přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Trable s televizní kartou

Trable s televizní kartou

Je to ten nejzábavnější kus HW co vás může potkat ..


TV karta je jistě jedním z těch nejzábavnějších zařízení v počítači, resp. tento HW by se vám měl o tuto zábavu postarat. Na druhou stranu, a co si bude povídat, je to taky HW, který se vám často postará o zábavu i v tom špatném slova smyslu. Jinak řečeno, podpora Linuxu je u výrobců televizních karet nulová a tak se opět spolehá na schopnosti linuxové komunity jako takové. Protože mám nyní konečně trochu volněji, mohl jsem opět oprášit tu svoji TV kartu.

Kdysi jsem koupil televizní kartu Gigabyte GT-PTV-TAF-RH no a v poslední době se jí snažím opět nějak zprovoznit. Karta je osazena čipy SAA7133/SAA7135 od firmy Philips a pyšní se možností přijímat analový i digitální signál. No, tím by její chvála skončila.

Pro správnou práci karty je potřeba načíst moduly i s příslušnými parametry

modprobe  saa7134 card=81 tuner=54
modprobe  saa7134_alsa

Tím by se zdálo vše hotovo, ale ... Karta přenáší zvuk přes sběrnici a tak je potřeba odpovídající HW, který umí číst z druhého zvukového zařízení ALSA (např. mplayer), takový tvtime, to např. neumí. Další zádrhel spočívá v chybě linuxového ovladače (za který přesto moc děkuji), která se v jádře projevuje chybou:

saa7133[0]: dsp access error

No a v reálném provozu se pak projeví tak, že prostě zvuk nehraje. (K chybě dojde po x-tém úspěšném spuštění televize a pak už zabere pouze restart počítače, takže to je docela nepříjemné.) Abych to zkrátil, protože jsem se dočetl, že chyba byla odstraněna, chtěl jsem si stáhnout a nainstalovat experimentální verzi ovladačů televizních karet a také věřím, že se může hodit i vám. Např. v situaci kdy aktuální jádro ovladač pro tu vaši televizní kartu neobsahuje, nebo hledáte jeho aktualizaci stejně jako já.

Na stránkách Wiki projektu V4L se můžete dočíst jak stáhnout a hlavně zkompilovat ty nejnovější ovladače třeba právě pro vaši televizní či jinou kartu. Pro zkompilování budete potřebovat hlavičkové soubory vašeho jádra, na Debianu stáhnete např. takto:

sudo aptitude install linux-headers-<verze_jadra>-<architektura> linux-kbuild-<verze_jadra>

což by mělo pro kompilaci stačit. Dál už se postupuje podle návodu, nejdřív musíte nainstalovat mercurial, což je systém pro správu projektu a všeho s tím souvisejícího.

sudo apt-get install mercurial

Dál bude jenom dobře si vytvořit nějaký adresář, vstoupit do něj a pak zadat

hg clone http://linuxtv.org/hg/v4l-dvb

Pak následuje kompilace modulů, tady doporučuju použít přepínač -i. Tento přepínač vám zajistí, že v případě chyby bude kompilace pokračovat dalším ovladačem. Přecejen platí, že se pohybujeme v oblasti experimentálních ovladačů a tak nemusí fungovat..

cd v4l-dvb
make -i

Instalaci provedete klasicky zadáním

sudo make install

Pamatujte, že se tím přepíší některé moduly dodávané s vaším jádrem! Pak už stačí tyto moduly znovu načíst, v mém případě a možná i ve vašem to vyřeší restart počítače... :-) Tím jsem tedy vyřešil aktualizaci svých ovladačů, tak můžu zas pokračovat v experimentování. No, narazil jsem na další záludnost - zatímco mplayer mi přehrává Novu bez problémů, mencoder obraz rozbije (objeví se tam taková tlustá čára a celé se to nějak zkroutí a rozbije), ale to zas někdy příště.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux