přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dva týdny s Linuxem: BMW chce Linux, obvod Ostrava-Jih ne

Dva týdny s Linuxem: BMW chce Linux, obvod Ostrava-Jih ne

dvatydny.gif

Ostrava-Jih končí s Linuxem, migruje na Windows. SCO musí zaplatit Novellu miliony, definitivně? BMW chce ve svých autech Linux. Penumbra: Requiem. Údajně se připravuje klient Steamu pro Linux. Novell GroupWise 8. Jabbim.cz má nový ICQ transport. Fedora 10. Ulteo Open Virtual Desktop.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Ostrava-Jih končí s Linuxem, migruje na Windows

V poslední době vám přinášíme jen samé příklony k linuxové platformě, tak tentokráte tu máme jeden odklon. Úřad Městského obvodu Ostrava-Jih se totiž rozhodl migrovat na Windows. Tento úřad dlouho platil za největší z těch, které běží na linuxovém řešení, a byl prezentován jako příklad úspěšné migrace na open source. V roce 2005 se dokonce Jaromír Tomala, vedoucí odboru IT magistrátu města Ostrava, na svém blogu emotivně vyjádřil i jeden z bývalých zaměstnanců IT oddělení, který vývoj kolem IT řešení na ÚMOb Ostrava-Jih komentoval již dříve. Z diskuze pod příspěvkem v blogu lze dále vyčíst, že se o případ zajímala i The Open Source Observatory and Repository, organizace při Evropské komisi, jejímž úkolem je podpora open source v rámci Evropské unie. Jako důvod migrace jí byla uvedena kompatibilita s aplikacemi MS, které jsou používány jinde.

SCO musí zaplatit Novellu miliony, definitivně?

Spor SCO versus Novell se stal již nekonečným příběhem. SCO vykazuje známky nezničitelnosti. I když žalobou Novellu vsadili prakticky vše na jednu kartu a neuspěli, stále se SCO daří unikat před závazky plynoucími z rozsudku a před samotným bankrotem. Ale pěkně popořádku.

Vše začalo v roce 1995, kdy Novell přenesl určitá práva na Unix na SCO. V roce 2003 se SCO rozhodla žalovat IBM, protože podle ní Velká modrá používala Linux, který podle SCO obsahoval kód z Unixu. V krátké době byly podány žaloby i na další firmy včetně Red Hatu a Novellu, přičemž spor s Novellem se ukázal jako směrodatný.

Ten totiž nespočíval jen v tom, že prý má Linux obsahovat duševní vlastnictví SCO (v té době ještě ani Novell nevstoupil do linuxového byznysu), ale v tom, kdo drží práva k Unixu. V roce 2005 Novell podal protižalobu, v níž se domáhá toho, aby byly finance SCO zmrazeny dříve, než budou ze společnosti vyvedeny. Dále SCO žaloval za to, že to byla právě ona, kdo bez souhlasu Novellu distribuoval Sunu a Microsoftu jeho software.

V roce 2007 byla práva na Unix přiznána Novellu, a tím byly zamítnuty všechny žaloby SCO a naopak uznány žaloby Novellu vůči SCO. Krátce poté se společnost SCO ocitla na hranici bankrotu a byla vyřazena z burzy. Nyní soud rozhodl, že SCO musí Novellu zaplatit zhruba milion dolarů na ušlých ziscích a 600 tisíc jako odškodnění. Otázkou zůstává, zda k úhradě dojde. SCO totiž stále balancuje na hranici bankrotu, ze kterého ji měla zachránit skupina neznámých investorů.

BMW chce ve svých autech Linux

Nacházíme se v době, kdy si počítače nacházejí prakticky všude. Je tedy až s podivem, že se v palubních počítačích automobilů ještě nesetkáme s plnohodnotným operačním systém. Změnit to chce automobilka BMW, která oslovila ostatní výrobce automobilů, aby se podíleli na vytvoření platformy pro osobní automobily. BMW už se pro Linux prakticky rozhodla a od ostatních automobilek pouze přijímá návrhy, jak by to celé mělo vypadat a fungovat. Chris Thibodeau, zástupce General Motors, se nechal slyšet, že kdyby mohl mluvit za sebe, už je s BMW na jedné lodi, společnost však musí zvážit celou řadu aspektů, než na spolupráci kývne. Taktéž představitel Chrysleru je pro open-source projekt. K myšlence není úplně obrácený zády ani Ford, jehož zástupce Jim Buczkowski řekl, že ale díky spolupráci s Microsoftem již na silnicích jezdí 280 tisíc jejich automobilů s otevřeným systémem. Otázkou zůstává, v jakém smyslu slovo „otevřený" myslel, protože systém Sync, který se ve Fordech používá, je postavený na Windows Mobile (video představující Sync a video ukazující, že v reálu není vše tak dokonalé). Taktéž Honda používá systém od Microsoftu, ale k iniciativě BMW se nestaví odmítavě.

Novinky ze světa softwaru

Penumbra: Requiem

Po dílech Overture a Black Plague vyšel třetí díl hororové série Penumbra nazvaný Requiem. Děj celé série se odehrává kdesi v Grónsku, kde se hlavní hrdina vydává hledat svého údajně zemřelého otce, a dostává se do míst, do kterých by nejraději nikdy nevkročil. Hra je hráči oceňována pro svoji velmi dobrou hororovou atmosféru, kvalitní fyzický model a variabilitu řešení, což je u adventury neocenitelné. Poslední díl Requiem není novou hrou, ale rozšiřujícím datadiskem k předchozímu dílu Black Plague. Na rozdíl od předchozích dvou dílů není k dispozici demo verze a plná stojí 10 dolarů.

Penumbra: RequiemPenumbra: Requiem

Penumbra: RequiemPenumbra: Requiem

Penumbra: RequiemPenumbra: Requiem

Celou sérii pak můžete koupit a stáhnout v obchodě společnosti Frictional Games za 35 dolarů. K dispozici jsou verze pro Linux, MacOS X a Windows. Verze pro Linux má podobu shellového skriptu, po jehož spuštění naběhne instalátor, který vás provede zbytkem instalace. Před tím, než byste si chtěli hru koupit, vyzkoušejte si na demo verzi, jestli je váš hardware dostatečný. Například majitelé integrovaných grafických karet od Intelu mají smůlu.

Údajně se připravuje klient Steamu pro Linux

Linux se jako herní platforma stále hledá, ale situace se pomalu lepší a pravděpodobně si toho všimla i společnost Valve Software, která provozuje službu Steam, což je online distribuční kanál her. Registrovaní uživatelé si můžou přes klientskou aplikaci zaplatit, stáhnout a hrát celou řadu her. Nejen, že výrazně usnadňuje získání hry, ale občas také nabízí akce, ve kterých lze získat některé herní tituly doslova za pár dolarů.

S informací, že se připravuje klient Steamu pro Linux, přišel server Phoronix. Všimli si totiž, že demoverze hry Left 4 Dead obsahuje vedle knihoven pro Windows také knihovny pro Linux, přičemž byly nalezeny v klientovi a obsahovaly řetězce, které nejsou na serveru potřeba. To je dovádí k názoru, že se klientská podpora pro Linux opravdu připravuje. Byl by to ostatně jen další krok v zájmu Valve Software o Linux. Loni v září hledala softwarového inženýra, jenž by měl na starosti portování her pro Windows na platformu Linux. V květnu Phoronix přinesl informaci, že byla portována důležitá technologie Valve - Source Engine. Byl také zahájen vývoj hry Postal III, která využívá Source Engine a měla by mít i verzi pro Linux.

Pro linuxové hráče to je veskrze pozitivní zpráva. Nejen že by to pravděpodobně znamenalo rozšíření herních titulů pro Linux, ale zjednodušilo by to i instalaci her. Dnes si každá komerční hra řeší instalaci sama, nestandardním způsobem mimo správce softwaru. Že je o Steam mezi linuxovými uživateli zájem, dokazuje fakt, že je suverénně na prvním místě v žebříčku, který určuje, kolik lidí chce, aby daný program v CrossOver fungoval. A CrossOver Games opravdu funguje slušně, nativní podporu to však nahradit nemůže.

Novell GroupWise 8

Novell vydal již osmé pokračování svého groupware řešení neboli řešení pro podporu spolupráce. Novell GroupWise je tak přímým konkurentem Microsoft Exchange a Lotus Notes/Domino. Výrazných změn se dočkal především klient. Dříve měl GroupWise pouze funkčně omezené klienty napsané v Javě pro Linux a MacOS X. K dispozici jsou ale také konektory pro Microsoft Outlook a Evolution. Serverová část i nadále podporuje Linux, NetWare a Windows. Nyní by měly být jednotlivé verze funkčně vyrovnané. Přibyly funkce jako wiki, RSS, blogy nebo nástěnka. Podporuje také spojení s iPhone, BlackBerry, Palm a díky GroupWise Mobile Server také s téměř jakýmkoliv telefonem, který má funkci kalendáře. GroupWise není open-source a cena za jeden účet činí 143 dolarů.

Jabbim.cz má nový ICQ transport

jabbim.pngJedním ze způsobů, jak hladce přejít z ostatních sítí na Jabber, je použití transportu. U nás je nejpoužívanější síť ICQ, takže i ICQ transporty jsou pod největším drobnohledem. Co se týče funkcí, patřil ICQ transport na serveru Jabbim.cz (a také Jabber.cz) k nejlepším. Nová verze to jen potvrzuje. Nově totiž má podporu typing notify a avatarů a taky konečně podporu přenosů souborů.

Tím se pomalu dostává na úroveň podpory v alternativních klientech. Přitom oproti nim má pro uživatele nesporné výhody. Můžete používat klienta specializovaného na Jabber, který toho zpravidla umí více než multiklient, a můžete být k ICQ připojení z více zdrojů naráz. Do sítě ICQ jste totiž připojeni na serveru a díky tomu, že Jabber umí pracovat s více zdroji, se můžete k serveru připojit, kolikrát chcete. Nový ICQ transport je zatím k dispozici pouze VIP uživatelům.

Novinky ze světa distribucí

Fedora 10

Fedora je podle jejího vedoucího Paula Frields nejrozšířenější distribucí vůbec, má podle něj 9,5-10,5 milionů uživatelů oproti Ubuntu, které svoji uživatelskou základnu odhaduje na 8 milionů. Těžko říct, jestli to je realita, nebo spíše zbožné přání Paula Frieldse, protože u nás je Fedora spíše na druhém konci žebříčku popularity mezi velkou čtyřkou - Ubuntu, openSUSE, Mandriva, Fedora. To ale nic nemění na tom, že je Fedora bezesporu kvalitní distribucí, která se zavděčí především těm, kteří chtějí mít nejnovější software, protože z dané čtyřky implementuje nový software a technologie nejrychleji. Co vývojáři uvařili ve verzi 10?

Fedora 10Fedora 10

Hned při spouštění systému oceníte novou technologii Plymouth, která výrazně zrychluje start systému. Desátá verze má také zase o kousek atraktivnější vzhled. Nové téma Solar, které je, jak už je u Fedory tradicí, laděno do modra, prolíná všemi částmi systému od GRUBu až po tapetu na ploše. Jako výchozí prostředí je zvoleno GNOME 2.24, ale můžete jednoduše doinstalovat také KDE 4.1.2 nebo nebo Xfce 4.4.3. Novou volbou je prostředí Sugar, které je známé z tzv. stodolarových notebooků. Verze kernelu je 2.6.27. Fedora obsahuje už také OpenOffice.org 3.

Novinkami, o které se postarali čeští vývojáři Red Hatu, jsou nástroje First Aid Kit a SecTool. První z nich se nachází v rescue mode nebo na live CD a obsahuje moduly, které nabízejí funkce pro záchranné úkony, když se váš systém dostane do úzkých. Druhý z nich poskytuje systém kontroly bezpečnostních pravidel.

Fedora je tu s námi již pět let a za tu dobu linuxový svět obohatila mnoha inovacemi. Chcete-li vyzkoušet, co nabízí ve verzi 10, můžete si ji stáhnout ve formě ISO obrazu a vypálit.

Ulteo Open Virtual Desktop

V roce 2006 musel Gaël Duval, zakladatel distribuce Mandriva (dříve Mandrake), své dítě opustit, byl totiž novými manažery propuštěn. Na Linux však nezahořkl, ale pustil se s odhodláním do dalšího projektu - Ulteo. Nejprve světlo světa spatřil OpenOffice.org v prohlížeči, tato technologie se tak stala jednoznačně nejrobustnějším webovým kancelářským balíkem. Jenže nezůstalo jen u kancelářského balíku, ale uživatelům byl nabídnut celý linuxový online systém - Ulteo Online Desktop. Svými možnostmi výrazně převyšoval konkurenci, protože nabízel nefalšovaný linuxový desktop přímo v prohlížeči, měl ale problémy s latencí. Přístup na vzdálený server Ultea prostě nebyl dostatečně rychlý. Nyní byl však uvolněn Ulteo Open Virtual Desktop, díky němuž může tuto technologii nasadit na svém serveru každý. Ve firemních sítích, které mají mnohem vyšší datovou propustnost, by to mohl být zajímavý způsob, jak řešit běh vzdáleného desktopu. Uvidíme, jak se produkty Ultea uchytí v praxi, potenciál mají.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog