přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Fedora 18 a nové hry pro Linux

Fedora 18 a nové hry pro Linux

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Fedora 18. Consort – na světě je další odnož GNOME. LibreOffice – nahlédnutí na novinky. Amarok 2.7. Herní koutek. 


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Fedora 18

Vydání osmnácté verze distribuce Fedora bylo několikrát odloženo, ale nakonec jsme se 15. ledna dočkali. Fedora 18 alias „Spherical Cow“ je pro nás zajímavá mimo jiné tím, že na její vývoj coby Fedora Program Manager dohlížel Jaroslav Řezník z brněnské pobočky Red Hatu.

Nejzřetelnější novinkou Fedory 18 je kompletně přepracovaný instalátor Anaconda. Zatímco většina instalátorů v ostatních distribucích postupuje po krocích, v nové Fedoře se uživateli dostane centrální nabídka, ze které se může, ale nemusí, vydat upravovat jednotlivá nastavení instalace.

Fedora 18 – nový instalátor Fedora 18 – nový instalátor

Jako vždy staví Fedora na grafickém prostředí GNOME, tentokrát jde o nejnovější verzi 3.6. Ta přichází s novou „uzamčenou obrazovkou“, vylepšenými notifikacemi, upraveným rozhraním aktivit nebo novým spodním panelem. Různých vylepšení se dočkaly také aplikace prostředí, konkrétně Soubory (Nautilus), Web (Epiphany), Prohlížeč písem a Analyzátor využití disku.

Fedora 18 – výchozí prostředí GNOME 3.6 Fedora 18 – výchozí prostředí GNOME 3.6

Fedora se profiluje jako otevřená distribuce, což dokazuje nabídkou alternativních prostředí. Mimo tradiční KDE 4.9 a Xfce 4.10 v nejnovějších verzích přibyli tři nováčci: Cinnamon (fork GNOME 3), MATE (odnož GNOME 2) a lehkotonážní správce oken Awesome. Mezi další novinky patří nahrazení firewallu iptables za Firewalld, offline aktualizace některých „problémových“ balíčků, nástroj pro přechod na nové verze systému FedUp či Samba 4. Více informací najdete v oficiálním oznámení nebo na Fedora.cz.

Consort – na světě je další odnož GNOME

Vývojáři linuxové distribuce SolusOS začali pracovat na další odnoži prostředí GNOME. První verze této distribuce vyšla v květnu 2012 a stavěla na Debianu a GNOME 2. Protože však GNOME 2 pomalu, ale jistě umírá, bylo třeba hledat jiné řešení. Nakonec vsadili na GNOME 3 a alternativní rozhraní GNOME Classic. Jenže od toho už GNOME také upouští, a tak se vývojáři rozhodli vytvořit vlastní odnož – Consort.

SolusOS 2 přijde s prostředím Consort SolusOS 2 přijde s prostředím Consort

Nabízí se otázka, proč nepoužili již existující podobná prostředí MATE nebo Cinnamon. Consort si klade za cíl poskytnout v podstatě vizuální kopii GNOME 2, avšak postavenou na nových technologiích, což MATE nesplňuje. Cinnamon zase nesplňuje požadavek, aby prostředí běželo nativně i bez grafické akcelerace. Uvidíme, zda Consort dokáže zaujmout dostatečné množství uživatelů. Primárně je sice určen pro SolusOS, ale samozřejmě nic nebrání tomu, aby se dostal do dalších distribucí.

LibreOffice – nahlédnutí na novinky

Google na svém blogu představil projekty týkající se kancelářského balíku LibreOffice, které vznikly v rámci Google Summer of Code. Všechny z nich by měly být do LibreOffice postupně implementovány. Mnohé z nich vypadají velmi užitečně, tak se na ně pojďme podívat.

Projekt Impress Remote vám umožní ovládat prezentaci běžící na počítači přes telefon s Androidem. Stačí přitom jen propojit zařízení skrze Bluetooth nebo je připojit do stejné WiFi sítě. Další student se postaral o to, aby bylo možné podepisovat PDF soubory rovnou při exportu. Nezapomnělo se ani na vylepšování rozhraní, kompletního přepracování se dočkal dialog pro výběr šablony.

Remote – ovládání prezentace na telefonu Remote – ovládání prezentace na telefonu

Díky dalšímu projektu by se měly tabulkové soubory načítat rychleji. Markantní rozdíl můžeme pozorovat u velmi velkých souborů formátu XLSX – referenční soubor se namísto osmi minut načítá pouhých šest sekund. Jeden vývojář zase dokázal LibreOffice naučit formát PUB používaný aplikací Microsoft Publisher.

LibreOffice zkrátka nezahálí a připravuje pořádnou porci novinek. Některých ze zmíněných se dočkáme již ve verzi 4.0, která by měla vyjít začátkem února.

Amarok 2.7

Hudební přehrávač Amarok je znám svými širokými možnostmi, ale stále se snaží přidávat další funkce. Nová verze 2.7 to potvrzuje. Největší novinkou je synchronizace údajů o lokální kolekci hudby se službou Last.fm. Týká se to hlavně hodnocení skladeb, počtu přehrání a štítků. Zajímavá je také funkce, že když k počítači připojíte nějaké kapesní zařízení od Applu, záznam přehraných písniček se nahraje na Last.fm.

Amarok 2.7 – přehrávač bohatý na funkce Amarok 2.7 – přehrávač bohatý na funkce

Několika vylepšení se dočkal také integrovaný obchod Amazon. Amarok 2.7 z něj umí automaticky stáhnout zakoupené skladby. Přibyl plugin Nepomuk Collection, který zařídí, že si přehrávač nebude informace o vaší kolekci syslit ve vlastní databázi, nýbrž v systému Nepomuk, odkud budou přístupné i dalším aplikacím (například správci souborů).

Herní koutek

Příchod herní platformy Steam na Linux přináší své ovoce. Nejrůznější herní studia oznamují vydání svých výtvorů také ve verzi pro Linux. Podívejme se zde aspoň na ty nejzajímavější.

V propracované strategii Crusader Kings II bude vaším úkolem vybudovat velké středověké impérium. Hlavním prvkem hry je pochopitelně válčení, ale u něj to nekončí. Velký vliv mají také vztahy s ostatními vládci, na které můžete poslat vraha, nebo jim třeba nabídnout ruku své dcery. Titul je včetně všech DLC dostupný na Steamu.

23. ledna, tedy v den vydání tohoto článku, na Steamu vyjde plošinovková adventura The Cave. Ta zaujme především originálním grafickým zpracováním a také tím, že za ní stojí ostřílený veterán Ron Gilbert, který už za sebou má například legendární sérii Monkey Island.

Zkraje jara by měla spatřit světlo světa RPG strategie Eador: Masters of the Broken World. O vydání linuxové verze měli vývojáři jasno už dlouho, ale chtěli se do ní pustit až po vydání verze pro Windows. Poslední vývoj ohledně hraní na Linuxu je ale přesvědčil změnit názor, a tak linuxová verze vyjde ve stejný den.

Co se týče portů již dříve vydaných her, za zmínku stojí například Euro Truck Simulator 2, což je – jak už z názvu vyplývá – simulátor nákladní dopravy od českého studia SCS Software. Podle jeho blogu už je port ve velmi pokročilé fázi, takže vydání nejspíš přijde již brzy. V plánu je také portace akční strategie Nuclear Dawn.

Nesmíme zanevřít ani na open-source hry. Střílečka Cube 2: Sauerbraten v nové verzi zvané „Collect Edition“ přináší hlavně nové herní módy, mapy a zvuky zbraní.

Jednou větou

Hosting zdrojových kódů GitHub už má tři miliony uživatelů.

Přehrávač Parole je tu s novou verzí 0.4.0.

Fuduntu 2013.1 láká na Steam a Netflix v repozitářích.

Opera upouští od vlastního jádra, nový mobilní prohlížeč poběží na WebKitu.

Nástroj XorgTablet umožňuje použít tablet s Androidem jako grafický tablet.

Vyšel Red Hat Enterprise Linux 5.9.

Prohlížeč Google Chrome 24 opět slibuje vyšší rychlost.

Zemřel Aaron Swartz, zasloužil se o otevřený a svobodný internet.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz