přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Synchronizace kontaktů s mobilním telefonem

Synchronizace kontaktů s mobilním telefonem

Jak tak používám dva mobilní telefony, tak jsem postupem času začal zjišťovat, že by se mi hodilo mít kontakty synchronizované. Přidám kontakt do jednoho a ve druhém bude také. A pak jsem šel ještě kousek dál, kontakty bych rád viděl i v thunderbirdu.


Popsané řešení používám už několik měsíců a ač není technicky dokonalé, tak naprosto spolehlivě funguje.

Co budete potřebovat

  • telefon s podporou SyncML
  • datový tarif, který umožní HTTP přenos
  • smířit se s tím, že moje kontakty jsou uloženy v cizí databázi

SyncML server

Pro SyncML synchronizaci (HTTP) potřebujeme server, já používám www.mobical.net. Je intuitivní, mimojiné umožňuje pomocí SMS poslat konfiguraci synchronizace přímo na mobilní telefon. Synchronizovat umí mnohem více věcí než jen kontakty. Mezi užitečné vlastnosti patří i možnost uložení kontaktů do souboru.

 

Mobical.netMobical.net

 

Další alternativou je http://www.google.com/mobile/sync/ kde Google zastává roli SyncML serveru. Kontakty jsou pak dostupné pomocí Gmail.

Pokud se o své kontakty bojíte, pak asi jedině nainstalovat vlastní SyncML server, nezkoušel jsem.

Konfigurace mobilu

V mobilním telefonu je nyní třeba nastavit synchronizaci podle zvoleného serveru. Není to nic komplikovaného, u mobical.net je nejjednodušší si nechat konfiguraci poslat (zdarma). Následuje první synchronizace a úklid v kontaktech na straně serveru. Server je jediné místo, kde se dají kontakty mazat. Pokud je uklizeno na serveru, tak další synchronizací se kontakty přenesou zpět. Problémy mohou nastat se jménem, většina mobilů neřeší jméno a příjmení, první část se bere jako jméno. Já to měl přesně naopak. Další problém může být s typem čísla. Pokud použijete řešení, které popisuju dále, nepožívejte cell homecell work, ale pouze cell. Thunderbird má jen jedno políčko pro mobil.

A jde do tuhého. Stejné nastavení můžete dát na druhý telefon. Po synchronizaci máte na serveru kontakty z obou telefonů. Následuje úklid, zdvojené kontakty smažeme na serveru a přeneseme změny zpět na oba telefony.

Konfigurace thunderbirdu

Pro synchronizaci používám extension Tsync. Má jednu zásadní nevýhodu, od roku 2006 se na něm nepracuje a existuje pouze pro Thunderbird 2. Ale funguje.

Nastavení TSync pro mobicalNastavení TSync pro mobical

Nastavení je triviální, pouze jedno varování. Thunderbird má nastaveno automatické ukládání odchozích emailových adres. Pokud netoužíte po zahlcení mobilu emailovými adresami, tak si tuhle vlastnost vypněte nebo nastavte na jinou kolekci adres. Synchronizuje se Personal Addres Book.

 

Nastaví ukládání adresNastavení ukládání adres

 

No a už jen spustit, uklidit na serveru a to je vše. Na mobilech mám nastavenu pravidelnou synchronizaci, u thunderbirdu ji pouštím ručně.

Varování

Pokud si tímto způsobem smažete telefon na svou manželku a ta vám za trest neuvaří večeři, ale uteče s arabským šejkem a cestou ji unesou marťani, tak já za to nemůžu. Mě to fakt funguje.

 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog