přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zločincem snadno a rychle

Zločincem snadno a rychle

Nadpis tohoto článku by vás měl upoutat k faktu, že i když používáte svobodný operační systém Linux, přesto se můžete dopouštět „zločinu“, a nemusí to být jen v rovině teoretické. Článek vznikl na základě diskuze, kterou jsme v redakci vedli, když jsme připravovali červnové číslo zaměřené na internet . Uvedu v něm několik naprosto konkrétních příkladů jasného porušení zákona, i když se vám může zdát, že je to malichernost. Právo však nerozlišuje malý a velký zločin.


Předem upozorňuji, že nejsem právník, a proto mohou být některé formulace kostrbaté a z právního hlediska příliš zjednodušující. Chci vás jen přinutit k tomu, abyste více přemýšleli nad tím, co děláte. Fakta, která zde přinesu, jsou však jasná a snažím se je nevytrhávat z kontextu.

Případ první: Instant messaging čili kecálkové

Kdo by dnes neznal ICQ. Ten úžasný komunikační prostředek, který nám pomáhá v reálném čase komunikovat s kýmkoliv na kterémkoliv místě planety (pokud samozřejmě ICQ používá). Ale je tady jedno veliké ALE. Ve všeobecných podmínkách je „zašito“ několik skoro nepodstatných odstavců, které nikdo nečte. Zvedám varovný prst – ale měli byste si je přečíst! Při zakládání svého ICQ účtu s nimi souhlasíte. A souhlasíte také s podmínkami nazvanými „Restriction in Use“? Je zde totiž definováno, co nesmíte dělat. Například nesmíte bez písemného svolení používat jiný software než ten vytvořený ve společnosti ICQ nebo AOL pro připojování se k ICQ síti, ani jej vytvářet, nesmíte blokovat jakoukoliv reklamu na této síti a navíc je striktně zakázáno používat ICQ ke komerčním účelům.

A teď si to shrňme. Všechny GAIMy, Mirandy, Jabber transporty – čili v podstatě jakékoliv programy nabízející komunikaci pomocí ICQ protokolu – jsou tedy nelegální, i když používají ICQ jen jako doplněk a rozšíření svých možností. Troufám si tvrdit, že písemné povolení nemá nikdo z nich. Navíc existují i programy, které umí odstraňovat reklamu z oficiálních klientů a to je také trestné. A poslední, velmi podstatná záležitost – kolik znáte firem (např. internetové obchody, hostingová podpora), které se svými zákazníky komunikují pomocí ICQ? Porušují zákon.

Ale ICQ v tom není samo, podobné striktní podmínky má i MSN, v jejich podmínkách je řečeno, že software pro použití v síti MSN musí být Microsoftem autorizován. Možná si řeknete, že je to prkotina, z pohledu zákona však nikoliv. Zatím nebyl nikdo obviněn, ale opravdu se to může změnit. Je to příliš velké riziko na to, abychom nad tím mávli rukou.

Pro Linux neexistuje žádný oficiální ICQ klient, jakákoliv implementace ICQ v Linuxu má velmi vratký základ, alespoň co se práva týče. Je tady jedno jisté řešení, které bylo nastíněno při naší redakční debatě. Pod křídly firmy AOL je i protokol AIM, pro který existuje oficiální klientský program. A protože síť AIM je s ICQ plně kompatibilní, mělo by být i použití ICQ skrz oficiálního AIM klienta právně v pořádku.

Pokud chcete používat opravu svobodný komunikační protokol podobný ICQ, jednoznačně lze doporučit Jabber. Na stránkách www.jabber.cz si můžete stáhnout příslušné programy a najdete zde i postupy, jak si zaregistrovat svůj uživatelský účet. Pak už jen stačí přesvědčovat své okolí, že není všechno zlato, co se ICQ...

Nakonec jsem však ještě zjistil, že ICQ na svých stránkách nabízí ještě tzv. ICQ2Go, což je ICQ klient fungující v internetovém prohlížeči. Je naprogramován v Javě, proto by měl fungovat všude tam, kde je Java. Tedy je to oficiální klient a za jeho používání nehrozí žádné sankce. V podstatě nevidím rozdíl mezi tím, zda si nainstalujete ICQ klienta nebo použijete Java online klienta.

Zmiňované klauzule nejsou v podmínkách pro použití ICQ nějakou novinkou, jsou zde v podstatě od začátku. Neberte to proto jako nějaký objev naší redakce, jen jsme se rozhodli vás o tom informovat. Další perličkou je to, že souhlasem s podmínkami se také zavazujete k tomu, že budete dodržovat i jakékoliv další podmínky, které si AOL stanoví v pozdějším znění svých podmínek. Takže byste se po nich měli pídit v podstatě pořád a kontrolovat, co se změnilo.

Závěr je bohužel zcela jednoznačný, pokud se nechcete zaplést, ICQ nepoužívejte. Zvolte alternativu, u které něco takového nehrozí. Zkuste si něco najít o Jabberu. Vím, je to těžké, když všichni z okolí prostě mají ICQ, ale jen proto, že to dělají všichni, začneme krást v samoobsluze?

I Skype nabízí možnost komunikace pomocí instant messagingu. Ten se podobným excesům zatím brání jen tím, že používá šifrovací systém, který se zatím nepodařilo (věrohodně) prolomit.

Případ druhý: Když MP3, tak z internetu

V dnešní době, kdy každý máme nějaký ten přehrávač digitální hudby, se stále vynořuje na povrch otázka „Kde získat hudbu?“ Existuje spousta projektů, které nabízejí hudbu ke stažení. Řada začátečníků a běžných uživatelů bezmezně věří tomu, že cokoliv, co na internetu najdou, je právně v pořádku. Sám znám několik „naivních“ uživatelů, kteří objevili tu „báječnou stránku plnou fajnový muziky“ a vše, co tam bylo, si stáhli. Je pak velmi těžké je přesvědčit, že se tím provinili. Ano, existují stránky, kde je možno stahovat hudbu bez omezení (třeba server www.freemusic.cz), najdete spíše více stránek, které nabízejí hudbu nelegálně.

Řešení je vcelku jednoduché – kupovat hudbu v oficiálních internetových obchodech s hudbou, jakkoliv se vám to může zdát komplikované (vzhledem k použití různých zabezpečovacích mechanismů známých pod zkratkou DRM) nebo drahé.

Pokud se chcete dozvědět něco o DRM (Digital Rights Management), zkuste Wikipedii.

Případ třetí: Ten obrázek se mi líbí

Když už se bavíme o internetu, každý se již pokoušel vytvářet internetové stránky. Často jim chcete dát trochu „šmrnc“, a tak hledáte na internetu nějaké vhodné obrázky. Často totiž nemáte vhodné fotografie či kreslené obrázky. A zrovna objevíte něco, přesně to, co jste hledali. Ve svém internetovém prohlížeči kliknete pravým tlačítkem myši, zvolíte Uložit obrázek... a zakomponujete jej do svých stránek. Když stránky vystavíte na web, porušili jste zákon. Veškerý obsah na internetu je chráněn. Jen autor vám může povolit použití svého díla, v tomto případě obrázku. Obvykle musíte uvést, kdo je autorem obrázku, případně zaplatit za využití. A je jedno, jestli jsou to vaše osobní stránky nebo stránky velké firmy. V této chvíli jste si před původním autorem rovni.

Řešení je vcelku jednoduché, domluvit se s autorem, případně zkusit nějaké veřejně dostupné knihovny fotografií a obrázků šířených pod svobodnými licencemi, které přesně upravují, jak a kdy můžete daný obrázek či fotografii použít. Jedna z nejlepších vyhledávacích služeb sídlí na stránce www.yotophoto.com. Myslím si, že tam opravdu najdete to, co potřebujete.

Případ čtvrtý: Redakční systémy a šablony vzhledu

Velkou výhodou redakčních systémů je vcelku jednoduchá možnost změny vzhledu. Stáhnete si nějakou novou šablonu a aplikujete ji na své stránky vytvořené v redakčním systému. Stránky vypadají docela pěkně, jen na konci se objevuje text ve smyslu „Vytvořil Supermachr designer – www.supermachrdesign.com“, což vám kazí celkový dojem ze stránek. Přejdete do kódu šablony a přímo v něm inkriminovaný řádek vymažete. A v tuto chvíli jste pravděpodobně porušili zákon.

Opravdu velké množství kreslených obrázků najdete v kolekci Open Clipart Library na adrese www.openclipart.org. K dispozici je skoro 10 000 obrázků ve formátu SVG nebo PNG, všechny šířené pod licencí Public Domain, která vám zaručuje libovolné použití.

Většina těchto výtvorů je šířena pod takovou licencí, která vám umožní dělat úpravy (měnit obrázky, barevné ladění, loga atd.), ale výslovně uvádí, že zde musí zůstat ta větička o původním tvůrci. Řešením je použít takové šablony, které takto striktní licenci nemají nebo si nechat vytvořit šablonu na zakázku a dohodnout se s autorem, jak je možno jeho dílo využít.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME