přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zkušenosti: Notebook HP Compaq nx6110

Zkušenosti: Notebook HP Compaq nx6110

Před více než dvěma lety jsem si koupil notebook HP Compaq nx6110. Jak funguje v Linuxu?


Počítač mě stál tehdy přijatelných 21000, za pár týdnů jsem si dokoupil ke stávající paměti 256 MB RAM dalších 512 MB, takže nyní disponuje 768 MB RAM. Pohání ho Intel(R) Celeron(R) M processor 1.40GHz podporující škrcení výkonu (throttling), disk měl velikost 80 GB, nyní mám nový disk o velikosti 100 GB.

Charakteristika přístroje

Dodnes mě trochu mrzí - ale věděl jsem to před koupí - že displej má rozlišení pouze 1024x768 bodů. Trochu mě to omezuje. Notebook jsem kupoval bez operačního systému (resp. s přítomným FreeDOSem), což byla jedna z podmínek - nechtěl jsem platit za Windows, které jsem neměl v úmyslu používat (a nepoužívám). Notebook obsahuje wifi a bluetooth modul, dva USB porty, PCMCIA port, samozřejmě síťovou kartu, zvukovku, analogový modem, neobsahuje čtečku datových karet. Pro zapnutí bluetooth a wifi slouží jediné tlačítko. Wifi lze zakázat ještě v BIOSu stroje.

# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 03)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d3)
00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 03)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 03)
02:04.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
02:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
02:06.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)

Zhruba po roce a půl provozu jsem si koupil větší harddisk - původní slouží dnes v pouzdře jako zálohovací médium. Nyní tedy mám TOSHIBA MK1032GAX s kapacitou 100 GB, 16 MB cache.

Grafická karta je Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller, což byl zpočátku trochu problém, protože pro ni nebyl modul, používal se modul pro 810. Ale je fakt, že problém s ní nebyl a 3D efekty, které nepoužívám, fungují bez problémů. Problém je jinde, o tom níže.

Dále je na boku analogový videovýstup, firewire rozhraní, z druhé strany je výstup na sluchátka a vstup mikrofonu. Součástí je také DVD vypalovačka (samozřejmě vypaluje i CD). Výdrže baterie byla stanovena na cca dvě hodiny s možností dokoupit cestovní baterii, která by měla výdrž prodloužit o dalších cca pět hodin (nevlastním ji).

Klávesnice neobsahuje žádné multimediální klávesy, pouze "standardní" Win, Menu a funkční klávesu. První klávesou v dolní řadě zleva je Ctrl, nikoliv ona funkční klávesa, což byla také jedna z mých podmínek. Kurzorové šipky jsou ve standardním kříži a ovládají se velmi dobře, stejně jaké plnohodnotný a velký Enter. Podobnou ověřenou skupinu kláves tvoří rodinka Insert, Home, PgUp a Delete, End a PgDn. Backspace je stejně jako Enter velký. To všechno zajišťuje ovládání, které mi přesně vyhovuje. Klávesnice je z mého pohledu dobrá, má nízký zdvih a je dostatečně citlivá - nikoliv ale příliš.

Nejpoužívanější a tedy nejošoupanější klávesou je po dvou letech jednoznačně levý Control - věděl jsem, proč ho chci na kraji.

Funkční přepínač ovládá numerickou klávesnici (dostatečné, ale nepříliš ergonomické) a speciální klávesy namapované na klávesy F3, F4 a F8 až F10. Ovládají se jimi uspávání do paměti (F3), přepínání na externí video výstup (F4), jas displeje (F9, F10). F8 nepoužívám, takže už nevím, k čemu slouží, ale polepka znázorňuje baterii. :-)

Konstrukce

Věřím tomu, že má notebook šasi z tvrzeného plastu, protože jeho konstrukce je stále stejně pevná a nepozoruji na ní žádné změny, ačkoliv ho s sebou převážím (často autem) celé dva roky. Bohužel jsem přišel o jisticí vzpěrku v konektoru pro ethernet, který mi kolegyně vytrhla, když zakopla o kabel. Počítal jsem s tím, ale mrzí mě to - síťový kabel se teď snadno uvolní - alespoň ale vidím ihned bublinu na ploše, že bylo spojení přerušeno.

Jak jsem zmínil, nejošoupanější klávesou je levý Ctrl následovaný levým Shiftem, Enterem a mezerníkem. nejčastěji pak píšu slova pomocí t, s, a, d, v, n, m apod.

Výstupy ventilátorů jsou na levé straně, takže mně pravákovi nefoukají horký vzduch na ruku s myší. Nutno podotknout, že během těch dvou let stoupá četnost jejich provozu - na původní distribuci se dalo pracovat bez nich, ale dnes už to téměř nejde. Zde se zřejmě projevuje koncepce notebooku - zahřívá se v porovnání s jinými docela dost a i když to nemá vliv na funkci, mnozí uživatelé jiných notebooků se asi zhrozí a pošlou mě na reklamaci. Záruční doba už vypršela a navíc počítám s životností přístroje.

Problémy

S notebookem jsem spokojený a stále splňuje mé požadavky, hlavně proto, že jsem dlouho vybíral a vybral dobře. Nicméně existují věci, které nefungují podle mých představ a čas od času mi znepříjemňují život.

Aktualizace BIOSu

Ta je možná pouze z Windows. Na stránkách HP je ke stažení exe soubor , který se nainstaluje do systému (Windows) a následně se spustí program, který vytvoří upgradovací disketu. Z té se pak nabootuje a provede se upgrade BIOSu. Snadné - ale na notebooku nemám Windows a nikdy tam nebyly. Dále pochopitelně nemám disketovou mechaniku a zatím jediná USB mechanika, kterou jsem měl k dispozi, nebootovala. Tím se pro mě vzdaluje možnost odstranit chybu, která se nyní projevuje velmi nepříjemně.

Po uspání se počítač dostane do nedefinovatelného stavu - nefunguje klávesnice, X server se cyklicky restartuje, stále s černou obrazovkou a kurzorem myši. Počítač nelze nijak ovládat, připojení přes SSH sice funguje, ale restart je nezbytný. Ve starších distribucích se to stávalo náhodně, v nové Mandrivě už je to pravidelně. Dříve totéž způsoboval přehrávač videa, což bylo o to nepříjemnější. Věřím, že to update BIOSu vyřeší, až se k němu dostanu.

Wifi

Jedná se o ‎BCM4401-B0 100Base-TX Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller, který funguje buď s jaderným modulem, nebo můstkem a NDISwrapperem. Jenomže popis zařízení je natolik vágní, že nevím, o který se ve skutečnosti jedná. Zařízení v principu funguje (ověřeno), ale komfort nulový. Od počátků je zprovoznění problematické, zařízení se v různých distribucích dařilo zprovoznit s různými úspěchy či spíše neúspěchy. Nikdy jsem wifi nějak moc nepotřeboval, ale přece je mi vadí, že nefunguje. Přičítám to na vrub své neschopnosti nastavit správně WEP či WPA a další technické záležitosti jako směrování. Ale proč to nejde na pár kliků?

Analogový modem

Analogový modem funguje, i když jde o winmodem. Nejlepší zkušenosti mám s různými verzemi Ubuntu (Edubuntu, Ubuntu, Kubuntu v různých verzích), v Archu mně nefungoval, v Mandrivě jsem je zatím nezkusil, nebylo třeba. K ovládání slouží balíček slmodem, který musí být správně nastavený, což se mi třeba v Archu nepodařilo. Je nutná ruční konfigurace, ale funguje. Ale už hodně dlouho jsem nebyl nucen modem použít. Je prostě totálně out... ;-)

Další problematická místa

BlueTooth jako takový funguje dobře, nicméně nastavení by mohlo být komfortnější. není to věc, kterou bych používal denně, ale vždycky mám pro jistotu po ruce návod Ivana Bíbra z jeho knížek, kde popisuje vše důležité. Trochu mě zarazilo, jak se od sebe v možnostech liší nejen distribuce (různé verze a deriváty Ubuntu a Mandriva versus např. Arch Linux, který jsem jistou dobu používal), ale také třeba KDE a GNOME. Nicméně BT funguje - použil jsem ho v podstatě jen pro přenos fotek z mobilu (Motorola L6).

Škrcení výkonu nyní v Mandriva Linuxu 2008 funguje až příliš. Tedy dobře. :-) V podstatě něco takového nepotřebuji, protože necestuji s notebookem na kolenou, ale hřeje mě pocit, že to funguje - a to doslova. Poslední dobou notebook hodně topí, takže ho podkládám a uvažuji o zakoupení chladicího panelu. Přece jen mě teplota kolem 70 stupňů a běžící ventilátory dost iritují. Na tohle měření jesou vynikající lm_sensors a applet ksensors, který zobrazuje teplotu desky a procesoru - někdy lepší nevědět.

Celkové zhodnocení

Na rovinu říkám, že jsem si vybral dobře a jsem s notebookem velmi spokojen, ve škole by dostal 1- (mínus za přílišnou výhřevnost a hlasitost větráků, což lze ovšem regulovat tím, že nespustím Firefox, hehe). Pochopitelně se do výkonu pozitivně promítlo množství paměti a také výměna harddisku za větší s větší vyrovnávací pamětí (dnes obsahuje několik desítek gigabajtů rodinných fotek a hudby z Jamenda /odkaz na můj blog/).

Nestěžuji si ani na hmotnost, taška se stejně roztrhla kvůli tomu, že jsem v ní nosil petku s vodou a občas i dvě - ne kvůli hmotnosti notebooku. Odezva je slušná a nijak mě nebrzdí v práci. V podstatě ihned po pořízení jsem si také koupil replikátor USB portů do PCMCIA, která jinak nemám jak využít (kartu od T-Mobilu nemám). Tím se původní dva USB porty rozšířily o další dva, ale nevyužívám je zase tak často. Zvykl jsem si zapojovat USB klávesnici (a samozřejmě myš) a nárazova maximálně foťák či externí čtečku karet.

Postupem doby pomalu klesá výdrž baterie, ale to je věc, se kterou počítám a jsem s ní smířený. Po více než dvou letech vydrží notebook cca dvě hodiny "bez proudu", ale samozřejmě záleží na charakteru práce. Nemám v plánu kupovat novou baterii, jsem stále v dosahu zásuvky.

Shrnuto a podtrženo: vadí mi jen chyba v BIOSu, která mě omezuje, protože nelze notebook uspávat - po probuzení je v "nedefinovatelném stavu" a momentálně nevím, jak s dostupnými prostředky BIOS upgradovat. Jinak je to solidní pracant.


Co váš notebook? Chcete o něm napsat pár řádek a podělit se tak s ostatními uživateli o své zkušenosti? Potom mi napište (vlastimil.ott@linuxexpres_cz), rád váš příspěvek vydám v blogu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz