přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co se děje ve světě Linuxu a open source

Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Ubuntu je velký bratr, alespoň podle Rakušanů. Již tento víkend se bude konat brněnská konference LinuxAlt, nezapomeňte přijít. Jak to vypadá s linuxovými distribucemi na serveru? A stručně si představíme méně známé „taky Ubuntu“.


Ubuntu dostalo cenu Velkého bratra

Ubuntu získalo v Rakousku ocenění, které si v Canonicalu asi na zeď jen tak nepověsí. Organizace Big Brother Awards Austria mu totiž udělila letošní „špehovací“ cenu v kategorii Komunikace a marketing. Ubuntu se tak zařadilo po bok například Microsoftu a jeho Xboxu One nebo americké zpravodajské služby NSA.

A čím že si Ubuntu tuto cenu podle Rakušanů zasloužilo? Ničím jiným než dlouho kritizovaným vyhledáváním v prostředí Unity, kdy se vše, co vyhledáváte (obvykle aplikaci či soubor) odesílá na servery Canonicalu, který k vyhledávání nabízí relevantní nabídky z obchodu Amazon a od vydání Ubuntu 13.04 i z jiných internetových služeb, jako třeba Wikipedie či YouTube.

Ačkoli se Canonical dušuje, že všechna data přicházející z vašich počítačů jsou anonymizována – dotazy nejdou přímo na servery Amazonu, ale nejdříve na servery Canonicalu, který se teprve pak dále „ptá“), takže soukromá data uživatelů získá jen Canonical, a když mu již někdo věří s tak důležitou věcí, jako je operační systém, mohl by mu věřit i s vyhledáváním – ale pochybnosti se zde stále nalézají a proti této funkci se mnozí ohrazují a neváhají ji označit za spyware.

Konference LinuxAlt již tento víkend

Podzim je linuxovým konferencím v Česku skutečně nakloněn. Nedávno skončila pražská LinuxDays, která přilákala přes 600 účastníků a již tento víkend (2. a 3. listopadu) se bude v Brně konat osmý ročník populární konference LinuxAlt. Těšit se můžete na dva dny přednášek a nově také workshopů. Dozvědět se něco nového můžete například o telefonech Jolla, cloudovém systému OpenStack, českém routeru Turris nebo třeba také o tom, že open source nemusí být jen software. Na workshopech se můžete naučit pracovat s MongoDB, Blenderem, Drupalem, QML nebo si můžete třeba zkusit zabalit nějaký ten RPM balíček. Podrobný program naleznete na stránkách akce.

Budete-li mít tento víkend cestu do Brna, jistě neváhejte a přijďte – tyto akce nejsou jen o přednáškách a technice, ale také o možnostech seznámit se s podobně „postiženými“ jedinci a pobavit se. Letos jsou dvě oficiální „párty“ v pátek a v soboru večer.

Jaký Linux používáme na serverech?

Server W3 Tech představil aktualizovanou analýzu o používání linuxových systémů na serverech. Pro někoho možná překvapivě, ale i zde je jasně viditelný trend přechodu na Ubuntu, které by někdo očekával spíše na desktopech než na serverech, ale opak je pravdou. Ubuntu v současné době nalezneme na čtvrtině serverů, které běží na Linuxu. Na první místo to však nestačí, na tom se stále drží Debian, který si může připsat přibližně třetinu všech serverů.

Ubuntu tak neubírá Debianu, z nějž vychází, ale především řešením z rodiny RedHat – samotný RHEL, CentOS a Fedora za poslední roky prudce klesají. Fedora si pohoršila na jednotky procent, RHEL se propadl pod deset a CentOS soupeří s Ubuntu o pozici linuxové „dvojky“. Podrobné aktuální statistiky naleznete na W3Techs.com.

Zajímavé je, že zatímco u serverů na Debianu dominují převážně stránky na technologiích PHP a Python, Ubuntu si oblíbili především uživatelé Ruby. Na poli webových serverů stále dominuje Apache, ale populární Nginx také stále roste.

Zajímavé distro

Ubuntu, kam se jen podíváš

17. října vyšlo nové Ubuntu 13.10 Saucy Salamander a v záplavě novinek o novém vydání populární distribuce se občas zapomíná, že Ubuntu zdaleka není jen Ubuntu, ale že distribucí z něj vycházejících je skutečně požehnaně a mnohé z nich, především ty oficiální, si svůj „slavný den“ zažily také.

  • Kubuntu, asi nejznámější derivát Ubuntu, vyšlo také 17. října. Nabízí nejnovější KDE SC 4.11, Centrum softwaru Muon nebo například nového správce uživatelů.
  • „Včas“ vyšlo také Xubuntu, Ubuntu s prostředí Xfce. Zato Lubuntu se o den opozdilo, ale přináší více novinek, například nový vzhled nebo nový PcmanFM (správce souborů).
  • Ubuntu si s GNOME Shell příliš nerozumí. Pro jeho uživatele je zde Ubuntu GNOME, které s Ubuntu 13.10 vyšlo teprve podruhé.
  • Mnoho Číňanů nás asi nečte, ale pro ně je určeno Ubuntu Kylin, oficiální verze Ubuntu pro čínský trh. Ubuntu si zde můžete dokonce koupit v obchodech s počítači Dell.
  • A seznam oficiálních derivátů Ubuntu uzavírá Edubuntu určené pro školství a Ubuntu Studio pro kreativce.

Tolik k těm oficiálním. Kdybychom měli vyjmenovat i ty neoficiální, byl by to skutečně dlouhý seznam. V minulém týdnu ale vyšel například SuperX, Simplicity Linux nebo Ultimate Edition.

Jednou větou

  • Barva na nejnovějším Ubuntu 13.10 Saucy Salamander ještě ani nezaschla a už se začíná s vývojem Ubuntu 14.04 LTS. Mark Shuttleworth už také oznámil jeho jméno – bude se jmenovat „Trusty Tahr“.
  • Mandriva stále žije. Víceméně. Nadace OpenMandriva oznámila vydání první betaverze OpenMandriva Lx původně plánované již na konec letošního července.
  • Wireshark, populární program pro síťovou analýzu, přechází na knihovnu Qt. Důvodem je lepší podpora v Mac OS X a v budoucnu také jednodušší portace pro tablety.
  • Česká komunita Ubuntu pokračuje v testování notebooků, které jsou na našem trhu dostupné bez operačního systému. Nyní přišel na řadu notebook Asus X550.
  • Sice ne přímo ze světa open source, ale i tak poučné. Chyba programátora a administrátora systému pro automatické obchodování na burze přišla na úctyhodných 460 milionů dolarů. Au!

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog