přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Události posledních dní - Mageia, Novell, Diaspora, Oracle

Události posledních dní - Mageia, Novell, Diaspora, Oracle

Události posledních dní mě přece jen donutily k posunu na tenkou ledovou plochu, tedy k zamyšlení, které nezplodí závěr, a ke spekulacím, na nichž není zrnka pravděpodobnosti.


Asi mám jen potřebu napsat "nahlas" to, co se mi honí hlavou. Nevím totiž, zda to ostatní považují také za důležité události (čti "které něco změní"), nebo jsou to marginální a v podstatě nevýrazné provozní změny.

Horká novinka: Mandriva Linux → Mageia

Šušká se to už od jara a už asi potřetí v historii - Francouzi dělají skvělé distro, ale obchodně jsou naprostí tragédi.Pokazili, co se dalo, nebyli schopní dosáhnout žádného výrazného obchodního úspěchu. Už i francouzská ikona, četnictvo, si vybralo Ubuntu - Ubuntu ušetřilo četníkům 50 milionů eur, IBM má zájem o Sun.

Navrhované logo distribuce Mageia Navrhované logo distribuce Mageia

Jarní kolaps firma možná rozdýchala (nevíme), ale nebyla schopna informovat ani vlastní vývojáře, nemluvě o věrné komunitě. Vyšla sice jakási tiskovka, ale je to už dávno, navíc byla velmi obecná a nicneříkající. "Jarní" verze vyšla v červenci, další v plánu není - rubrika na wiki obsahuje pouze dva články s hrubými nápady. To je v podstatě klinická smrt. Sice se  z toho může firma vylízat, ale vývojářům došla trpělivost.

Velká většina těch, kteří byli pří jarní show odejiti, a jsou to samá klíčová jména, vytvořila projekt Mageia. Působí to na mě tak, že již ani sami vývojáři nevěří, že Mandriva Linux přežije. Ne všichni sice odešli, ale je to většina. Většina know how. Otázky, které mi rezonují v hlavě - Přežije to Mandriva Linux? Bude existovat jen komunitní Mageia? Bude řízena podobně jako Debian GNU/Linux, protože vývojáři už nevěří žádné firmě, jak uvedli? Bude vhodné se zapojit více a efektivněji, než bylo možné u Mandrivy? Nebo je to jen blamáž? Nevím, čekejme.

Novell(net)ware

U těchhle věcí se opravdu nebudu pouštět moc daleko, protože jsem naprostý outsider. Jen přemýšlím nad dopady, které by mělo rozprodání Novellu. VMWare má zájem o open-source část, což je asi hlavně SUSE (SLED, SLES a openSUSE). To smysl dává, člověk možná zamáčkne slzu nad značkami, které zřejmě postupně zmizí (stejně jako Sun).

Otázkou zůstává, co by pak bylo se spoluprací Novell-Microsoft, co by dělal Manuel de Icaza, který vyvíjí [nenáviděné] Mono a jaký dopad by to mělo na korporátní prostředí, pro něž jsou přesně tyhle aspekty důležité. Pokud by se Novell zbavil dříve koupené linuxové divize, čemu by se věnoval? Nemám přehled, budu rád za diskuzi.

Diaspora - nová komunitní síť

Před časem jsem viděl nudné video čtyř IT crowd, kteří na svět přivedli (Otevřená sociální síť Diaspora odstartuje 15. září) staronovou komunitní síť, aby svět ochránili před zlem Facebooku. Stejně jako nemám v oblibě FB, asi mě neosloví D (jak se to bude zkracovat?). Přesto mě zajímá její vývoj - podle mě FB nijak neohrozí, protože "ty internety", "nojbúk", "fejsbúk" a "seznam" je vždycky jenom jeden. Chybí mi ten drajv - trucpodniky obvykle nemají dlouhého trvání; to může být paradoxně také případ výše uvedené Mageiy (uff, to je patvar).

Povinné čtení: Komunitní server? A komunitu máte kde?

Oracle & OpenOffice.org

A to nejtajemnější nakonec. Oracle slupl Sun bez mrknutí oka, ani na slzení čas nebyl. Není o moc sdílnější než Francouzi z Mandrivy. Zatímco oni to podle mého názoru nezvládají, Oracle si korporátní mlčení zvolil jako taktiku a strategii. Prohlásil obecným tónem, a je to pravdu už déle, že bude z běžících projektů podporovat to či ono.

Jako první významný projekt zařízl OpenSolaris - a vznikly dva forky (Illumos & OpenIndiana). (Opět řecké jméno, aspoň se dá skloňovat lépe než Mageia. ;-)) Dále uvedl ODF plugin pro MS Office (Oracle: Předražený ODF plugin pro MS Office), který měl zřejmě nějakým očarováním přivést více lidí k OpenOffice.org.

Lidi kolem OpenOffice.org (myslím tím hlavně komunitu) ovšem nespí - v Budapešti uspořádali desátou konferenci OOOCon, vydali verzi pro děti a následně, když se ukázalo, že nejen děti si přejí odlehčenou verzi kancelářského balíku, byl bleskurychle vytvořen fork(?) jménem OOoLight. Reakce Oraclu? Pokud vím, žádná. Ale aspoň ničemu nebrání (což by asi ani nešlo). V IssueTrackeru ale hnijí staré bugy, které nikdo nechce řešit, hromadně přibývají nové, stále více se od sebe liší edice (oraclovská vanilla vs Go-OO) a jaksi se čeká, až se "ti nahoře" vyjádří. Scénář může být zajímavý. Ale netřeba spekulovat, je to zbytečné.

Zvědavost, nedočkavost, netrpělivost

Jsem zvědavý jako malé děcko. :-) Než se dozvíme, jaké změny nás čekají, pojďme si trochu zašpekulovat. :-) Pokud někdo máte aktuálnější informace nebo lepší přehled, rádi bychom tady vydali váš pohled na věc. Ukončím to těmito otázkami - a budu rád za vaše názory:

  1. Zanikne Mandriva Linux?
  2. Koupí VMWare linuxovou část Novellu?
  3. Budete používat Diasporu?
  4. Bude se OOoLight vyvíjet dynamičtěji než OpenOffice.org?

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz