přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zrychlete si internet

Zrychlete si internet

Před několika lety jsem upozorňoval na to, jak může nešikovná konfigurace DNS způsobovat pomalé prohlížení webových stránek. Taková nešikovnost se může stát jak na straně klienta (tedy v počítači uživatele), tak i na straně poskytovatele internetového připojení.


Velmi často se setkávám s providery, kteří mají DNS servery ve špatném stavu. A netýká se to jen "levných" Wi-Fi poskytovatelů a přístupových bodů zdarma (v kavárnách a podobně), ale také poskytovatelů přes ADSL. A přitom je to snadné -- DNS servery musejí vracet rychle správné výsledky.

Toto zpomalování může uživatel pocítit častým zobrazováním "bílé" stránky. Dnešní moderní prohlížeče jsou schopny začít s "vysazováním" prvků na stránku téměř ihned (stačí jim první části CSS a HTML souborů). Postupně pak výsledek "zpřesňují". Dokud ale prohlížeč nezná IP adresu stroje, není ani HTML, ani CSS. A IP adresa se zjišťuje z DNS.

Jedním z primárních cílů společnosti Google je dostat uživatele na internet. Čím rychleji, tím lépe. Není se čemu divit, že firma dělá všechno proto, aby to uživatelům usnadnila. Jedním z mnoha nástrojů, kterými Google přispívá k plynulejšímu chodu internetu, je Google Public DNS.

V podstatě se jedná o veřejnou službu DNS ve kvalitě dosud nevídané. Google se v tomto případě řídí osvědčeným heslem: rychle, kvalitně a bezpečně. Pod IP adresami 8.8.8.8 a 8.8.4.4 se skrývá množství serverů (Google využívá takzvaný load-balancing), které mezi sebou inteligentně replikují data a navíc pomocí speciálních technik sledování chování uživatelů také přednačítají data (prefetching). Vše při zachování oficiálních DNS specifikací.

Pokud jste tedy nespokojení s odezvami svých prohlížečů při brouzdání webem, stačí si nastavit místo svých obvyklých DNS serverů tyto dvě IP adresy. Můžete čekat, že to bude lepší. Podle mojí zkušenosti z různých free Wi-Fi spotů a dokonce holandských ADSL providerů je zrychlení velmi výrazné.

Pokud to chcete jen vyzkoušet, změňte následující dva řádky do souboru /etc/resolv.conf (ostatní řádky s "nameserver" smažte):

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

Pakliže se vám nové DNS servery zalíbí, pak doporučuji následující postup (Ubuntu), abyste nemuseli soubor resolv.conf upravovat po každém restartu. V souboru /etc/dhcp3/dhclient.conf vložte na poslední řádek

supersede domain-name-servers 8.8.8.8,8.8.4.4;

V obou případech musíte ale restartovat prohlížeč, jinak nenabyde nové nastavení platnosti.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz