přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Znáte viry?

Znáte viry?

Typický nelinuxový zápisek, ale přesto o Linuxu


Dnes jsem něco málo doinstalovával na jednom počítači vybaveném nejmenovaným systémem XP v provedení opravného balíčku verze 3. Jen tak si sedím a ladím spojení na tiskárnu a najednou antivirový program hlásí, že odstranil nějakého vira (červa, jehož jméno jsem klidně zapomněl) v adresáři Documents & Settings a zároveň ho i smazal z adresáře Windows.

Říkám si divné, na nic jsem přeci nesáhl.. Nakonec se tato hláška několikrát zopakovala a antivirus mi zahlásil, že bych měl počítač raději rastartovat. Po restartu se to celé ještě jednou zopakovalo, až mě to vyvedlo z mého příslovečného klidu a počítač jsem od sítě raději odpojil. Po proskenování celého počítače jsem však nic neobvyklého nenalezl, no a antivirus konečně také ne.

Po konzultaci problému s naší sekretářkou, která byla svědkem podobného úkazu na svém počítači, jsem nakonec dospěl k názoru, že odkudsi z neznáma přišel červ, prohnal se naší sítí a opět zmizel v nekonečném Internetu. Že je systém W. díra, to jsem tušil, že se dá prolomit pomocí Wordpadu, to psali i na novinkách, že to je ovšem taková díra, to jsem nevěděl. :-)

Několik dojmů z celé situace

Odněkud si přijde vir a v klidu se zapíše na disk počítače - to samo o sobě dost vypovídá o zabezpečení systému, jak je to možné? Třeba vzdálené volání procedur RPC nebo něco jiného, nevím. Mít ho doma, bojím se o svá data.

Když už zapisuje, mohl by klidně i číst - takhle vám může zmizet certifikát do banky, nebo soubor hesel. No, to je docela divoké.

Nemít antivira nelze - ovšem vždy platí, že to nejste vy, kdo potřebuje antivirus, ale je to systém, který se bez něj neobejde.

Nejvíc virů člověk nachytá, když v systému W leze na porno stránky - to už tak docela neplatí, stačí mít počítač jenom puštěný a připojení k síti. O zbytek se postará někdo jiný.

Závěr

Někteří z vás si teď jistě řeknou, že se vám to nestane, protože máte počítač zabezpečený, ostatní si třeba pomyslí "nic nového pod sluncem". Ale ten pocit, že se mě to netýká, protože používám jiný systém opravdu stojí za to a stojí za to ho i čas od času připomínat. ;-)

Dodatek

Viru se v síti zalíbilo natolik, že se v ní rozhodl nějakou dobu zůstat. Mě teď čeká víc jak 100h věnovaných nápravě jedné z mnoha chyb W. Některé systémy bych holt zrušil, je to koncepčně staré, dělá si to co chce a má to spoustu fatálních chyb, co to asi je?

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux