přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zpráva o semináři Novinky Google pro výuku

Zpráva o semináři Novinky Google pro výuku

V pondělí 29. září 2009 proběhl na Gymnáziu Hladnov ve Slezské Ostravě seminář o nástrojích Google určený primárně pro učitele.


Ale ne výhradněpro učitele - přihlásil jsem se tedy i proto, že jsem měl možnost se opět vrátit do školy. :-) Ale ještě větší důvod byl, že mě Google a jeho udělátka zajímají - nemá smysl se jim bránit a pokud jde o neziskovku, byla by to tuplovaná hloupost. Mám v tomto případě pocit, a trochu už i zkušenosti, že technologie v tomto případě slouží lidem - a ne obráceně. (Což mě nezbavuje nepatrného pocitu ohrožení, který ze Strýčka občas cítím kvůli jeho obrovskému záběru.)

Jednoznačně řečeno: to, co nabízí Google průměrně počítačově zdatnému učiteli, který nemá klapky na očích, je neuvěřitelná paleta aplikací, které třeba ani v offline světě existovat nemohou a jejich síla se objevuje v okamžiku, kdy je možné jejich data propojovat, sdílet a různě kombinovat. Myslím, že čtenářům LinuxEXPRESu není nutné Google a jeho služby příliš představovat, nicméně poznámky jsem si dělal, tak proč je pouze zálohovat.. :-)

Přednášel pan Janek Wagner, šéfredaktor portálu Česká škola, se kterým máme "kolegiální"  vztah - občas tam vyšel náš článek a stále vycházejí minimálně anonce na naše články týkající se školství. Anonce přednášky.

 

Dagmar Kocichová, Janek WagnerDagmar Kocichová, Janek Wagner

 

Postřehy, detaily, zajímavosti

Dnešním trendem je vertikální vyhledávání, tedy vyhledávání pouze v jednom segmentu - to mohou být knihy, blogy, obrázky, mapy, videa nebo cokoiv jiného. Běžný "povrchní" vyhledávač dnes umí používat a používá každý. Ale málokdo ví, že Google indexuje cca třicetinásobek toho, v čem běžně vyhledáváme. Té "zbylé" majoritní oblasti se říká deep web a je pro běžné uživatele (ale i mnohé vyhledávače) v podstatě neviditelný. Jeho hlavním obsahem jsou obsahy univerzitních a jiných knihoven, tedy vědění lidstva. Račte dovnitř díky Google Scholar.

Google "shlukuje" (agreguje) obsah, který má nastřádaný - možná vás zaujme profil města, např. google.com/places/cz/olomouc. Je tam mapa, profil z Wikipedie, fotky z Panoramia (což je služba pro umisťování fotek do Map Googlu).

Zmíněné vertikální vyhledávání funguje v případě blogů nejen na doméně blogger.com patřící Googlu, ale také na jiných známých doménách. V potaz je brán redakční systém, takže se indexují všechny typické blogovací systémy. To člověka ale nezbavuje povinnosti něco do toho blogu občas taky napsat... ;-)

Google Reader je výborná čtečka RSS kanálů. Přednášejíci chtěl ukázat příklad novinky, zamířil proto do rubriky "edu", ve které jsme jednu zahlédli. Byla z LinuxEXPRESu. Pan Wagner se pousmál a oznámil, že to tedy s panem Ottem domluveno nebylo, nicméně zabodovali jsme! (Šlo o článek Hardware v distribuci openSUSE - Zvuk, televizní a rádiové karty). :-D

Další důležitý postřeh, zajímat nás bude třeba příští rok (nebo později). Datová úložiště Google vyhovují požadavkům Evropské komise a našeho ÚOOÚ na bezpečnost dat, probíhá certifikace pro americkou státní správu. Je tedy možnost, že je bude moci využívat státní správa.

Do Dokumentů lze ukládat PDF soubory, hurá. :-)

Akce

Dne 6. listopadu se v Praze koná Google Developer Day. (Následně se o víkendu koná v Karviné  Konference Open-source řešení v sítích, to jen připomínám. ;-))

Český Google podporuje vznik nových GUGů, tedy Google User Groups. V Ostravě byl v pondělí založen první mimopražský (tedy druhý český) GUG. Pokud splníte podmínky, můžete založit svůj.

Není to zdaleka všechno, co na přednášce zaznělo, zajímavých věcí bylo mnohem více. Aspoň částečně jsem se pokusil o jejich zprostředkování - ale budu rád, když založíte GUG a pozvete pana Wagnera (nebo jiného odborníka) a poslechnete si informace přímo od něj.

 

Martin Vonášek referuje o používání nástrojů Google v hodinách dějepisuMartin Vonášek referuje o používání nástrojů Google v hodinách dějepisu

 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz