přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zelená, hnědá? Není to jedno?

Zelená, hnědá? Není to jedno?

opensuse_ubutnu.png

Čtu takhle diskuzi pod článkem o openSUSE 11.2. Některým komentátorům se nelíbí, že si Lukáš Jelínek troufl vyjádřit v recenzi svůj názor na výchozí pozadí plochy.


Původně jsem chtěl napsat jenom komentář, ale stal se moc dlouhým a nečitelným.

Nová verze Ubuntu/openSUSE/čehokoli. Třikrát hurá!

Já mám pocit, že nové verze Ubuntu i openSUSE nic zásadního nového nepřinesly. Je pak potřeba, aby recenze byla od začátku do konce oslavná? Podle mě ne.

Běda, když se ti něco nelíbí

A myslím si, že je právo každého recenzenta uvést v recenzi i svůj osobní názor. S tím, že je pozadí hrozivé, mohu jenom souhlasit. Pozadí v Ubuntu taky. Kdybych se na tato pozadí měl koukat déle, než několik sekund, udělá to něco s mým zažívacím traktem. Jediný rozdíl mezi (pozadím v) Ubuntu a openSUSE je to, že každé evokuje jinou činnost, obě však provádíme především na záchodě. Dobře, přeháním, nechci se nikoho dotknout.

Nová verze tématu Human v Ubutnu 9.10Nová verze tématu Human v Ubutnu 9.10

Vzhled prázdné plochy těsně po instalaci openSUSE 11.2Vzhled prázdné plochy těsně po instalaci openSUSE 11.2

Rychlejší start, nový vzhled

Jenže na rozdíl od jiných nepovažuji výchozí barevné schéma v nové verzi distribuce XYZ za důležité. Distribuci hodnotím podle jiných kritérií a nemusím každý půlrok (případně jinak u jiných vývojových cyklů) poslouchat, jak distribuce zrychlila a že má nový vzhled. Nic proti lidem, co to píší, nebo o tom prezentují - lidi to chtějí. Ale viděl jsem přednášku Vojty Trefného na LinuxAltu. Prezentoval o novém Ubuntu 9.10. Před půl rokem prezentoval na LinuxExpu o novinkách v Ubuntu 9.04. Až na pár zajímavých věcí, které ale prosvištěl na můj vkus příliš rychle, byly obě prezentace prakticky totožné.

Pořád dokola

Nechci nijak hanit Vojtu, ten za to nemůže a prezentace se mu v obou případech velmi povedla. navíc se tomu sám směje. Jen chci říct, že i když je to pořád stejné, lidé jsou na to zvědaví a zajímá je, jaké výchozí aplikace jim Ubuntu určí a jaké pozadí na ploše jim vykouzlí. Vy nepoužíváte aplikace, které vám vyhovují? Vy si nepřizpůsobujete vzhled systému vaším potřebám? To je divné, protože například množství screenshotů vašich desktopů v albu Můj Linux tomu nenasvědčuje.

Ubuntu, Peter NovákUbuntu, Peter Novák

Aktualizace Bubutnu, peklo na lince

Nevím, jak tomu je dnes, nebo jak tomu je v openSUSE. Ale dříve, když jsem ještě používal Xubuntu, jsem pravidelně aktualizoval na novou verzi. A pokaždé jsem obdržel od aktualizačního nástroje haldu aplikací, které jsem nechtěl. AbiWord a Gnumeric, Pidgin, gPicView, File Roller.... Systému bylo fuk, že používám OOo, Gajim, Ristretto a Squeeze. Takže potom, co jsem stáhl neuvěřitelné množství zbytečností, jsem je zase odinstalovával.

Jsou to dobrá distra

Neříkám, že by tato distra měla zmizet z povrchu zemského. Ne, Ubuntu slouží výborně svému účelu. Jak říkal Petr Krčmář na LinuxAltu, je to Debian se sadou předem zvolených aplikací. To je dobře, ale žádnou další přidanou hodnotu mi nedává. U openSUSE je to jinak a v tomhle případě lépe. Je to distribuce, která je svá.

Debian? Žádné haló

Pokud bych každého půl roku psal o Debian testingu, případně unstable, co že je tam nové, zajímalo by to někoho? Asi ne. Protože žádná nová verze přece nevyšla, pozadí na ploše se nezměnilo. GRUB2 mám na desktopu už nějaký pátek, jaký je výchzí souborový systém je mi fuk a správce napájení pro Xfce mám v systému už od prvních stabilních verzí, ne až od chvíle, kdy se Ubutnu uráčí ho prezentovat jako novinku v Xubuntu 9.10.

Trendy, zvyky

Jasně, půlroční vývojový cyklus je trend. Vydáme Ubuntu, hned jak vyjde nové GNOME, ať ho uživatelé mají. GNOME nepoužívám, ale kdybych používal, stejně bych měl vždy to nejnovější, bez ohledu na to, jaké čísla má Vojta Trefný na slidech vedle názvu Ubuntu. Klidně se každý půlrok zabývejte updatem na novou verzi. Naplňujte sály, kde se o novém Ubuntu dělají prezentace. Já budu na počítači raději pracovat.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog