přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dva týdny s Linuxem: Chystá se GNOME 2.24, Canonical slibuje aktivitu v dalších projektech

Dva týdny s Linuxem: Chystá se GNOME 2.24, Canonical slibuje aktivitu v dalších projektech

dvatydny.gif

Lenovo končí s prodejem linuxových notebooků. Canonical odhaluje plány: bude se více zapojovat do vývoje. Podíl chytrých telefonů s Linuxem poklesl. Pravidelná dávka linuxového desktopu – GNOME 2.24. Nová verze populárního přehrávače VLC. XBMC – povedené mediální centrum. PC-BSD 7 je venku.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Lenovo končí s prodejem linuxových notebooků

lenovo.pngNa začátku tohoto roku začala společnost Lenovo nabízet tři modely své legendární řady notebooků ThinkPad s předinstalovaným SUSE Linux Enterprise Desktop. Následovala tak Dell, který začal prodávat počítače s Linuxem již minulý rok. Ač byla nabídka díky výběru distribuce mířena spíše na korporátní sféru, zakoupit si notebooky s Linuxem mohli i běžní zákazníci. To se teď změnilo. Lenovo přišlo s prohlášením, že s běžným prodejem linuxových ThinkPadů končí. Nyní již modely se SLEDem na stránkách Lenova nenaleznete. Prodej je zachován pouze pro korporátní sféru, tedy pro zákazníky z řad firem a organizací. Lenovo neposkytlo k tomuto kroku žádné vysvětlení. Podle Stevena J. Vaughan-Nicholse však nemá rozhodnutí na svědomí americké vedení, ale přímo mateřská společnost v Číně.

To, že rozhodnutí očividně překvapilo i některé lidi přímo z Lenova, ukazuje příspěvek na firemním blogu, který napsal den před prohlášením Matt Kohut, analytik společnosti, který naznačil, že by se Lenovo mělo více zaměřit na domácí uživatele Linuxu a jednou z cest by mohlo být nasazení Ubuntu.

Pro českého zákazníka se však nic nemění. Stejně jako Dell ani Lenovo neprodávalo linuxové počítače v České republice. Český zájemce o linuxový notebook to má obzvláště těžké, protože ani další výrobci neprodávají své linuxové modely, ač tak ve světě činí. Za všechny uveďme např. Asus, jehož populární netbook Eee se v jiných zemích prodává v linuxové verzi naprosto rovnocenně s verzí s Windows, u nás je však linuxová verze prakticky nedostupná.

Canonical odhaluje plány: bude se více zapojovat do vývoje

ubuntu_large1.pngCanonical je společnost jihoafrického milionáře Marka Shuttlewortha, která stojí za nejpopulárnější linuxovou distribucí Ubuntu. Nedávno se nechala slyšet, že bude více přispívat do tzv. upstreamu různých open source projektů. Ubuntu nikdo nemůže vyčíst, že se nepostaralo o velkou popularizaci Linuxu a jeho rozšíření mezi běžné uživatele. Po Mandrakesoftu, který před deseti lety přinesl první distribuci pro běžné uživatele (Mandrakelinux), tak Ubuntu znamenalo další vlnu zájmu o linuxový desktop. Popularizací Linuxu však seznam zásluh Ubuntu začíná a pomalu i končí.

To je trnem v oku mnoha lidem, kteří Ubuntu a Canonical obviňují, že se pouze vezou na práci ostatních. Ubuntu totiž vychází z Debianu a stále používá celou řadu jeho balíčků. Ve vývoji důležitých komponent linuxových distribucí, jako jsou KDE, GNOME, X.org, kernel atd., je Canonical na rozdíl od firem jako Red Hat nebo Novell téměř neviditelný. To by se nyní mělo změnit. Mark Shuttleworth na svém blogu oznámil, že Canonical začíná najímat lidi, kteří budou pracovat na projektech X.org, OpenGL, GTK, Qt, GNOME a KDE.

Hlavním cílem Canonicalu je vytvořit elegantní linuxový desktop, proto jsou mezi najímanými lidmi především grafici, designéři a odborníci na použitelnost. Osobním cílem Marka je do dvou let konkurovat uživatelskému prostředí od společnosti Apple.

Canonical také odhalil jméno a plány pro jarní verzi Ubuntu. Ubuntu 9.04 se bude jmenovat Jaunty Jackalope, což lze přeložit jako Veselý Zajdalen neboli pohádkový kříženec zajíce a antilopy. Hlavními cíli jsou zrychlení startu systému a zlepšení spolupráce s webovými aplikacemi. To je také jeden z důvodů, proč se bude vývojářský summit, kde se plány dále rozpracovávají, konat na půdě Googlu v Mountain View.

Podíl chytrých telefonů s Linuxem poklesl

Poradenská firma Gartner přišla s informací, která říká, že podíl Linuxu na poli chytrých telefonů ve druhém kvartálu tohoto roku meziročně poklesl o 16 % na 2,816 milionů prodaných přístrojů, což činí 7,3 % trhu. Nejúspěšnějším systémem pro smartphony je Symbian s 57,1 %, následovaný Research In Motion (telefony Blackberry) s 17,4 % a Windows Mobile s 12 %. Za poklesem Linuxu se pravděpodobně skrývá pokles prodejů v Asii, kde jsou linuxové smartphony nejvíce populární. I přesto jsou vyhlídky Linuxu na poli chytrých telefonů optimistické. Příští rok by se měla na trhu objevit celá řada telefonů postavených na projektu LiMo, který vede společnost Motorola, a Android, za kterým stojí Google. Gartner se domnívá, že zatímco LiMo bude cílit masy, Android bude mířit mezi high-endy.

Novinky ze světa softwaru

Pravidelná dávka linuxového desktopu – GNOME 2.24

Prostředí GNOME vzniklo jako odpověď na prostředí KDE, které bylo ve svých počátcích založeno na nesvobodné knihovně Qt, což se některým vývojářům nelíbilo, proto začali pracovat na GNOME. Dnes je knihovna Qt také uvolněna pod svobodnou licencí. Před několika lety se vývojáři GNOME rozhodli odlišit od KDE jiným způsobem, a to pravidelným, evolučním vývojem a jednodušším uživatelským rozhraním. Z tohoto důvodu vychází GNOME pravidelně podle harmonogramu každého půl roku. Podle tohoto plánu právě vychází podzimní vydání s označením 2.24. Jak už to bývá u GNOME zvykem, oproti předchozí verzi nepřináší zásadní novinky, ale spíše výsledky mravenčí práce.

gnome.pngNejvýznamnější novinkou je zařazení mobilní vývojové platformy, která má sloužit jako základ pro různá mobilní prostředí. Za všechny uveďme Maebo, LiMo nebo Ubuntu Mobile. GNOME se také připravuje na přechod GTK a Glib 3.0. Nové verze knihoven budou obsahovat značky, které budou vývojáře navádět k přísnější kompatibilitě. GNOME má nově tři knihovny pro výměnu zpráv (libempathy, libempathy-gtk a telepathy-glib), které by měly ostatním aplikacím poskytovat funkce tzv. instant messagingu. Konkrétním výsledkem tohoto kroku je nový IM klient Empathy, který díky výše uvedeným knihovnám podporuje Jabber/XMPP (včetně Jingle knihovny pro video a audio hovory), SIP a MSN. To je však pouze začátek, IM knihovny mohou poskytovat funkce jako stavové informace nebo přenos souborů i ostatním aplikacím (programy pro spolupráci, hry,...).

Nové GNOME obsahuje také SIP klienta Ekiga 3.0 pro telefonování přes internet. Souborový správce Nautilus podporuje práci se záložkami. Deskbar applet, který nabízí rychlé pouštění aplikací, vyhledávání souborů a informací, se dočkal nových pluginů – kalkulačka, Google Search, navrhované výrazy z Yahoo! a Wikipedie. Multimediální přehrávač Totem má lepší podporu pro digitální televizi. Zlepšena byla podpora pro více monitorů. Změn je celá řada, více se o nich dozvíte v pátečním článku na LinuxEXPRESu.

Nové GNOME si samozřejmě můžete zkompilovat ze zdrojového kódu, ale existují jednodušší způsoby. Na stránkách GNOME bude k dispozici live CD a nové GNOME se také nachází ve vývojových verzích distribucí, jako je Ubuntu, openSUSE, Mandriva nebo Fedora.

Nová verze populárního přehrávače VLC

Po dvou letech se konečně uživatelé open-source multimediálního přehrávače VLC dočkali nové významné verze. Vyšla verze 0.9.2, která je první stabilním vydáním verze 0.9. Ta přináší celou řadu podstatných novinek. Asi nejzásadnější je potom nový vzhled a uživatelské rozhraní. Ve starších verzích bylo postaveno na rozhraní wx, které však vývojářům z několika důvodů nevyhovovalo, a tak se je rozhodli nahradit. Před GTK nakonec zvítězil Qt toolkit, a to především díky kratšímu a přehlednějšímu kódu.

Uživatelé ocení také přepracované dialogy nastavení, které v minulých verzích působily docela nepřehledně. Výrazně bylo vylepšeno také samotné přehrávání. VLC se dočkalo nových kodeků a rozšířil se seznam podporovaných formátů. Přehrávač nyní umí pracovat i s webovými službami, jako jsou Last.fm nebo YouTube. Na stránkách VLC naleznete instalační soubory pro Windows, Mac OS X a celou řadu dalších systémů. Autoři přehrávače nechávají distribuci linuxové verze na jednotlivých linuxových distribucích, takže na stránkách nenaleznete balíčky nové verze, ale jste odkázáni na repozitáře své distribuce, kde se stále ještě nachází stará verze. Takže jedinou možností je porozhlédnout se po internetu po neoficiálních balíčcích nebo si program zkompilovat ze zdrojového kódu.

XBMC – povedené mediální centrum

Čím více se počítače stávají středem domácnosti, tím více také roste důležitost mediálních center – softwaru, který se snaží uspokojit mediální potřeby domácnosti, jako je televize, sledování filmů, poslech rádia nebo prohlížení fotek. Pro Linux jich existuje hned několik. Pravděpodobně nejznámějším je MythTV, ale v poslední době si pozornost získala také Elisa, o které jsem psal v únoru.

XBMC – povedené mediální centrum

Dalším velmi zajímavým mediálním centrem je XBMC Media Center, původně nazývané Xbox Media Center. Jak název napovídá, původně bylo vyvíjeno pro herní konzoli Xbox, ale nyní je plně multiplatformní a lze jej používat na Linuxu, Mac OS X i Windows. Díky propracovanosti a množství funkcí jde vidět, že XBMC není žádným začínajícím projektem.

XBMC – povedené mediální centrumXBMC – povedené mediální centrum

Zaujme také velmi povedeným vzhledem, který pro různé efekty využívá OpenGL. Problém nemá s přehráváním většiny video a audio formátů, ani s filmy v HD kvalitě. Navíc nabízí celou řadu doplňkových funkcí jako stahování informací o filmu, integrace s Last.fm atd. Paletu funkcí lze dále rozšiřovat pomocí pluginů napsaných v jazyce Python. Po dvou letech horečného vývoje se chystá vydání další stabilní verze na 29. září. Můžete však již vyzkoušet první betaverzi, kromě zdrojového kódu, balíčků pro Ubuntu, instalačních souborů pro Mac OS X a Windows je k dispozici také live CD.

XBMC – povedené mediální centrum

Novinky ze světa distribucí

PC-BSD 7 je venku

V půlce měsíce vývojáři uvolnili novou verzi PC-BSD. A dá se označit za velký krok kupředu. Vychází totiž z FreeBSD 7, což oproti původní verzi přináší značné zlepšení hardwarové podpory a zrychlení. Větší a stále se rozrůstající je i knihovna balíčků .pbi, které představují největší rozdíl mezi PC-BSD a linuxovými distribucemi. Balíčky pro PC-BSD totiž obsahují vše, co je k instalaci daného softwaru potřeba, a nespoléhají se na závislosti. Výrazná změna nastala také v uživatelském prostředí, protože PC-BSD přešlo na KDE 4.1, které si obsahuje celou řadu nových nápadů a technologií, ale mnoho lidí jej stále považuje za nedotažené. Pokud chcete vědět, jak se s tím vývojáři PC-BSD poprali, můžete si systém stáhnout a vyzkoušet.

PC-BSD 7

PC-BSD 7

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog