přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dva týdny s Linuxem 15

Dva týdny s Linuxem 15

dvatydny.gif

Linux v Číně roste. Moskevská správa přechází na Linux. Pověst Debianu jakožto bezpečného systému utrpěla. Havanská univerzita přechází na open source. MS Office bude podporovat ODF. Jak se vede Amaroku. Ulteo Virtual Desktop. Fedora 9 Sulphur. Novell a Red Hat aktualizují své enterprise systémy.


Novinky ze světa Linuxu a open source

Linux v Číně roste

Podle vnunet.com vzrostly tržby na trhu s Linuxem o 22,6 %. Přesto je to trh stále malý, za první tři měsíce roku jeho obrat činil jen 5,42 miliónů dolarů. Jeho popularita roste především ve vládních organizacích, finančním sektoru, telekomunikačních společnostech a poštovních službách. Ze svých tradičních bašt kolem Pekingu a Šanghaje se rozšiřuje i do ostatních regionů a to především do chudé západní Číny. Popularita Linuxu se týká především serverů, ale cestu si nachází i na desktopy. Ač kvůli lobby Microsoftu většina velkých výrobců počítačů v Číně prodává své počítače výhradně s Windows, malí prodejci začínají instalovat Linux, aby stlačili výslednou cenu počítačů. Jenom dodejme, že podíl Linuxu na čínských desktopech se pohybuje mezi 10 a 15 %.

Moskevská správa přechází na Linux

Rusko se v budoucnu může stát zemí pro Linux zaslíbenou. O tom, že celé ruské školství přechází na Linux, se ví již delší dobu. Před měsícem jsme psali, že ruská pošta zvažuje migraci 125 tisíc počítačů na Linux, a nyní se objevila zpráva o tom, že se k podobné migraci odhodlala moskevská regionální zpráva. Prvním krokem je nasazení distribuce Mandriva Linux na několik set a kancelářského balíku OpenOffice.org na několik tisíc počítačů. První fáze má za úkol seznámit zaměstnance s prací v alternativách k produktům Microsoftu. Později bude Linux a OpenOffice.org nasazen na všech počítačích. Moskevská regionální správa hodlá používat jak verzi zdarma, tak komerční verzi Mandriva Linuxu. Školení a podporu bude zajišťovat ruská pobočka společnosti Mandriva. Jako hlavní důvody pro přechod na open source řešení uvedl zástupce správy nižší náklady a vyšší bezpečnost.

Pověst Debianu jakožto bezpečného systému utrpěla

debian.png 13. května byla nalezena kritická bezpečnostní chyba v patchi OpenSSL pro Debian, která zůstávala neodhalena téměř dva roky. Problém spočíval v tom, že místo klíčů se silou 2128 se generovaly klíče pouze se silou 215, které lze dnes velmi snadno prolomit hrubou sílou. Ač byla tato chyba před více než týdnem opravena bez zájmu českých médií, v posledních dnech se z ničeho nic jejich zájem probudil a většinou se uživatel setká se zkreslenými informacemi. Nepravdivou informací je tvrzení, že se chyba týká Linuxu obecně. Týká se pouze některých verzí Debianu a z nich odvozených verzí jiných distribucí, jako je např. populární Ubuntu.

Chyba postihuje jen automaticky vygenerované klíče. Navzdory některým tvrzením není touto chybou zasažen populární šifrovací program GPG. Krátce po odhalení chyby vydaly Debian a Ubuntu záplaty, které chybu opravují a navíc umisťují všechny klíče postižené touto chybou na černou listinu. Informace o chybě si můžete přečíst např. v článku australského Computer Worldu. Přestože mnohé zprávy podávají zkreslené informace o této chybě, nic to nemění na tom, že se jedná o kritickou chybu, která zůstala neodhalena dva roky a poškodila pověst Debianu jakožto bezpečného systému.

Havanská univerzita přechází na open source

Havanská univerzita oznámila dlouhodobý plán, podle kterého kompletně přejde na svobodný software. Jedná se tak o kámen do mozaiky přechodu celé Kuby na open-source software. V roce 2005 totiž bylo rozhodnuto, že vládní úřady přejdou operační systém Linux. Nezaujatému pozorovateli musí být jasné, že jde především o politické rozhodnutí a jak už tomu v centrálně plánovitém hospodářství bývá, plány jsou od toho, aby se neplnily, takže i přechod na Linux zatím výrazně zaostává za plánem a jediným vládním orgánem, který přešel na Linux, je celní úřad.
Drtivá většina ze zhruba 380 tisíc počítačů na Kubě používá nelegální software, za který nikdo neplatí, protože jakékoliv obchodní styky jsou kvůli embargu zpřetrhány. Většina z oněch 380 tisíc počítačů se nachází ve státní sféře. Přístup k počítači má doma pouze 5,2 % Kubánců.

Novinky ze světa softwaru

MS Office bude podporovat ODF

ooo.png Věc, která se ještě nedávno zdála býti čirou utopií, se pravděpodobně stane skutečností. Microsoft údajně pracuje na podpoře formátu ODF v kancelářském balíku MS Office. ODF se stal prvním formátem kancelářských dokumentů, který byl prohlášen za ISO standard. Microsoft na to reagoval vytvořením vlastního formátu a odůvodňoval to zajištěním zpětné kompatibility se starými formáty MS Office. To mnoho kritiků považovalo za výmluvu. Tímto krokem se Microsoft pravděpodobně rozhodl umlčet i ty největší kritiky a dokázat, že má zájem na kompatibilitě. Možná se tak konečně dočkáme doby, kdy uživatele nebudou řešit problémy s formáty a kompatibilitu mezi jednotlivými produkty. Druhý nejvýznamnější kancelářský balík OpenOffice.org totiž již dříve oznámil, že ve verzi 3, která má vyjít na podzim, bude zase podporovat formát Microsoftu OpenXML, který se stal taktéž ISO standardem. MS Office by měl ODF podporovat v druhém servisním balíčku, který je plánován na začátek příštího roku.

Jak se vede Amaroku

amarok.png Amarok se stal mezi hudebními přehrávači doslova legendou a mnoho uživatelů na něj nedá dopustit. V souvislosti s KDE4 začali vývojáři pracovat na verzi 2, která je kompletně přepsaná za pomoci knihovny Qt4. Nová verze by měla být také multiplaformní, takže se dočkáme i portu pro Windows. Momentálně se na celém Amaroku intenzivně pracuje, přibývají nové funkce a mění se i uživatelské rozhraní. O změnách v Amaroku se rozepsal server Polishlinux.org, který přináší i celou řadu screenshotů nového rozhraní.

Obrázek:  1.jpg

Nový Amarok, zdroj polishlinux.org

Ulteo Virtual Desktop

Projekt Ulteo , za kterým stojí zakladatel distribuce Mandriva Linux Gaël Duval , v poslední době chrlí jeden produkt za druhým. Začalo to kancelářským balíček OpenOffice.org, který šel spustit ze serveru v okně prohlížeče, pokračovalo to celým linuxovým desktopem v prohlížeči a nejnovějším produktem je Ulteo Virtual Desktop , který nabízí unikátní virtualizaci linuxového desktopu ve Windows. UVD využívá speciálně opatchované linuxové jádro coLinux, které mu zajišťuje výkon blížící se nativním instalacím. Zajímavou vlastností UVD je to, že je „bezešvý“, to znamená, že okna virtualizovaných aplikací fungují jako okna nativních aplikací a lze je různě míchat. Pokud si chcete namíchat to nejlepší z desktopu Windows a Linuxu, můžete si UVD stáhnout a vyzkoušet. Minimální požadavky jsou RAM 512 MB, i když se pro hladký běh doporučuje minimálně 1GB, a 4GB místa na disku.

Novinky ze světa distribucí

Fedora 9 Sulphur

fedora.png Třetí velkou distribucí, která vydala své jarní vydání, je Fedora, jejíž vývoj je podporovaný společností Red Hat. Fedora je známa především rychlým přijímáním nového softwaru, často o verzi dříve než ostatní distribuce. Této politice se říká „bleeding edge“ (bleeding je krvácející, edge je hrana, ostří, břit). Jelikož čerstvě vydaný software sice přináší celou řadu novinek, ale může obsahovat nepříjemné chyby, musejí i uživatelé počítat s tím, že budou občas od krve. Pocítí to určitě uživatelé Fedory, kteří preferují prostředí KDE. Fedora je totiž první velkou distribucí, která se rozhodla kompletně přejít na KDE4. Toto prostředí sice přináší celou řadu převratných novinek, ale stále se nachází ve fázi intenzivního vývoje a zdaleka nedosahuje použitelnosti KDE 3.5. Zlí jazykové tvrdí, že se použitelného KDE4 nedočkáme ani do konce roku, proto úmysl vývojářů Fedory přejít kompletně na KDE4 a úplně vynechat KDE 3.5 vyvolal vlnu nevole mezi uživateli. Uživatelé, kteří preferují GNOME, mohou být v klidu. Čeká je pouze vydání 2.22 s pravidelnou dávkou drobnějších změn.

Stejně jako Ubuntu i Fedora vsadila na beta verzi prohlížeče Firefox. Obsahuje jádro 2.6.25, nový souborový systém ext4 a X server 1.5, který údajně startuje za jednu sekundu. Všechny změny najdete v oficiálních poznámkách k vydání, Fedoru můžete stahovat ze stránek projektu.

Novell a Red Hat aktualizují své enterprise systémy

novell_suse.jpg Novell aktualizace svého softwaru nazývá service packy a distribuce SUSE Enterprise Linux 10 se v květnu dočkala již druhého service packu. Ten pokračuje v trendu kompatibility s produkty Microsoftu. Nyní by měl plně podporovat virtualizaci Windows Server 2008 a 2003. Umí číst a zapisovat na NTFS oddíly. Obsahuje OpenOffice.org 2.4 Novell Edition, který podporuje čtení i zápis formátu OpenXML.Redhat_Logo.png

Ve stejný den vydala společnost Red Hat aktualizační verzi Red Hat Enterprise Linux 5.2. Zlepšuje podporu hardwaru a zaměřuje se na zlepšení v šesti oblastech: virtualizace, vylepšení pro notebook a desktop, šifrování a bezpečnost, clustery, sítě a IPv6, obsluhovatelnost.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog