přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Šifrovaný oddíl pomocí cryptsetup

Šifrovaný oddíl pomocí cryptsetup

Jak rychle a snadno vytvořit šifrovaný oddíl ..


K šifrování určitých dat již nějakou dobu používám nástroj cryptsetup (nachází se v balíčku stejného jména). Tento program vám sice neumožní zašifrovat stávající oddíl (souborový systém), ale zjednoduší vám vytvoření nového šifrovaného oddílu. Pojďme se na toto nastavení podívat.

Řekněme, že chceme šifrovat oddíl /dev/sda1. Počáteční inicializaci provedete zadáním příkazu

cryptsetup luksFormat /dev/sda1

Protože tento příkaz smaže data obsažená v tomto oddílu, požádá nejprve o potvrzení prováděné operace (nutno zadat YES) a pak se vás zeptá na heslo, které bude zadávat při připojení oddílu.(Toto heslo je možno později zrušit, nebo přidat heslo další.)

Dál je potřeba provést mapování šifrovaného oddílu na zařízení /dev. (Po restartu počítače budete muset zadat následující příkazy znovu, nebo nastavit soubor /etc/crypttab).

cryptsetup luksOpen /dev/sda1 disk

Po zadání příkazu budete dotázáni na vámi zvolené heslo pro připojení oddílu. Tím se vytvoří soubor /dev/mapper/disk, s kterým už můžete pracovat jako s kterýmkoliv jiným oddílem. Nejprve ho tedy naformátujeme, na JFS např. takto:

mkfs.jfs /dev/mapper/disk

No a na závěr ho můžeme připojit např.:

mount /dev/mapper/disk /mnt/disk

Data uložená do adresáře /mnt/disk se na první pohled tváří jako kterákoliv jiná. Protože jsou však při ukládání šifrována, není možno oddíl bez zadání hesla připojit ani data na něm obsažená přečíst ...

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux