přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dva týdny s Linuxem 11

Dva týdny s Linuxem 11

dvatydny.gif

Tržby Red Hatu dále rostou. HP začne prodávat PC s Linuxem. Linux jako jediný odolal. CrossOver Games – další možnost pro linuxové hráče. Automatix končí. Songbird 0.5. OpenOffice.org 2.4. Online desktop Ulteo.


Tržby Red Hatu dále rostou, spekuluje se o kupci

Redhat_Logo.pngTaké ve čtvrtém čtvrtletí růst tržeb Red Hatu, americké linuxové společnosti, nepolevil, naopak překonal očekávání trhu a po oznámení výsledků akcie společnosti získaly 4,91 %. Red Hat tak úspěšně zakončil svůj hospodářský rok. Jeho příjmy dosáhly 450 milionů dolarů, což je zlepšení o 31 % oproti minulému roku. Čistý zisk činí 77 milionů, což je meziročně o 28 % víc.

S tím, jak je Red Hat úspěšný, se také rozvířily spekulace o možných kupcích. Mluví se o Oracle, Sunu, IBM, EMC (mateřská spolešnost VMware) nebo dokonce Googlu. CEO Red Hatu Jim Whitehurst však tyto spekulace popírá a říká, že naopak jejich korporátní zákazníci oceňují, že má Red Hat „status Švýcarska“ a nepatří do sféry vlivu žádného softwarového giganta.

I HP začne prodávat PC s Linuxem

Po Dellu, které prodává počítače s Ubuntu, a Lenovu, které zase nabízí předinstalovaný SLED na ThinkPadech, se HP stane třetím velkým výrobcem počítačů, který bude na své počítače instalovat Linux. Ve vybraných zemích začne prodej ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Téměř s určitostí lze říci, že u nás to nebude, stejně jako v případě Dellu a Lenova. Stejně jako Lenovo si HP vybralo za partnera Novell a bude počítače a notebooky prodávat s jeho distribucí SUSE Linux Enterprise Desktop, z čehož se dá usuzovat, že se bude zaměřovat především na firemní klientelu. Novell je samozřejmě touto spoluprací potěšen a podle slov jeho šéfa Rona Hovsepiana hledá další partnery z řad prodejců PC.

Časopis Linux+ končí

Vydavatelé časopisu Linux+ minulý týden oznámili, že s vydáváním české verze časopisu končí. Linux+ má sídlo v Polsku a vychází v několika evropských zemích. Časopis byl vždy známý svou vyšší cenou a dvěma přibalenými DVD, v posledním roce se však cena ještě podstatně zvýšila a zbylo pouze jedno DVD. Vysoká cena a malý zájem kupujících byly podle mého názoru hlavními příčinami konce časopisu Linux+, který byl po loňském konci papírového vydání magazínu LinuxEXPRES posledním linuxovým časopisem u nás. Nyní se musí linuxový čtenáři spolehnout buďto na internetové magazíny, kterým se stal i LinuxEXPRES, nebo na zahraniční vydání.

Linux jako jediný odolal

windows.pngNejrůznější porovnávání operačních systémů je poslední dobou v módě. V podobném duchu se nesla i soutěž na konferenci CanSecWest, kde měli účastníci za úkol cracknout jeden ze soutěžních systémů. Na výběr byl Mac OS X na MacBoox Air, Windows Vista na notebooku Fujitsu Siemens a Linux na notebooku Sony Vaio. Nejprve se nemohl ani do jednoho ze systémů nikdo dostat, později byla pozměněna pravidla a Charlie Miller se naboural do Mac OS X během dvou minut poté, co uživatel šel na jeho stránku s přichystaným exploitem. S menší pomocí přátel se po dvou dnech naboural do Vist Shane Macaulay, který loni soutěž vyhrál. Letos mu situaci zkomplikovalo to, že původně nepočítal s prvním service packem pro Visty. Jediný, kdo odolal, byl Linux. Soutěžící sice nalezli určité chyby, ale nikdo nevytvořil kód k jejich prolomení. Už není uvedeno, zda to bylo časově příliš náročné nebo prostě nechtěli. Vítěz Charlie Miller prohlásil, že si vybral Mac OS X, protože jej považoval za snazší cíl.

Novinky ze světa softwaru

CrossOver Games – další možnost pro linuxové hráče

Oblastí, kde i zarytý „linuxák“ uzná převahu Windows, jsou hry. Pro Linux existuje v nativní verzi několik desítek profesionálních her, ale situace se tímto směrem příliš nelepší. Naopak pokrok v „emulaci“ Windows pomocí Wine je v poslední době obrovský. Dnes jde i ve Wine spustit a hrát plno her naprosto jednoduše a některé dokonce s lepším výkonem. Přesto existují specializované aplikace, které se snaží o ještě lepší kompatibilitu. Již několik let je k dispozici placená Cedega od kanadské společnosti TransGaming.

Teď jí ovšem začala konkurovat americká společnost CodeWeavers, která je hlavním tahounem vývoje Wine a zakládá na něm také svůj produkt CrossOver. Ten byl původně znám jako specialista na kancelářské aplikace, především MS Office, ale jak už jsem psal loni v recenzi, CodeWeavers začal pošilhávat také po hrách. Výsledkem je CrossOver Games, který je dostupný jak pro Linux, tak pro Mac OS X (TransGaming má také verzi pro Mac - Cider). Jedná se o placený produkt, který stojí 39,95 dolarů a v ceně je nárok na rok aktualizací. Seznam kompatibilních her vypadá docela slušně. A s výkonem to také není špatné. Server Phoronix.com provedl několik benchmarků a COG si v nich vedl lépe než Windows Vista.

Automatix končí

Většina uživatelů Ubuntu pravděpodobně zná nástroj Automatix. Jelikož Ubuntu v základní instalaci neobsahuje licenčně a patentově problematický software jako kodeky, Flash player, Google Apps atd., musí si je uživatel po instalaci systému doinstalovat ručně. Jak už název napovídá, Automatix tuto práci automatizuje. Automatix byl ale také kontroverzním nástrojem, protože Matthew Garrett, jeden z vývojářů Ubuntu, při zkoumání jeho kódu nalezl chyby, které mohou poškodit systém. Autoři Automatixu neskončili s vývojem, protože by o něj nebyl zájem nebo nebyl potřeba, ale protože již nechtěli ve vývoji pokračovat. Jeden z nich začal pracovat u tvůrce distribuce Pioneer Warrior a další dva řeší své vlastní problémy. Pro další verzi Ubuntu – Hardy Heron – už tedy Automatix nebude. Uživatelé však mohou najít řešení v nástroji EasyUbuntu, který má stejné zaměření a na rozdíl od Automatixu je oficiálně podporovaný.

Songbird 0.5

Obrázek:  2.jpg

Správce hudby – a není to Amarok

Do další verze se dostal zajímavý hudební přehrávač Songbird. Stejně jako Firefox je postavený na běhovém prostředí XULRunner, k přehrávání multimédií využívá plugin VLC a jako databázi SQLite. Zatímco v poslední době mají všechny programy pro správu hudebních sbírek na Linuxu téměř za průmyslový vzor Amarok, vývojářům Songbirdu nelze upřít invenci. Koncepcí připomíná prohlížeč a stejně jako produkty Mozilly využívá rozšíření. Nová verze přináší nové API pro komunikaci s přenosnými zařízeními, klávesové zkratky pro Mac OS X, nové pohledy na skladby a další. Songbird je stejně jako produkty Mozilly open source software a multiplatformní. Mě zatím nepřesvědčil svou stabilitou a také si vezme dost systémových prostředků.

OpenOffice.org 2.4

Obrázek:  1.jpg

Nová verze 2.4 přináší drobné změny

Kancelářský balík OpenOffice.org se za léta svého života propracoval v nejvýraznější alternativu MS Office. Na podzim bychom se měli dočkat výrazného milníku – verze 3, ale ještě před jejím vydáním byla uvolněna verze 2.4. Přináší některá drobnější, ale zajímavá vylepšení. V nové verzi se OpenOffice.org dočkal vylepšení grafů, regulárních výrazů a exportu do PDF, přibyla konverze textu do sloupců a nyní program kontroluje kromě aktualizací samotného balíku také aktualizace rozšíření. Nástroj na tvorbu prezentací Impress nyní umí 3D efekty. Aktuální verzi balíku můžete stáhnout např. na stránkách openoffice.cz.

Novinky ze světa distribucí

Linux snů ve třetí verzi

Distribuce Dreamlinux u nás není příliš populární, ale zase se nedá říct, že by byla úplně neznámá. Brazilská distribuce založená na Debianu, jejíž hlavní vývojář je mimochodem vzděláním právník, se stejně jako mnoho dalších snaží o jednoduchý, uživatelský přívětivý desktop. Zajímavá je především atraktivním prostředím, kterému vévodí Dock po vzoru Mac OS X. Co mohou uživatelé čekat od třetího pokračování této distribuce? Na to odpovídají samotní vývojáři: je to především stabilita, dále pak efektivita spočívající v rychlosti a nízké spotřebě paměti, žádná jiná distribuce prý nemá tak čisté GNOME s nízkou spotřebou paměti. Nový je také instalátor a distribuce se snáze instaluje na klíčenku. Dreamlinux si můžete stáhnout na stránkách projektu.

Online desktop Ulteo

Myšlenkou online desktopu už se zaobíralo a zaobírá více projektů, ale projekt Ulteo je hodně ambiciózní, protože si dal za úkol přenést do prohlížeče celý linuxový desktop. Když byl zakladatel Mandrivy Gaël Duval vypuzen ze společnosti, kterou stvořil, začal pracovat na projektu Ulteo. Od té doby uplynulo hodně času a první výsledky mohla veřejnost vyzkoušet loni, když začal testovací provoz webového OpenOffice.org. Nyní započalo veřejné testování také celého operačního systému. Jak si jej vyzkoušet?

Obrázek:  3.jpg

KDE v prohlížeči - to je Ulteo

Stačí se na stránkách Ultea zaregistrovat a přihlásit. Dále je potřeba mít nainstalovanou a v prohlížeči povolenou Javu. Po spuštění vám v prohlížeči opravdu naběhne klasické prostředí KDE a můžete začít pracovat, k dispozici máte celou škálu programů včetně OpenOffice.org. Systém je zatím použitelný na běžnou kancelářskou práci, náročnější činnosti operace jako přehrávání videa samozřejmě nezvládne. Také latence je zatím citelná. Do budoucna se však jedná o velmi slibný projekt a myslím, že o něm ještě uslyšíme.

Obrázek:  4.jpg

Ulteo obsahuje také OpenOffice.org

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog