přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dva týdny s Linuxem 14

Dva týdny s Linuxem 14

dvatydny.gif

Hans Reiser shledán vinným, co bude s Reiser4? Asus Eee s Linuxem je dražší než s Windows. Linux ve Formuli 1. Výrobci počítačů chtějí open source ovladače. Linux snižuje náklady v Keni. Adobe oznámilo projekt Open Screen. Anketa o distribuci 2008. OpenOffice.org 3 beta. Penumbra: Black Plague. OpenSolaris 2008.5. gNewSense 2.0.


Novinky ze světa Linuxu a open source

Hans Reiser shledán vinným, co bude s Reiser4?

Na pozici nejsledovanějšího soudního procesu ve světě open source byla kauza Novell vs. SCO vystřídána případem Hanse Reisera, tvůrce známých souborových systémů. Hans byl obviněn z vraždy své manželky Niny, která zmizela beze stopy v září 2006. Po téměř dvou letech byl Hans Reiser shledán vinným z vraždy prvního stupně a čeká na vynesení rozsudku, který může znamenat 25 let nebo dokonce až doživotí za mřížemi. Tělo Niny se dosud nenašlo a proti Reiserovi nebyly nalezeny žádné přímé důkazy, porota jej však shledala vinným na základě řady nepřímých důkazů.

Otázkou zůstává, co bude se souborovým systémem Reiser4, který vyvíjela Reiserova firma Namesys. Reiser4 byl uveden v roce 2004 a jedná se o převratný souborový systém, který vyniká především výborným výkonem. Do hlavní vývojové větve Linuxu se však dosud nedostal, protože nesplňuje některé ze standardů POSIX. Otázkou zůstává, jestli se vůbec bude ještě vyvíjet a do jádra se někdy dostane. Ihned po zatčení Reisera zaměstnanci jeho firmy Namesys prohlásili, že budou pracovat dál a vývoj to nezpomalí. Jenže už za několik měsíců se nechal Hans Reiser slyšet, že chce firmu prodat, aby měl peníze na dobré právníky. Firma však nikdy prodána nebyla a nyní je její provoz zastaven. Že by se v komunitě našla dostatečně velká vývojářská skupina, která by byla ochotná pokračovat ve vývoji Reiser4, je značně nejisté.

Asus Eee s Linuxem je dražší než s Windows

V Austrálii se začala prodávat nová generace populárního subnotebooku Asus Eee PC900. Oproti původnímu Eee má větší display a větší kapacitu disku. A také vyšší cenu. Tento model se začal prodávat v Austrálii a svět obletěla informace, že model s Linuxem bude o 50 dolarů dražší než model s Windows XP, bude totiž stát 649 australských dolarů, zatímco verze s Windows pouze 599 dolarů. Mnoho čtenářů si říká, jak je to možné, když Linux je zadarmo a OEM verze k Windows stojí i tisíce korun. Situace je taková, že cena je vyšší především proto, že linuxová verze je vybavenější než verze s Windows, především má výrazně vyšší kapacitu disku (20 GB ku 12 GB). Svou roli hraje i cenová politika Microsoftu, který jde raději hodně pod standardní cenu, než aby Linuxu dovolil rozšířit se skrze levné počítače. Podle IDG.no žádá Microsoft 26 dolarů za jednu licenci Windows pro tento typ počítačů na rozvojových trzích a 32 dolarů na vyspělých trzích, přičemž lze cenu ještě individuálně snížit od 10 dolarů.

Obrázek:  1.jpg

Asus Eee s Mandriva Linuxem 2008.1 na letošním Linuxexpu

Linux ve Formuli 1

Sledujete rádi závody Formule 1? Tak vězte, že kromě závodníků a techniků v tomto sportu odvede velký kus práce i Linux. Formule 1 totiž není jen o vůni benzínu a ostrých zatáčkách. Dříve, než monopost vůbec vyjede na trať, musí být provedeno velké množství výpočtů. A k tomu slouží právě Linux. Nasazení Linuxu ve stájích Formule 1 se věnuje článek na serveru ITPro, který poodhaluje fakt, že je Linux široce rozšířen napříč stájemi. Jako první nasadil linuxové clustery Renault (dříve Benetton) v roce 1998 a v roce 2001 byl Linux od IBM nasazen na kritické databáze. Linux je v Renaultu využíván především na simulace a podle vyjádření zástupce Renaultu jej zvolili hlavně kvůli výkonu. Simulace, které dříve zabraly tři týdny, dnes zvládnou za 18 hodin. Dalším, kdo otevřeně mluví o nasazení Linuxu, je Ferrari, které jej využívá k analýze dat motoru a aerodynamiky. Řešení mu dodává společnost AMD, která pracuje i pro Sauber. Největší konkurent Ferrari – McLaren zase používá linuxové řešení od společnosti SGI, které je dodavatelem i jiných stájí. Další velká stáj, BMW/Williams, zase sází na linuxové řešení od HP.

Výrobci počítačů chtějí open source ovladače

Zástupci společností Dell, HP a Lenovo na konferenci Linux Foundation prohlásili, že budou při vyjednáváních tlačit na dodavatele hardwaru, aby k svým produktům dodávali také open-source ovladače. Se stejným prohlášením přišel i výrobce subnotebooku Eee Asus. Open source ovladače by nepomohly jenom Linuxu, ale také samotným výrobcům. Např. Dell měl při sestavování svých linuxových sestav částečně svázané ruce, protože ne zdaleka ke všem komponentám, které měl k dispozici, existovaly open-source ovladače. Další výhodou open-source ovladačů je fakt, že s případnou opravou chyby v ovladači se nemusí čekat na výrobce hardwaru, ale může ji opravit kdokoliv, kdo to umí.

Linux snižuje náklady v Keni

Jak píše jihoafrický Tectonic, terminálové řešení postavené na Linuxu se začíná prosazovat v africké Keni, místním podnikatelům totiž výrazně šetří náklady. Software, který vyvinula kanadská firma, dělí procesorový čas rovnoměrně mezi všechny terminály. Rozdělen je také harddisk, kde k jednotlivým částem má pod heslem přístup jen příslušné terminálové pracoviště. Jako procesor se používá Core Duo s taktem 3 GHz. Jeden centrální počítač utáhne maximálně 10 terminálů. Software pro toto řešení stojí 9 tisíc keňských šilinků, zatímco software při standardním řešení by stál 25 tisíc.

Adobe oznámilo projekt Open Screen

Adobe zahájilo projekt Open Screen, který by měl přinést bohatý zážitek z internetu do nejrůznějších zařízení. Projekt by měl využívat technologie Flash a AIR, za kterými stojí právě Adobe. Kromě něj se však projektu účastní např. i Cisco, Intel, LG, Motorola, Nokia, Samsung, Sony, Toshiba a další. Pro open-source software může být zajímavé, že v rámci projektu Adobe uvolnilo i omezení u specifikace Flashe. Open-source nástroj Swfdec však již údajně všechny uvolněné specifikace zvládá. Zůstávají pouze otazníky kolem legálnosti počínání vývojářů Swfdecu. Mnoho pozorovatelů za tímto krokem Adobe vidí především strach z nové konkurence pro Flash, kterou je SilverLight od Microsoftu. O implementaci Silverlightu pro Linux pod názvem Moonlight se snaží společnost Novell.

Anketa o distribuci 2008

Stejně jako v posledních osmi letech vyhlašuje také letos server Abclinuxu.cz anketu o distribuci roku. Ač tato anketa nemůže být zcela směrodatná, považuje se za ukazatel popularity jednotlivých distribucí v ČR a SR. V prvních letech ankety vyhrávala distribuce můžete vyjádřit i vy. Navíc jsou ve hře ještě kategorie Server, Live a Enterprise.

Novinky ze světa softwaru

OpenOffice.org 3 beta

ooo.pngNa podzim by se měli všichni uživatelé kancelářského balíku dočkat třetího významného milníku ve vývoji a vývojáři jim nyní nabídli jarní ochutnávku. Novinkou je startovací centrum, které usnadní uživatelům orientaci v balíku. Čekávalo se na to, jak vývojáři zareagují na nové uživatelské rozhraní Ribbon v konkurenčním MS Office. Výraznějších změn ve vzhledu se třetí verze nedočkala. Proběhl jen drobný facelift a nová je sada ikon. V linuxových distribucích, kde se vzhled OpenOffice.org přizpůsobuje vzhledu prostředí, tato změna asi nebude ani pozorovatelná. Výrazné změny se však dočkali uživatelé Mac OS X, kteří nyní mají v podání OpenOffice.org nativní podporu jejich platformy. Očekávanou novinkou je i podpora OOXML, která je nyní na mnohem vyšší úrovni než plugin pro verzi 2.4. Byla také přidána možnost pracovat s více listy na obrazovce, po čemž uživatelé dlouho volali, zlepšena práce s doplňky, kterých pomalu přibývá.

Obrázek:  2.jpg

Nové startovací centrum OpenOffice.org

Obrázek:  3.jpg

Více listů na obrazovce

Penumbra: Black Plague

Black Plague je pokračováním Overture z velmi povedené série akčních adventur Penumbra. Tato hra má docela zajímavou historii. Původně byla vytvořena pro soutěž, v které neuspěla. Zklamaní autoři dali hru volně ke stažení na internetu, kde si ji stáhly tisíce hráčů a měla kladné ohlasy. Díky tomu se hra ve švédské vývojářské firmě Frictional Games kompletně přepracovala a objevila se na pultech obchodů. Penumbra zaujme na adventuru netradičním pohledem první osoby, propracovaným příběhem a působivou hororovou atmosférou. Za 19,99 dolarů je k dispozici ke stažení ve verzích pro Linux, Mac OS X a Windows. Pře zakoupením můžete vyzkoušet demo.

Novinky ze světa distribucí

OpenSolaris 2008.5

Minule jsem tu psal v souvislosti s BeleniXem, že open-source operační systém není pouze Linux. Dnes se o tomtéž snaží uživatele přesvědčit nová verze OpenSolarisu. Systém Solaris od Sunu byl uvolněn již před téměř třemi lety (pod licencí CDDL, která není GPL kompatibilní), ale efekt, který si od toho společnost slibovala, to zatím příliš nepřineslo. Proto Sun před rokem najal Iana Murdocka, zakladatele distribuce Debian, aby mu pomohl vytvořit z OpenSolarisu systém podobný linuxovým distribucím. Byl založen projekt Indiana a OpenSolaris 2008.5 je jeho produktem. Na první pohled je podobný linuxovým distribucím, protože používá prostředí GNOME. Co má oproti linuxovým distribucím navíc a co mu naopak chybí? Používá oceňovaný souborový systém ZFS a technologii dynamického sledování DTrace. Naopak neobsahuje tolik ovladačů hardwaru jako Linux a není použitelný na starších počítačích, protože vyžaduje minimálně 512 MB RAM. OpenSolaris můžete stáhnout také jako liveCD a nezávazně vyzkoušet.

gNewSense 2.0

Líbí se vám Ubuntu, ale přijde vám málo svobodné? Pak je tu pro vás gNewSense. Derivát Ubuntu původně vytvořený dvěma Iry obsahuje pouze svobodný software, veškerý uzavřený software včetně firmwaru, který se nachází v Ubuntu, je odstraněný. Tato distribuce má požehnání organizace Free Software Foundation a údajně ji používá i guru svobodného softwaru Richard Stallman. Jelikož vypuštění některých uzavřených ovladačů a firmwaru může způsobovat velké problémy s hardwarem, není tato distribuce příliš doporučována běžným uživatelům a zájem o ni mají především open-source puritáni. Přesto, chcete-li mít naprosto free zážitek ze svého desktopu, stahovat můžete na stránkách projektu. Stejný cíl jako gNewSense, tedy odstranění veškerého uzavřeného softwaru, má i Gobuntu, které je však na rozdíl od něj oficiálním derivátem Ubuntu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog