přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rok Linuxu a svobodného softwaru

Rok Linuxu a svobodného softwaru

Dospěl jsem k názoru, že rok Linuxu a svobodného softwaru obecně je právě ten letošní. Čekáme na něj už dlouho, domnívám se, že jsme se dočkali, aniž si to uvědomujeme. Změna nenastala naráz, ale postupně, přirozenou evolucí. Proč si to myslím?


Mozilla Firefox

Včera (a dnes, podle místa na Zemi) vyšla třetí verze webového prohlížeče Firefox. Mozilla Foundation, která jeho vývoj vede, vyvinula mohutnou marketingovou aktivitu, takže novou verzi Firefoxu si během jednoho dne stáhlo bezmála devět miliónů lidí na celém světě. (Ještě nevíme, jestli to bude rekord do GKR.)firefox_doplnky.jpg

Firefox je moderní prohlížeč, který se vyvíjí podle požadavků moderního internetu. Je pravidelně aktualizován, chrání uživatele před podvodnými stránkami, je možné jej rozšiřovat o mnoho funkcí a existuje v desítkách jazyků celého světa. Je to moderní aplikace, která naprosto vyhovuje požadavkům svých uživatelů - ať se chcete na webu jen bavit, nebo webové stránky vyvíjíte - každému nabízí Firefox přesně to, co potřebuje. Pokud jej nainstalujete, funguje. Pokud chcete víc, není problém - několika kliknutími si doinstalujete rozšíření, které do programu přidá nové funkce.

Wine

Wine je program, který umožňuje spouštět v Linuxu programy, které jsou určeny pro Windows. Normálně to nejde - každý program je uložen v tzv. binárním kódu. Jsou to instrukce pro procesor počítače a jsou jiné v každém operačním systému. Nelze vzít jen tak exe soubor pro Windows a snažit se ho spustit v Linuxu. Nejde ani vzít program z Linuxu a pokusit se ho spustit ve Windows (nebo jiném operačním systému). Dokonce ani některé programy pro starší verze Windows nelze provozovat ve verzích novějších, např. Windows Vista.rossmann.pngrossmann1.jpg

Aby šlo spustit v Linuxu program pro Windows, je k tomu potřeba mezivrstva. Aplikace, která za běhu "přeloží" binární kód programu pro Windows do formy, kterou lze spustit na Linuxu. To proběhne ihned, uživatel nemusí čekat. Právě tato mezivrstva je Wine. Spustíte program wine a zadáte mu název programu pro Windows. A on se spustí. Chcete příklad?

Dávám si fotky vyvolávat do drogerie Rossmann. S kvalitou fotek jsem spokojen, těší mě také, že si mohu stáhnout program, s jehož pomocí fotky doma v klidu nahraju, vytvořím zakázku, zadám adresu a za pár dní si je v prodejně vyzvednu. Idyla. Nebo ne?

Rossmann poskytuje aplikaci Rossmann-Foto-Shop-Software pouze pro systémy Windows. Nezajímá je - nebo nevědí - že mnozí uživatelé Windows nepoužívají. Přesto, i když nemám Windows, mám peníze, které nesmrdí a chci je u nich utratit. Protože nejsem líný (co bych pro své pohodlí neudělal, že ;-)), zjistil jsem si, že program lze naprosto v pohodě spouštět pomocí Wine. Takže problém, který se rýsoval, vůbec nenastal - nemusím hledat jiné řešení, prostě spustím Wine a pomocí něj program Rossmann-Foto-Shop.

Program Wine umožňuje spouštět stovky až tisíce dalších aplikací a her. Každým dnem přibývají další, které lze používat úplně stejně jako ve Windows. Dnes, 18. června 2008, vyšla verze 1.0. To znamená, že se program vyvíjel velmi dlouho, konkrétně 15 let! Verze se dosud číslovaly počínaje nulou (plus desetiny a setiny, je to tak pro linuxové aplikace běžné).

Ptáte se proč "dělat druhé Windows"? Vývojáři svobodného softwaru dávají uživatelům možnosti a svobody. Uživatelé chtějí spouštět programy pro Windows i v Linuxu. Výrobce Windows jim neumožňuje - takže se našel někdo jiný (vývojáři Wine), kteří tento nápad dotáhli do stádia, kdy lze říct: funguje to! Nemusím snad zdůrazňovat, že Wine není Windows, ale program pro Linux. Wine je také zdarma, podobně jako jiné linuxové aplikace. Existují ale programy vycházející z Wine, za které se platí - zaměřují se např. na poslední herní pecky či speciálnější kancelářský software.

OpenOffice.org

Formát OpenDocument, který se stal ISO normou, je ikonou svobodného softwaru, i když se jedná jen o technický popis toho, jak jsou v souborech uložena data. Velké množství uživatelů neřeší, jakým způsobem svá data, tedy to nejcennější, ukládá. "Je to prý jedno." A za pět let? Umí váš software otevřít bez chyb všechny dokumenty, které jste vytvořili před pěti lety? Verze Microsoft Office mají problémy otevírat soubory jiné verze, často je problém i mezi počítači. To se vám líbí?ooo.png

Proto vznikl OpenDocument Format - je v něm jasně popsané, jak jsou data uložena. Je to veřejný standard, kterákoliv firma může vytvořit programy, které budou s ODF pracovat. Neznamená to, že byste to měli dělat vy! Ale máte jistotu, že za deset let bude situace stejná - kterákoliv firma bude moci vytvořit programy pro čtení formátu ODF. Své dokumenty otevřete i za deset let. Nikdo netvrdí, že to bude zadarmo, ale bude to možné, protože otevřená norma, jakou ISO je, tento fakt zaručuje. Kancelářský balík MS Office to neumí.

Stěžejním kancelářským balíkem, který se vyvíjí také už minimálně deset let a který umí s ODF pracovat, je OpenOffice.org. "Word" a "Excel" to zatím neumějí, jejich výrobce se bránil zuby nehty, ale nakonec podlehl a podporu ODF do nich zapracuje. Jenomže nikdo nemá jistotu, že to bude stejná verze, jako je ta schválená. Microsoft je totiž firma, která potřebuje vydělávat peníze a udělá pro to cokoliv. Co na to vy a vaše data?

Začátkem září by měla vyjít opravdu revoluční verze kancelářského balíku OpenOffice.org - verze tři. Kromě ODF bude pracovat i s formátem, který protlačuje Microsoft, aby nepřišel o své uživatele, formát se jmenuje OpenXML a nedávno byl také schválen jako ISO norma, proti čemuž se ovšem mnohé země bohužel dodatečně brání, protože zřejmě došlo k ovlivňování zástupců přo hlasování.

K dispozici ovšem budou dva velmi podobné formáty a dva velmi schopné kancelářské balíky (MS Office ovšem nefunguje v Linuxu, což je logické, když jej vyrábí Microsoft). Uživatel tak bude mít na výběr. Tohle bylo před pár lety jen zbožným přáním.

A došlo k tomu díky vývoji svobodného softwaru, jehož perfektní zástupce jsem uvedl: Firefox, Wine, OpenOffice.org. Stále to nechcete řešit, stále si myslíte, že je to jedno?

Máte na výběr... a to je důležité!

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz