptali jsme se ho, jak se vlastně k přednášení na LinuxAltu můžou dostat obyčejní lidé, jako byli například letošní návštěvníci.

LinuxAlt je konferencí, která se snaží býti otevřená všem - představuje fórum na kterém se mohou jako přednášející potkávat studenti či obyčejní uživatelé, s vývojáři nadnárodních společností, velkých portálů či médií. Jestliže podtitulem konference je Linux pro lidi, pak se má na mysli maximálně široká vrstva posluchačů i přednášejících. Jediné co je nutné k účasti jako přednášející jest nabídnout téma, které bude pro posluchače podmětné a přínosné. O konkrétních příspěvcích se rozhoduje před konferencí v anketě, kterou vyplňují potenciální účastníci, kteří vyberou to, co je pro ně zajímavé. Přednášející může být obyčejným člověkem, s neobyčejným pohledem, zkušeností nebo postřehem, či jen člověk který nalezne téma doposud neprozkoumané a něčím přitažlivé. Konference je tak nabídkou pro lidí, kteří mají zájem něco slyšet, od těch, kteří si myslí, že mají co říci. To nevylučuje skutečnost, že se tyto dvě skupiny budou v průběhu dvou dní prolínat a setkávat, že si své role nepromění.

Z jeho slov vyplývá věc, kterou nám řeklo i několik návštěvníků konference. LinuxAlt je konferencí od lidí pro lidi, nikoli konferencí od firem pro potenciální zákazníky. Letošní ročník nebyl výjimkou a nejen proto se návštěvníkům akce velice líbil.

Více fotek najdete v albu společnosti Liberix.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz