přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dar pro FreeBSD, 300 tisíc absolventů úvodu do Linuxu a změna vyhledávače ve Firefoxu

Dar pro FreeBSD, 300 tisíc absolventů úvodu do Linuxu a změna vyhledávače ve Firefoxu

dvatydny.gif

Rekordní finanční příspěvek na vývoj systému FreeBSD. Přes tři sta tisíc lidí se zapsalo do online kurzu Úvod do Linuxu od nadace Linux Foundation. Ve vybraných regionech nebude výchozím vyhledávačem ve Firefoxu Google. A v nizozemském Arnhemu nakonec nepřejdou na svobodný kancelářský balík, na vině jsou i licenční spory se současným dodavatelem softwaru.


Nadace FreeBSD získala rekordní dar

Nadace FreeBSD, která sponzoruje vývoj stejnojmenného unixového operačního systému, získala rekordní dar ve výši jednoho milionu dolarů. Jedná se o nejvyšší částku, jakou nadaci kdy kdo daroval za celou její téměř patnáctiletou historii. Pro srovnání, celkové příjmy nadace za loňský rok byly necelých 800 tisíc dolarů.

Štědrým dárcem je Jan Koum, CEO a spoluzakladatel populární služby WhatsApp. Důvodem, proč se rozhodl FreeBSD přispět, je, že jej sám používá již od devadesátých let; jeho znalost mu pomohla k získání práce v Yahoo! a při zakládání WhatsApp si spolu s Brianem Actonem pro servery zvolili také FreeBSD, na něm koneckonců WhatsApp běží dodnes.

Již 300 000 lidí se nechalo vyškolit v základech Linuxu

V srpnu letošního roku nabídla nadace Linux Foundation svůj kurz „Introduction to Linux“ zdarma prostřednictvím MOOC platformy edX. Od té doby si jej „zapsalo“ neuvěřitelných 300 tisíc studentů. V rámci kurzů, které edX nabízí, se tak Úvod do Linuxu stal v letošním roce tím vůbec nejpopulárnějším. Oblíbený byl především v USA (odkud pochází třetina účastníků), v Indii a Spojeném království, ale také v Brazílii a ve Španělsku.

Pokud by vás kurz zaujal a chtěli byste si jej také vyzkoušet, jeho další běh začne 5. ledna příštího roku, oproti minulému běhu navíc doznal drobných změn a vylepšení. Zaregistrovat se můžete již nyní.

Výchozím vyhledávačem ve Firefoxu již nebude Google

Již od roku 2004 je v prohlížeči Mozilla Firefox výchozím vyhledávačem Google. Příspěvek od Googlu za toto „privilegované“ umístění byl vždy jedním z důležitých příjmů nadace Mozilla Foundation. To ale nyní nebude vždy platit, při příležitosti obnovy této dohody se Mozilla rozhodla v některých regionech výchozí vyhledávač změnit. Google stále zůstane v nabídce (stejně jako například Bing, DuckDuckGo, Amazon a další), ale v Americe, v Rusku a v Číně již nebude na prvním místě.

V USA se výchozím vyhledávačem stane Yahoo!, se kterým Mozilla podepsala dohodu na pět let. Yahoo! bude také v rámci této dohody podporovat technologii Do Not Track. V Rusku bude výchozím tam oblíbený Yandex a v Číně již dříve používané Baidu. Ostatních zemí a tedy ani Česka se žádné změny netýkají.

Open data & gov

Nizozemský Arnhem nakonec na otevřené řešení nepřejde

Nizozemské město Arnhem se nakonec rozhodlo, že přestane zvažovat přechod na svobodný kancelářský balík.

Hlavním (a bohužel celkem běžným) důvodem je především situace, kdy úřady používají mnoho dalších aplikací, které jsou se současným komerčním balíkem přímo či nepřímo propojeny – dodavatel svobodného řešení (jako vhodné alternativy byly zvažovány LibreOffice a Apache OpenOffice) by musel mnoho těchto řešení předělat nebo znovu vyvinout, čímž by se cena přechodu neúměrně zvýšila a nabídka svobodného řešení by tak nebyla konkurenceschopná.

Druhým a mnohem překvapivějším důvodem jsou licenční spory s dodavatelem dosavadního řešení – Arnhem řádně nezajistil licence pro úředníky pracující z domova a v mimosoudní dohodě musel zaplatit celkem 600 tisíc eur za nové licence. Ty budou platit ještě minimálně tři roky a přechod na jiné řešení by tedy neměl smysl.

(Téměř) jednou větou

  • Vyšel podzimní přehled nejvýkonnějších superpočítačů světa Top500. Nejvýkonnější je stále čínský TIANHE-2 a mezi operačními systémy si stále drží prvenství Linux – z pětistovky nejvýkonnějších superpočítačů jich stále pohání 485.
  • Před devíti měsíci vyšlo první číslo časopisu Linux Voice a jak autoři slíbili, po této době bylo toto číslo zveřejněno pod licencí Creative Commons BY-SA. Stáhnout si můžete jak celý časopis v PDF, tak jednotlivé články (ty i ve formě HTML), ale k dispozici je i čtená varianta o celkové délce přes pět hodin.
  • Finská společnost Jolla se rozhodla pomocí crowfundingového serveru Indiegogo vybrat peníze na výrobu tabletu se SailfishOS 2.0. Již první den se jí podařilo vybrat požadovaných 380 tisíc dolarů a v době psaní tohoto článku příspěvky přesáhly jeden milion.
  • Pokud uvažujete, že byste rádi přednášeli na únorové konferenci DevConf.cz, tak neváhejte, Call for Papers končí 1. prosince!
  • Vyšel LibreOffice 4.3.4, opravuje přes šedesát chyb.
  • Vyšel Wordpress 4.0.1 opravující závažné bezpečnostní chyby. Pokud nepoužíváte automatické aktualizace a tuto verzi jste si ještě nenainstalovali, udělejte to co možná nejdříve.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog