přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tvorba vlastní live distribuce Linuxu

Tvorba vlastní live distribuce Linuxu

babytux.png

Skutečnost, že je na trhnu více linuxových distribucí není žádnou novinkou ani pro úplného začátečníka. Ovšem o postupu jak si vytvořit vlastní distribuci se ví méně. Přitom dnes jde již o poměrně jednoduchou záležitost. Dovolte mi zde v krátkosti uvést základní postup, jak takovou vlastní linuxovou distribuci vytvořit.


Dříve než začnem, řekněme si něco málo o Linuxu samotném.

Linux je takovou "lepší stavebnicí". Vše je možné poskládat a proházet dle vlastních představ. Linuxová distribuce je buď  "live" nebo "instalační".

  • Live distribuci linuxu můžeme spustit přímo z CD nebo DVD nosiče a rovnou s ní pracovat. Základní aplikace jsou již nainstalované a přednastavené od výrobce (autora distribuce). K takovým distribucím patří kupříkladu dost známý Knoppix, Ubuntu, DreamLinux, PCLinuxOS, Damn Small Linux, Puppy Linux. Ale nenechte se zmást! Live distribuce může také obsahovat instalátor, který po spuštění nainstaluje dané médium do počítače (Ubuntu, DreamLinux, PCLinuxOS, Damn Small Linux, Puppy Linux, Knoppix).
  • V případě instalační distribuce je nutné linux napřed z média nainstalovat do počítače a teprve poté s ním můžeme pracovat. Do této skupiny můžeme zařadit Debian, Fedoru, Gentoo, CentOS. Samozřejmě i tyto distribuce, nebo některé z nich, jsou nabízeny i ve verzi live (CentOS), což má pro uživatele velkou výhodu. Může si daný linux vyzkoušet, aniž by musel do počitače cokoliv instalovat a porušit si tím data na svém disku.

Linuxová distribuce má buď svůj vlastní základ (Debian, Fedora, Gentoo) nebo je postavena na jiné distribuci (Ubuntu - Debian based, PCLinuxOS - Mandriva based, Sabayon - Gentoo based, Knoppix - Debian based ...).

Postup při tvorbě live distribuce:

1. Vybereme si vhodnou linuxovou distribuci, kterou si upravíme pro naši vytvářenou vlastní live distribuci.

My si pro ukázku zde ukážeme tvorbu vlastní Live distribuce z distribuce "PCLinuxOS MINIME 2008". Ne každá distribuce má v sobě nainstalované remastering nástroje a my bychom si je museli stáhnout a složitě doinstalovat. "PCLinuxOS MINIME 2008" tyto "remastering" nástroje má již v sobě od autorů, proto pro zjednodušení tuto distribuci. Navíc jsem toho názoru, že PCLinuxOS patří mezi kvalitní linuxové distribuce.

"PCLinuxOS MINIME 2008" obsahuje:

  • základ distribuce PCLinuxOS (Mandriva based) + administrační nástroje
  • nainstalované a přednastavené "remastering" nástroje pro tvorbu vlastní live distribuce
  • instalátor Live distribuce (CD/DVD/USB Flash -> HDD)


2. Nainstalujeme si vybranou linuxovou distribuci do počítače (PCLinuxOS MINIME 2008).
3. Doinstalujeme si potřebné knihovny, jazyky ...
4. Doinstalujeme a nastavíme si software (GIMP, OpenOffice, KOffice InkScape ...).
5. Upravíte si vzhled (tapetu na pracovní ploše, KDM přihlašování, vlastní splash screen, úvodní boot menu, boot splash ...).
6. Pokud jste sběhlejší můžete si ještě opatchovat jádro nebo si upravit tzv. repository (seznam serverů pro instalaci a update dalšího software).
7. Když už máte takto upravený linux, stačí pouze spustit "remastering" nástroje a postupovat dle jejich průvodce - jaké adresáře se mají resp. nemají použít (home adresáře jednotlivých účtů), rozlišení obrazovky po spuštění live distribuce ...
8. Po dokončení remateringu se defaultně v rootu adresářové struktury vytvoří ISO soubor, který jen vypálíte na nosič a vlastní live distribuce je na světě.

Pokud chcete mít danou live distribuci s možností instalace do PC, vložte si na plochu zástupce instalátoru, který je součástí PCLinuxOS MINIME 2008.

kdesu /usr/sbin/draklive-install

bootmanager.png

Boot manager GRUB (já jsem zvolil textovou verzi menu, je však možné vybrat i verzi grafickou).

prihlasovani.png

Přihlašovací obrazovka

splash.png

Splash screen po přihlášení

Pro náš popis jsem úmyslně použil jako příklad distribuci PCLinuxOS MINIME 2008, která je pro tuto činnost již přednastavena jejími autory. Navíc je k uživateli přívětivá  a má velkou softwarovou podporu (vychází z Mandrivy). Klidně tak jsme mohli použít:

  • DreamLinux (Debian based)
  • Fedora Core
  • Damn Small Linux
  • Puppy Linux

I u těchto distribucí jsou autory dodávány remastering nástroje. Teď již nezbývá nic jiného, než vám popřát hodně úspěchů a trpělivosti ;-)

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

René Baran

René Baran

René Baran (*1972) vystudoval pedagogickou fakultu JCU v Českých Budějovicích obor "Výpočetní technika a informatika". Ve volném čase se věnuje sportu, četbě, hudbě, programování a fotografování.


  • Distribuce: Debian / Mint
  • Grafické prostředí: MATE

| proč linux | blog