přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co se děje ve světě Linuxu a open source

Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Vyšel Cinnamon 2.0, už je z něj plnohodnotné pracovní prostředí. Francouzští četníci šetří díky otevřenému softwaru. V Itálii také přecházejí na otevřený software, konkrétně na kancelářské balíky OpenOffice (oblast Emilia-Romagna) a LibreOffice (provincie Macerata).


Vyšel Cinnamon 2.0

Grafické prostředí Cinnamon, které původně začalo jako fork GNOME Shell vytvořený vývojáři Linux Mint, vyšel ve verzi 2.0, a začal tak úplně novou kapitolu své historie jako samostatné prostředí nezávislé na GNOME. Cinnamon sice stále používá řadu technologií z prostředí GNOME, především knihovnu GTK a Clutter, ale již nevyžaduje instalaci GNOME jako takového.

Cinnamon 2.0 představuje celkem pět měsíců vývoje, 856 commitů od 23 vývojářů a kromě oprav různých chyb přináší i nové funkce, mezi něž patří například vylepšená správa oken včetně pokročilejších možností „dlaždicového“ rozložení oken. Mezi další novinky patří například vylepšení některých grafických nástrojů pro přizpůsobení prostředí a systému, jako třeba rozšířená správa zvukových upozornění prostředí nebo nástroj správa uživatelů a skupin, který nabízí oproti tomu z GNOME více nastavení a je také mnohem přehlednější.

Rozsáhlými změnami prošel také správce souborů Nemo, který byl vytvořen poté, co si mnoho uživatelů stěžovalo na přepracovaný Nautilus, správce souborů z prostředí GNOME. Dostal například vlastní rozšíření pro náhledy souborů, vylepšenou podporu MIME typů a další.

Nový Cinnamon se nejdříve představí v listopadovém Linux Mint 16 „Petra“.

Cinnamon 2.0 v linuxové distribuci Kubuntu Cinnamon 2.0 v linuxové distribuci Kubuntu

Open data & gov

Francouzské četnictvo ušetřilo přechodem na open source 40 % nákladů

Migrace počítačů francouzského četnictva je jedním z největších úspěchů populární distribuce Ubuntu. Jak to všechno začalo a jak migrace probíhá, nyní popsal 26. září na konferenci Evento Linux major Stéphane Dumond. Kromě redukce nákladů vidí jako benefit také nezávislost na jednom dodavateli a úsporu času a lidských zdrojů.

S prvním svobodným softwarem se francouzští četníci setkali již v roce 2004, kdy se na jejich 90 000 počítačích začal usazovat kancelářský balík OpenOffice. V dalších letech se postupně přidaly Mozilla Firefox a Thunderbird (2006) a další svobodný software jako Gimp nebo VLC (2007 a 2008). V roce 2008 přišlo prvních pět tisíc počítačů s Ubuntu (respektive s "GendBuntu", což je Ubuntu speciálně upraveno pro potřeby francouzského četnictva), jehož nasazování pokračuje až dodnes.

„GendBuntu, Ubuntu pro francouzské četníky“ (Zdroj: Wikipedie, CC-BY-SA) „GendBuntu, Ubuntu pro francouzské četníky“ (Zdroj: Wikipedie, CC-BY-SA)


V letech 2011 a 2012 bylo postupně migrováno dalších 20, respektive 10 tisíc počítačů a letos přibyly prozatím další 2000. V letošním roce také proběhl velký upgrade z Ubuntu 10.04 na nejnovější LTS verzi Ubuntu 12.04. V příštím roce by celá migrace měla být dokončena, což dá dohromady těžko představitelných 72 000 počítačů s Ubuntu.

Emilia-Romagna plánuje díky OpenOffice ušetřit až 2 miliony eur

Správa severoitalské oblasti Emilia-Romagna plánuje přechod na svobodný kancelářský balík OpenOffice a doufá, že tak ušetří až 2 miliony eur na licencích za „proprietární kancelářský balík“. Přechod není naplánován najednou, v současné době probíhá tříměsíční testování na zemědělském odboru, kde je přemigrováno 300 počítačů. Pokud vše půjde hladce, ostatní součásti místní samosprávy budou následovat do konce roku.

Možná úspora je v tomto případě celkem jasná, úřadu totiž příští rok vyprší licence pro 3200 stanic s kancelářskými balíky a její prodloužení by přišlo právě na ony 2 miliony. Na přechod na OpenOffice a připravovaná školení zaměstnanců bylo vyčleněno 220 tisíc eur.

Pro Emilia-Romagna to není první zkušenost s OpenOffice. Ten totiž testovali již v letech 2008 a 2009, kdy se přechod týkal testovací skupiny 100 a 300 uživatelů. Tehdy byl ale přechod zamítnut kvůli problémům s napojením na stávající software a konverzí dokumentů.

Doufejme, že tentokrát vše vyjde bez problémů a OpenOffice si bude moci připsat další zářez v podobě tří tisíc instalací v Itálii.

Italská provincie Macerata pokračuje v migraci na svobodný software

Dnes podruhé ze slunné Itálie. Tamní provincie Macerata pokračuje v migraci na jiný otevřený kancelářský balík – na LibreOffice. Nyní již mají převedeno 230 z celkových 450 stanic. Po skončení migrace na LibreOffice, což by se mělo podařit ještě do konce letošního roku, mají ještě smělejší plán – u stanic, kde není využíván speciální software fungující jen pod Windows, plánují přechod na Linux. Na tom už také funguje 12 z celkových 34 jejich serverů. I tento přechod by měl úřadu pomoci ušetřit v roce 2014 až 150 000 eur.

Podle tamního IT oddělení byl přechod celkem jednoduchý. Uživatelé si na nový kancelářský balík zvykli celkem snadno a v těch případech, kdy je proprietární řešení stále potřeba kvůli napojení externích aplikací či při nekompatibilitě formátů, jej mohou stále využít vzdáleně.

Jak se zdá, Itálie je svobodnému softwaru na úřadech země zaslíbená. A nejen Itálie – občas má člověk pocit, že úřady na open source přecházejí všude, jen ne u nás.

Jednou větou

  • RaspberryPi, miniaturní ARMový počítač s překvapivě velkým výkonem a širokou škálou uplatnění, se může pochlubit celkem 1,75 milionem prodaných kusů a jedním milionem kusů vyrobených v Británii (ze začátku se vyráběl v Číně).
  • Knoppix, jedna z prvních (a jistě nejpopulárnější) distribucí nabízejících možnost běhu jako tzv. LiveCD, stále žije a je nyní k dispozici ve verzi 7.2. Nabízí například možnost nabootovat 64bitový kernel nebo experimentální podporu UEFI-Boot a samozřejmě nejnovější software jako LibreOffice 4.0.3, Gimp 2.8 nebo Firefox 21.
  • Jedna z dosti kontroverzních novinek chystaná pro Ubuntu 13.10, nasazení grafického serveru Mir jako výchozího v desktopové verzi, se nakonec nekoná. Vývojáři se nasazení Miru a Xmiru rozhodli zatím odložit. To se ale nebude týkat verze pro mobily a tablety, která Mir dostane spolu s přepracovaným Unity 8.
  • LibreOffice bude vykreslovat pomocí OpenGL, a nahradí tak dříve využívané vykreslování pomocí knihovny Cairo. LibreOffice tak bude moci při vykreslování využít hardwarovou akceleraci GPU.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog