přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, WengoPhone není mrtvý

WengoPhone není mrtvý

Ač by se mohlo zdát, že povedený open-source komunikátor WengoPhone je mrtvý, není tomu tak.


Jsou tomu už skoro tři roky, co jsem psal o programu WengoPhone. Tenkrát to vypadalo jako nadějný projekt, který by mohl konkurovat Skypu. Program byl open-source a sponzorovaný francouzským telekomem.

Jenže podnikatelský plán se pravděpodobně nezdařil a telekom projekt ukončil. Naštěstí se však jednalo o open-source a tak se jej mohl ujmout někdo jiný a program se přejmenoval na QuteCom. Byly odstraněny závislosti na službě Wengo a z programu se tak stal neutrální SIP klient s podporou dalších sítí (Jabber, ICQ, MSN,...).

Nedávno jsem si zařídil SIP číslo u Fayn, abych mohl přijímat hovory z ČR. Nejprve jsem si vybral program Ekiga, který je součástí projektu GNOME a tak do tohoto prostředí dobře zapadá. Jeho problémem však je, že po čase ztratí spojení se serverem, takže používat ho jako permanentní softwarový telefon se moc nehodí.

Narazil jsem však na QuteCom, který tento problém nemá a celkově mi volání přijde lépe řešené. Má také podporu Jabberu, která sice není nějak zázračná (nelze třeba posílat soubory), ale momentálně mi postačuje a místo Ekigy a Gajimu můžu mít zapnutý jen jeden program, kde si navíc telefonní čísla můžu přidávat do již existujících Jabber kontaktů.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog