přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dva týdny s Linuxem: Evropské úřady objevují Linux

Dva týdny s Linuxem: Evropské úřady objevují Linux

dvatydny.gif

Projekt GNU slaví 25 let. MSI: Netbooků s Linuxem se nám vrací čtyřikrát více než s XP. Přetahuje Oracle Red Hatu zákazníky?. Další úřady v Evropě přecházejí na open-source software. Venezuela nakupuje milion notebooků Classmate PC s Linuxem. Nový portál OpenOffice.cz. Vyšel GIMP 2.6. Ubuntu nakonec vzhled nemění. Omega 10.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Projekt GNU slaví 25 let

Logo GNU27. září tomu bylo 25 let, co se Richard Stallman rozhodl založit projekt GNU. Původním úmyslem bylo vytvořit svobodný systém, který je kompatibilní s Unixem, ale neobsahuje žádný jeho kód. K tomuto projektu se potom přidalo jádro zvané Linux od jednoho nejmenovaného finského studenta a vznikl operační systém GNU/Linux. Dvacet pět let stará snaha Richarda Stallmana přinést lidem svobodný, licencí nezatížený software, však nezůstala pouze u tohoto operačního systému, ale byla počátkem nového přístupu k softwaru – tzv. open source. Stallman a jím založená Free Software Foundation mají na svědomí také nejrozšířenější open-source licenci – GNU General Public Licence. Ač jsou jeho názory občas považovány za ortodoxní, právě jeho neústupnost v ideálech může za to, že ani po 25 letech, kdy je OSS široce využíván a je součástí řady komerčních řešení, nejsou uživatelé a vývojáři ochuzeni o jeho původní hodnoty.

MSI: Netbooků s Linuxem se nám vrací čtyřikrát více než s XP

Vlna netbooků, kterou odstartoval ASUS Eee, se považuje za šanci Linuxu, jak se prosadit na poli desktopových systémů. Díky netbookům se začaly prodávat po světě miliony nových počítačů s předinstalovaným Linuxem. Jak ale naznačuje ředitel MSI pro prodej v USA Andy Tung, nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá. V rozhovoru pro magazín Laptop prohlásil, že jednou z největších komplikací prodeje jejich netbooků je vysoký počet vrácených kusů, především těch s Linuxem. Do obchodů se jich vrátí čtyřikrát více než verzí s Windows XP. Jak sám říká, za touto situací vidí právě Linux: „Lidé by rádi platili 299 nebo 399 dolarů, ale neví, co kupují, dokud neotevřou krabici. Začnou si hrát s Linuxema zjišťovat, že to není, na co jsou zvyklí. Nechtějí ztrácet čas učením se něčeho nového a vrátí to zpět do obchodu.“

Netbooky Wind obsahují distribuci SUSE Linux Enterprise Desktop a otázkou zůstává, zda to byla správná volba. SLED je totiž distribuce určená pro korporátní prostředí a tedy nepříliš vhodná pro domácí uživatele. Podle Andyho Tunga MSI hledá různá řešení. Pracují na odstranění problémů se SLEDem a uvažují o nasazení Ubuntu se vzhledem Mac OS X. V České republice netbook Wind s Linuxemk dostání není.

Přetahuje Oracle Red Hatu zákazníky?

Jsou to téměř dva roky, co CEO Oracle Larry Ellison prohlásil, že jeho společnost začne nabízet vlastní linuxovou distribuci. I když označení vlastní distribuce není přesné, protože Oracle Enterprise Linux, jak se systém jmenuje, je víceméně kopií Red Hat Enterprise Linux. Oracle poskytuje pouze opravy a podporu, která je obecně levnější než ta od Red Hatu. Jedním z témat na letošním Oracle Open World v San Franciscu bylo také to, jak se OEL daří a jak to ovlivňuje samotný Red Hat.

Jak se dalo očekávat, zástupci obou společností na to mají jiný názor. Product marketing manager Red Hatu Andrew Cathrow prohlásil, že krok Oracle nemá žádný dopad na jeho společnost a že zákazníci zůstávají při jejich produktech. Jedním z důvodů údajně je, že zákazníci více věří podpoře od společnosti, která samotný systém vyvíjí a udržuje, než od společnosti, která provádí pouze podporu. Samozřejmě jiný názor na to má Oracle, který ve svém prohlášení uvádí, že zákazníci jsou s jeho produkty velmi spokojeni, protože podpora od Oracle je skvělá a navíc levnější. Jejich distribuce má také přidanou hodnotu v softwaru, jako je Oracle Enterprise Manager nebo Clusterware. Dále Oracle uvádí, že jeho linuxový ekosystém má momentálně 700 partnerů a více než 2500 zákazníků. Počty obnovení předplacené podpory jsou prý skvělé a mnoho zákazníků navyšuje počty koupených licencí.

Nabourává tedy Oracle významně byznys Red Hatu, nebo ne? Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď, ale určitý obrázek si můžeme udělat při pohledu na hospodářské výsledky Red Hatu. Ty jsou dlouhodobě rostoucí a výjimkou nejsou ani výsledky za druhé čtvrtletítohoto roku, které byly zveřejněny 24.září. Čtvrtletní výnosy činily 164,4 milionů dolarů, což je o 29 % více než za stejné období minulý rok a o 5 % více než prvním čtvrtletí.

Předplatné podpory se na příjmech podílí z 83 %. Zisk činil 21,1 milionů, což je meziroční nárůst o 16 %. Přes tyto růstové ukazatele akcie Red Hatu po oznámení výsledků oslabily, protože zaostaly za očekáváními analytiků. Ti však nevidí za zpomalením růstu Oracle, ale posilování dolaru, které snížilo tržby ze zahraničí, zpomalení ekonomiky a zpomalení přechodů společností z Unixu na Linux. Nízký růst výnosů příštích období, které ukazují objednávky, které se uskuteční až v příštím období, značí, že zpomalování růstu bude probíhat i dál.

Vývoj výnosů Red Hatu v jednotlivých čtvrtletích od uvedení OELVývoj výnosů Red Hatu v jednotlivých čtvrtletích od uvedení OEL

Další úřady v Evropě přecházejí na open-source software

Jedna z dalších velkých migrací se odehrává v Belgii. V roce 2005 se belgické ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že bude na všech nových počítačích používat Linux a kancelářský balík OpenOffice.org. Jako distribuce byla vybrán SUSE Linux Enterprise Desktop. Rozhodnutí vycházelo z vládního doporučení používat otevřené standardy. Během tří let byla obnovena již polovina z 12891 počítačů, které nyní běží na Linuxu. Největší problémy při migraci způsobují podle mluvčího ministerstva nekompatibilní tiskárny a software, který ministerstvo používá a je k dispozici pouze pro Windows, zvláště ten, který využívá nástroje od Microsoftu, jako je např. MS Access.

Dalším vládním úřadem v Beneluxu, který přechází na open source, je nizozemský patentový úřad. Stal se tak první vládní organizací v Nizozemsku, která v rámci projektu Nederland in Open Connection přechází na otevřené standardy a open source. Prvním krokem je spuštění webu založeném na OSS. V příštím roce by potom měly na OSS migrovat i všechny počítače, včetně desktopů a systému pro řízení vztahů. Hlavní výhody nasazení OSS vidí Frank Heemskerk, ministr zahraničního obchodu, v tom, že úřad není závislý na jednom dodavateli a může tak získat lepší cenu.

O migraci Města Katowice na kancelářský balík OpenOffice.org vypráví v rozhovoru pro server PolishLinuxvedoucí IT úseku Jerzy Borys. Inspirací byl podle něj přechod na OSS v Bavorsku. Zatímco Microsoft tvrdil, že přechod přinese vysoké náklady, představitelé bavorské vlády tvrdili opak, proto se rozhodli pro analýzu situace, jejímž výsledkem bylo to, že přechod na Linux by se nevyplatil, ale migrace z MS Office na OpenOffice.org ano. Nyní je na 350 stanicích OpenOffice.org a na 500 stanicích, kde stále platí staré licence, je společně s MS Office. Největší problémy při přechodu způsobují formáty a uživatelé, kteří OpenOffice.org dosud nepracovali.

Vládním organizacím v České republice zatím OSS moc neříká. Žádné vládní projekty na podporu otevřených standardů a open source neexistují, vláda o open source ani neuvažuje, natož aby realizovala nějakou migraci.

Venezuela nakupuje milion notebooků Classmate PC s Linuxem

Dalším velkým úspěchem Intelu na poli levných notebooků pro školství třetího světa je obchod mezi Venezuelou a Portugalskem. V Portugalsku se totiž vyrábí Magellan PC, které je na Classmate PC od Intelu postavené. Dohodu, podle které poputuje do Venezuely milion malých notebooků, podepsal samotný Hugo Chávez, levicový politik, který je znám pro své vyhrocené vztahy se Spojenými státy. Z toho lze také usuzovat, že zvoleným operačním systémem není Microsoft Windows, ale Linux. Konkrétně se jedná o portugalskou distribuci Caixa Mágica, která je založená na nám známé distribuci Mandriva Linux, jež je pro Classmate PC také certifikována. První várka notebooků by měla být dodána do konce tohoto roku a zbytek do poloviny roku příštího.

Intelu se tak daří porážet původně mnohem známější projekt One Laptop Per Child. Jen tato zakázka počtem počítačů přesahuje všechny zakázky, které se podařilo OLPC sjednat od svého vzniku. Nicholas Negroponte, který tomuto projektu šéfuje, nebojuje pouze s nezájmem o tzv. stodolarové notebooky, ale také s rozpadem svého týmu, který opustila již celá řada důležitých členů kvůli tomu, že OLPC údajně opustil své původní ideje.

Nový portál OpenOffice.cz

Možná jste před časem na internetu zaregistrovali anketu, měla pomoci s návrhem nové verze českého portáluo nejoblíbenějším open-source kancelářském balíku OpenOffice.org. Nová verze je k dispozici od 26.září a změněná je doslova od podlahy. Portál přešel na nový redakční systém, kompletně nový je vzhled stránek. Užitečným zdrojem dat pro všechny české uživatele OpenOffice.org zajisté bude nově zřízená wiki a nové fórum. Portál je rozšířen také o blogy uživatelů. Po novém startu by měl být zajištěn také pravidelnější přísun zajímavých článků.

Novinky ze světa softwaru

Vyšel GIMP 2.6

GIMPu se někdy přezdívá Photoshop zadarmo, ale přirovnávání k Photoshopu není příliš opodstatněné. GIMP totiž nikdy nebude Photoshop. Liší se způsobem vývoje, používáním a rozhraním. GIMP byl původně vyvíjen pouze pro systém Linux a rozhraní uzpůsobeno jeho grafickým prostředím. Proto může uživatelům Windows, zvyklým na Photoshop, připadat jeho ovládání nešikovné, leč mnoha jeho uživatelům vyhovuje a vývojáři o jeho radikální změně neuvažují. S tím se nesmířil Scott Moschella a založil projekt GIMPshop, který si dal za úkol být co nejvíce kompatibilní a podobný Photoshopu.

Vývojáři samotného GIMPu se momentálně věnují jiným věcem než zásadnímu překopání rozhraní programu, i když drobnější změny v podobě drobných přepracování nabídek došlo. Byla započata práce na integraci grafické knihovny GEGL, která umožňuje pracovat s větší bitmapovou hloubkou a nedestruktivními úpravami. Samozřejmě integrace této knihovny nějaký čas zabere, zatím na ni není GIMP úplně připravený, ani výkon ještě není ideální. Některé nástroje nyní využívají k vykreslování 2D grafickou knihovnu Cairo. Dlouho očekávaný CMYK stále není k dispozici, ale podle vývojářů se s integrací knihovny GEGL otevřela cesta i pro implementaci CMYK, takže se jej dočkáme možná už v příštím vydání, které je naplánováno na rok 2009.

GIMP nyní díky knihovně Cairo vykresluje některé věci pěknějiGIMP nyní díky knihovně Cairo vykresluje některé věci pěkněji

Zdrojové kódy nové verze naleznete na stránkách projektu. Windows verzi můžete nalézt na většině stránek se softwarem a uživatelé Linuxu jsou tvůrci odkázáni na repozitáře své distribuce. Vzhledem k tomu, že přicházející nové verze populárních distribucí již mají většinou zmrazené repozitáře, nová verze GIMPu se do nich nedostane. V tom případě je nutné se podívat po neoficiálních zdrojích.

Novinky ze světa distribucí

Ubuntu nakonec vzhled nemění

Vzhled, který je tu s námi již dva a půl roku od verze Dapper Drake, bude provázet Ubuntu i v další verzi. O novém grafickém tématu pro Ubuntu se mluví již více než rok, přece jen určité oživení by si tato populární distribuce zasloužila. Původně měl být nový vzhled nasazen již do jarní verze Hardy Heron, ale protože nebyl dostatečně připravený, byl odsunut do verze podzimní.

Nový vzhled byl nakonec na nátlak uživatelů staženNový vzhled byl nakonec na nátlak uživatelů stažen

Tam se opravdu v raných verzích objevil. Jednalo se o příklon k tmavým odstínům hnědé. Ukázalo se ale, že místo nového moderního vzhledu šlo spíše o krok vedle a pod tíhou stížností uživatelů se Ubuntu v posledních vývojových verzích vrátilo opět k osvědčenému tématu Human s drobnými inovacemi. V posledních aktualizacích vývojáři odhalili také nové výchozí pozadí a téma pro přihlašovací obrazovku, které opět vyvolaly rozpačité reakce. Na jednu stranu je výchozí pozadí nepodstatné, když si jej může uživatel změnit několika kliknutími, na druhou stranu může zkazit první dojem a dobře se nevyjímá ani na snímcích obrazovky v nejrůznějších recenzích. Otázkou tedy zůstává, zda do vydání finální verze nezmizí stejně jako nový vzhled. Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex by mělo vyjít 30.října.

V novém Ubuntu naleznete staré prostředí Human s novým pozadímV novém Ubuntu naleznete staré prostředí Human s novým pozadím

Omega 10

Jeden z vývojářů Red Hatu Rahul Sundaram oznámil vydání nové distribuce zvané Omega. Ta je víceméně identickou kopií Fedory s tím rozdílem, že obsahuje software, který může mít problémy s patenty (především kodeky) a tudíž nemůže být zahrnut v oficiální distribuci Fedora. Na druhou stranu nyní neobsahuje žádný proprietární software včetně uzavřených ovládačů. Omega by měla vycházet vícekrát během jednoho vývojového cyklu Fedory a měla by obsahovat aktualizace z fedora-updates.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog