přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Slovník pro konzoli

Slovník pro konzoli

Jaký slovník pro linuxovou konzoli?


Dlouhou dobu používám slovník wbook. Zmiňoval jsem se o něm asi před půl rokem, ale dnes jsem na podnět čtenáře zjistil, že slovník není víc dostupný. Jenže co s tím? No, abych se přiznal, moc jsem po tom nepátral a tak jsem pouze trochu zalistoval aptitude, po pravdě jsem použil google a nakonec jsem sáhl po slovníku StarDict.

Program je k dispozici snad pro všechny operační systémy, což může být samo o sobě dost pádným důvodem. Na druhou stranu hledal jsem konzolový program. Pravda, možná to bylo z nostalogie k programu wbook, možná z důvodu toho, abych nemusel měnit své návyky, nevím.

Instalace anglicko-českého slovníku a jeho klienta pro linxuovou konzoli

sudo aptitude install stardict-english-czech sdcv

Vyhledání ve slovníku pak provedete zadáním příkazu

sdcv <hledané slovo>

Také určitě zkuste i GTK nadstavbu programu, která se jmenuje (jak jinak) stardict. Program pěkně mluví (standardně pomocí Espeak, ale umí i Festival) a také zobrazuje svojí ikonu v oznamovací oblasti.Jakmile pak označíte nějaký text (lépe jedno slovo), pokusí se o jeho překlad, o kterém bezprostředně informuje pomocí nabídky zobrazené nad ikonou oznamovací oblasti.

No snad si na něj na nových počítačích zvyknu... Wbooku je škoda, nemáte někdo zdrojové soubory nebo neznáte autora programu? ;-) Aktualizováno - viz dál Wbook ke stažení.

Další odkazy

Svobodné slovníky na Linuxexpresu

Wbook ke stažení

Přidávám zdrojové soubory slovníku Wbook spolu se souborem README pro snadnou instalaci.

readme.txt (1,18 KB) 

wbook_1.0.1.tar.gz (3,20 MB)

Díky Goliash!

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy