přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, S klávesnicí na GNOME 3

S klávesnicí na GNOME 3

Dost bylo ovládání GNOME 3 myší, naučte se jej ovládat efektivně klávesnicí.


Když před rokem vyšlo GNOME 3, byl jsem z něj trochu rozpačitý. Přece jen to byla po letech s GNOME 2 výrazná změna. Nicméně dal jsem mu šanci a nakonec mi k srdci přirostl natolik, že jsem na něj rychle přešel i na pracovním notebooku.

V čem je GNOME 3 fakt výborné je to, že se dá velmi dobře a rychle ovládat klávesnicí. Jak jsem ale zjistil, hodně lidí, a to i zkušených linuxáků, to netuší a GNOME 3 snaží ovládat pouze myší, což (stejně jako i u jiných prostředí) není příliš elegantní, proto jsem si připravil několik opravdu jednoduchých rad pro práci s GNOME 3:

  • Klávesa Super, klíč ke všemu - GNOME 3 se snaží nechávat co nejvíce prostoru právě vykonávané činnosti, takže kromě horního panelu, který je spíše statický, nic jiného nenabízí. Všechno se nachází v náhledu Činnosti/Aktivity. Hodně lidí do nich přepíná najetím myši do levého horního rohu, přitom ale stačí stiknout klávesu Super (Windows), je to mnohem rychlejší a pohodlnější. Pod jedním tlačítkem máte přehled otevřených oken, zapných aplikací, ploch atd. Není třeba nikam jezdit myší. (pro ty, kteří nemají klávesu Super: stejně funguje i Alt+F1)

  • Přepínání ploch - přepnout se na jinou pracovní plochu lze samozřejmě i myší. Musíte najet do levého horního rohu, přepnout se do činností, potom jít přes celou obrazovku na náhledy ploch a kliknout na vybranou plochu. Existuje ještě jeden trochu skrytý způsob - stačí v Činnostech kliknout do prostoru mezi okny a táhnout nahoru nebo dolů. Obojí je výrazně zdlouhavější než klávesová zkratka Ctrl+Alt+šipka nahoru/dolů.

  • V Činnostech pište - hodně lidí zapíná aplikace v GNOME 3 tak, že přepne do náhledu aplikací a hledá mezi ikonkami. To taky není příliš rychlé. Přitom stačí po přepnutí do Činností začít psát a okamžitě se vám nabízí možnosti podle toho, co napíšete. Je to opravdu bleskurychlé, stačí si jen pamatovat, jak se aplikace jmenují, což u drtivé většiny víte. Např. spuštění Firefoxu v mém případě znamená stiknutí klávesy Super, napsání "fir" a stisknutí Enter. Otázka jedné sekundy. Stejně tak se dají otevírat kontakty ze seznamu kontaktů, nedávné dokumenty, nastavení,...

  • Přepínání mezi okny jen to lítá - pokud intenzivně přepínáte mezi okny, není vhodné to dělat přes Činnosti, ale použít osvědčenou klávesovou zkratku Alt+Tab, která byla v GNOME 3 doplněna o zkratku Alt+tilda (takový ten prapodivný vlnkovitý znak, jehož klávesa je hned nad Tabem). Zatímco Alt+Tab přepíná mezi aplikacemi, Alt+tilda přepíná mezi okny aplikace.



Ano, to je vše, co k ovládání GNOME 3 klávesnicí potřebuji. Není potřeba si pamatovat desítky klávesových zkratek a přitom se dá GNOME 3 efektivně ovládat klávesnicí. Samozřejmě lze jít i dále. Rozšíření nabízejí další možnosti, jak GNOME 3 ovládat myší ještě intenzivněji, takže i myšofobové si přijdou na své.

Více tipů naleznete v oficiálním podváděcím listu, neboli cheat sheetu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog