přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Sun kupuje M ve slově LAMP

Sun kupuje M ve slově LAMP

Firma Sun 16. ledna oznámila odkoupení firmy MySQL AB, která tvoří asi nejúspěšnější open-source relační databázi MySQL. Za miliardu amerických dolarů získává poměrně kvalitní sadu produktů a hlavně obrovskou komunitu uživatelů a vývojářů.


MySQL je nejúspěšnější, o tom není sporu. Dodnes si pamatuji dobu zhruba před deseti lety, kdy jsme měli potřebu použít v probíhajícím projektu open-source relační databázi. Tehdy v podstatě MySQL (byla to myslím verze 3.0) neměla konkurenci -- byla již tehdy dost dobře použitelná, řazení česky jakž takž použitelné, byla malá a rychlá. Tehdejší PostgreSQL (ten se tak ještě nejmenoval) byl ve srovnání s MySQL těžkotonážní a nedobře fungující. Hodně bodů si MySQL také přidala tím, že existovala už od prvních verzí binárka pro Windows.

Dnes je situace jiná -- na trhu je velké množství open-source databází, které jsou velmi kvalitní, výkonné a dobře si poradí v českém prostředí. Programátor si může vybírat z mnoha variant a sledovat, které parametry daný relační systém zvládá lépe. K dispozici jsou také embedded databáze (SQLite, H2, HSQL, Apache Derby) či různé (např. objektové) databázové systémy. MySQL je ale stále zářící hvězdou, která zachytila boom internetu.

A portfolio firmy Sun se rozšířilo. Tato nadnárodní společnost chce pokračovat v duálním licencování, což byl jedinečný počin firmy MySQL AB a myslím, že to byla/je asi největší ukázka toho, že na open-source softwaru se dá vydělávat dodáváním kvalitních služeb. Firma MySQL AB mistrně nastavila licencování, kulišácky udělala výjimku pro webové aplikace a nastavila vhodně ceny. Ani se nedivím, že teď někdo pojede na pěkně dlouhou dovolenou.

Že je dnes všechno v IT hodně orientováno na služby, pociťuji i přímo na sobě. Rodiče pracují ve finančnictví a pojišťovnictví a potřebují funkční poštu. Po nekonečném nastavování SMTP serverů (provider, O2, Seznam) a častých výpadcích začínám uvažovat o Google Apps. Za nějakých 40 euro ročně za účet získáváte 25 GB prostoru, záruku 99,9% dostupnosti (měsíčně, podle SLA by Google kompenzoval výpadky prodlužováním placeného období zdarma), IMAP přístup, webové rozhraní na poštu v kvalitě Google(TM), několik dalších aplikací (malá kancelář on-line) a hlavně administrační konzoli, kde si všechno "pošéfuji" nadálku. Věřím, že datacentra firmy Google rozprostřená po celém světě mohou zaručit vysokou dostupnost -- a o tu mi jde především.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz