přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Šablony v OpenOffice.org, asociace souborů v KDE

Šablony v OpenOffice.org, asociace souborů v KDE

Dva tipy pro práci se soubory - jak si poradit se šablonami v OpenOffice.org a jak změnit asociace souborů s aplikacemi.


Kam s šablonami OpenOffice.org?

Pokud jste si odněkud z internetu stáhli šablony nebo jste dostali za úkol nějakou používat, jistě vás zajímá, kam tyto soubory umístit, aby se šablony objevily v nabídce Soubor-Nový-Šablony a dokumenty.

Obrázek: Nový dokument ze šablony

Cesta, kde jsou hledány šablony, je určena v nastavení programu v nabídce Nástroje-Volby-OpenOffice.org-Šablony. Pochopitelně je možné tam soubor nakopírovat ručně, ale jednak to není systémový přístup a jednak je také tento adresář obvykle skrytý (začíná tečkou). Zde ale lze nadefinovat více úložišť pro šablony, pokud je to třeba.

Obrázek: Adresáře, kde mohou být uloženy šablony

Pořádek v šablonách si snadno uděláte pomocí nástroje Soubor-Šablony-Uspořádat. V levém seznamu se zobrazují šablony, v pravém dokumenty. Důležité je tlačítko Příkazy - po kliknutí na něj se zobrazí nabídka, vyberte Importovat šablonu a následně si vyberte soubor se šablonou. Kurzor musí být na položce Moje šablony. Všimněte si, že se v okně výběru zobrazují pouze šablony. Po kliknutí na tlačítko Zavřít můžete soubor ze šablony otevřít přes nabídku Soubor-Nový-Šablony a dokumenty.

Obrázek: Maska

Obrázek: Správce šablon

KDE: Otevření souboru v programu

Jistě se vám už stalo, že jste klepli v Konqueroru na soubor, ale on se vám otevřel v jiném programu, než jste si přáli. Rádi byste toto chování změnili, nevíte ale kde? Snadná rada. Klikněte (opět v Konqueroru) na soubor pravým tlačítkem myši a vyberte z kontextové nabídky volbu Vlastnosti. Zobrazí se okno se čtyřmi záložkami - popisují vlastnosti souboru. Nás ovšem zajímá jediná ikona s klíčem. Právě pod ní se skrývá další okno, v němž si můžeme nastavit, která aplikace bude spuštěna, pokud na soubory tohoto typu (na obrázku PDF dokument) klikneme.

Obrázek: Vlastnosti souboru

V horní části je seznam přípon, které typ souboru identifikují - obvykle není třeba nic měnit, zajímá nás spodní seznam obsahující programy, které mohou tento typ souborů zpracovávat. Někdy se stane, že program odinstalujeme, ale zde zůstane jakýsi pohrobek. Není těžké kliknout na tlačítko Odstranit a vazbu na program tak smazat. Podobně můžeme nový program přidat. Hlavní ale je, že můžeme určit první aplikaci v pořadí - ta je spuštěna, aby si s vybraným souborem poradila. Pokud tedy nechcete používat Xpdf, posuňte kliknutím na Posunout výše na první pozici program KPDF. Po kliknutí na OK se vše nastaví a příště se vám PDF dokument otevře právě pomocí KDPF. Možnosti těchto spouštěcích akcí je velmi mnoho, proto se nebojte experimentovat, vždy to lze napravit.

Obrázek: Akce k typu souboru

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz