přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zrychleno a zpomaleno

Zrychleno a zpomaleno

Nedává to smysl? Řeč bude o IPv6 a grafice ..


Na jedné straně barikády se urychluje start operačního systému a na straně druhé se zpomaluje jeho pád. Abych nezůstal pozadu, tak jsem si také něco zkusil.

Debian a DNS IPv6 problém

Kdysi mě peca, známá to stálice z kanálu #cz, #debian-cz a řady dalších na IRC serveru FreeNode ;-), upozornil, že je v testovacím/nestabilním Debianu nějaký problém s IPv6 projevující se pomalým načítáním internetových stránek. Pár odkazů jsem o tom na Internetu našel, ale sám tomu nevěnoval přílišnou pozornost.

Dneska jsem ale podobné chování pozoroval i na svém počítači (nahodilé výrazné prodlevy před načtením stránky způsobené dlouhým hledáním DNS jména serveru), na druhou stranu projevovalo se to v Iceweaselu zatímco třeba takový konzolový links frčel jak víno. Hledal jsem tedy nějaké řešení a zatím se mi zdá, že zabralo to, které je zmiňované zde.

Ve zkratce spočívá v úpravě souboru /etc/modprobe.d/aliases a odkomentování/úpravě řádku z

# alias net-pf-10 ipv6

na

alias net-pf-10 off ipv6

Pak se restartuje počítač a zdá se vše v pořádku. Problém se u mě zřejmě také objevil ve VirtualBoxu, kdy Windows 7 dost špatně komunikoval s weby umístěnými v lokální síti (komunikace byla velmi líná a prakticky nepoužitelná) - že by se také snažil o IPv6? Ale to jsou jen domněnky.

Grafika Intel

Grafika Intel by sama o sobě vydala na nejednu sprostou knížku. Co jsem však zpozoroval, ale nedokážu "vědecky" podložit je, že po hibernaci na disk a novém probuzení počítače běží téměř poloviční rychlostí a je líná jak šnek přilepený ke žvýkačce. Prakticky to znamená, že běžně (po restartu počítače) mi glxgears ukáže něco přes 1000, ale jakmile to je po hibernaci a probuzení počítače, tak je asi na 600... Mírně se dá výkon zvýšit puštěním CPU naplno místo "ondemand" (podle potřeby), ale to je tak všechno. Nové integrované grafiky Intel mi přijdou lepší, tohle je nějaký čip Intel 82945G/GZ.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy