přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zrychlení práce s diskem

Zrychlení práce s diskem

Následující tip se bude opět lehce dotýkat využití aplikace hdparm, tentokráte zvýšením propustnosti vašeho pevného IDE disku.


Než se pustím do hlubšího vysvětlování následujícího příkladu, musím upozornit, že následující rady mohou vést v některých případech až k poškození či nedostupnosti vašich dat uložených na disku. Nedávno jsem si jen tak zkusmo provedl měření (pomocí příkazu hdparm -t /dev/hdb), jakou rychlostí se čtou data na mém disku. Čekalo mě ale veliké zklamání v podobě směšné hodnoty 14,64 MB/sec. Slovo směšné jsem použil zcela záměrně, neboť u 100 IDE disku jsem s tak nízkou hodnotou opravdu nepočítal. Pomocí příkazu hdparm /dev/hdb jsem si nechal vypsat informace a zjistil jsem, že je disk přepnut do 16bitového režimu.

Přestože jsem neměl žádné velké předchozí zkušenosti, jak a které hodnoty jsou ty správné, došlo mně, že problém bude pravděpodobně v onom 16bitovém režimu. Linux je sice vyroben tak, aby vyhovoval co nejširšímu spektru různorodého hardwaru, ale v podobných případech si můžeme dovolit menší změny.

Zkusil jsem tedy poměrně bezpečný příkaz hdparm -c3 -m16 /dev/hdb. A zopakoval čtecí test. Jaké bylo moje překvapení, když výsledek mého snažení stoupl téměř o dvojnásobek. Další změny jsem již ovšem raději neprováděl, především z důvodu několika stovek MB nezálohovaných dat. V případě, že se vám nechce po každém startu počítače zadávat tytéž hodnoty, můžete po důkladném otestování výše uvedený příkaz hdparm -c3 -m16 /dev/hdb přepsat do skriptu, který bude následně spouštěn vždy při startu, nebo do konfiguračního souboru /etc/hdparm.conf.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz