přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Webmail třikrát jinak

Webmail třikrát jinak

Dnes jsem nainstaloval další ..


Ne, že by normálnímu člověku (za kterého se "chca nechca" stále považuji) nestačilo jediné webové rozhraní ke svému emailu, ale ne vždy to je to pravé, ne vždy obsahuje vše co potřebujete, ne vždy vám prostě vyhovuje nebo se vám jednoduše líbí.

Pozor, pokud byste chtěli změnit webové rozhraní uživatelům webového serveru, který spravujete, pak to raději nedělejte. Proč? Zkuste to a uvidíte, ale byli jste varováni! ;-)

Squirrelmail

Kdo by neznal tenhle webmail s veverkou v logu. Webmail vyniká především velmi jednoduchým textovým rozhraním vhodným pro méně zkušené uživatele a snadnou instalací a správou pro správce pomocí komfortního konzolového nástroje squirrelmail-configure. Hledáte-li jednoduché webové rozhraní, které bude plnit svoji funkci dobře a dlouho, pak není co řešit. Jediné slabé místo o kterém vím je vzhled ...

1.png

Horde

To jsem jednou potkal mého bývalého třídního učitele, který si stěžoval na to jaké hrozné rozhraní ve škole používají, tak jsem ho také zkusil. Horde odradí především svou složitou instalací. Zatímco Squirrelmail po jemném nastvení prostě funguje u Horde je jeho nastavení opravdovou hackeřinou. Je to samozřejmě otázkou cviku, čtení dokumentace, ale ta instalace - prvotní nastavení mi opravdu snadné nepřišlo.

Jakmile se ovšem přes tuto počáteční nesnáz přenesete, získáte pokročilé webové rozhraní k vašemu emailu. Protože se jedná opravdu o rozsáhlý systém, nemusí vše ani napodruhé fungovat. Výhodou Horde je, že se administrace provádí přímo přes webové rozhraní. Přesto z ní jde docela strach. ;-)

2.png

RoundCube

Kulatou kostku si představíme snad všichni, to je asi stejné jako šišatá kružnice nebo ta menší polovina respondentů. Toto je momentálně poslední přírůstek do rodiny webmailů, s kterými jsem se setkal. Co mě na něm upoutalo je především jeho relativní mládí a hlavně jednoduchost. Jednoduchost instalace, po lehké konzultaci s dokumentací i nastavení a především jednoduchost (a v tom je i krása) rozhraní programu. Víc dodat nemůžu, prostě běží a jak to celé funguje to ví jenom programátoři.

3.png

Ti další

Nemůžu nejmenovat Open WebMail, který mi ale k srdci nepřirostl a hromadu dalších.

Na závěr se ještě omlouvám za tu mazaninu, kterou jsem z webmailu vytvořil, ale ukázat vám své emaily mi nepřišlo před 22 hodinou příliš vhodné. Jako ukázka to myslím ale stačí.

Odkazy

Squirrelmail

Horde

RoundCube

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux