přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Fedora 21 odložena na říjen, Mir v Ubuntu až na rok 2016

Fedora 21 odložena na říjen, Mir v Ubuntu až na rok 2016

dvatydny.gif

Můžeme se těšit na nový svobodný film vytvořený v Blenderu. Fedora 21 vyjde nakonec až v říjnu. Grafický server Mir se do Ubuntu dostane až za dva roky. Telefony s Ubuntu by tu naopak měly být už na podzim s cenou mezi 200 a 400 dolary. A v Polsku se studenti učí základy informačních technologií s Linuxem a svobodným softwarem.


Chystá se další svobodný film z dílen Blenderu

Blender Foundation za dobu své existence představila již čtyři animované filmy, které kromě toho, že jsou vytvořené v Blenderu, jsou především také zcela svobodné – nejen že si je možné je zdarma stáhnout, ale pod svobodnou licencí jsou k dispozici i všechny jeho součásti potřebné k tomu, abyste si mohli vytvořit jejich vlastní verzi.

„Zatím poslední film Blender Foundation s názvem Tears of Steel. (CC) Blender Foundation“ „Zatím poslední film Blender Foundation s názvem Tears of Steel.
(CC) Blender Foundation


Nyní se začíná pracovat na dalším filmu. Projekt Gooseberry by měl za 18 měsíců „natáčení“ přinést celovečerní film, na kterém bude spolupracovat dvanáct studií z celého světa.

Zatím máte možnost prohlédnout si trailer a jako obvykle přichází i žádost o pomoc při financování celého projektu. Za 175 eur se může vaše jméno dostat i do závěrečných titulků filmu, ale přispět můžete samozřejmě jakoukoli částkou.

Fedora 21 vyjde až v říjnu

Pokud netrpělivě čekáte, až si budete moci nainstalovat nejnovější Fedoru, budete si muset na tu s pořadovým číslem 21 ještě chvíli počkat. Původně oznámený srpnový termín se nyní posouvá až na říjen. Na svém blogu to oznámil Jaroslav Řezník, programový manažer Fedory. Přesněji se cílí na 14. října, ale toto datum je jako vždy u Fedory spíše orientační.

Nový termín umožní vývojářům ještě více zapracovat na novém systému vývoje Fedora.next a Fedora se tím také vrátí k dřívějšímu cyklu vydávání, kdy nové verze vycházely vždy v dubnu a v říjnu a vývoj Fedory se také lépe sesynchronizuje s některými upstreamovými projekty (především GNOME).

Mluví se také o tom, jak (a jestli vůbec) do Fedory 20 dostávat nové verze různého softwaru – Heisenbug bude nejnovější Fedorou skoro rok, a i když jsou například nové verze kernelu zařazovány průběžně, u jiného softwaru se toto neprovádí. Například GNOME 3.12 je pro Fedoru 20 dostupné v externím repozitáři a u dalších programů a nástrojů se mluví o podobném řešení.

Mir bude v Ubuntu nejdříve v roce 2016

Je to již rok, co Canonical oznámil, že pracuje na grafickém serveru Mir, který v Ubuntu nahradí dosud využívaný Xserver. Od té doby došlo k několika odkladům jeho nasazení – napřed se měl objevit již v aktuálním Ubuntu 13.10 vydaném na podzim, ale nakonec se nedostal ani do připravovaného Ubuntu 14.04, které vyjde již za měsíc. Místo toho Mir čeká další odložení a na dektopovou verzi Ubuntu se pravděpodobně dostane až s další verzí s dlouhodobou podporou, tedy společně s Ubuntu 16.04 na jaře roku 2016.

Mir je již nyní používán ve verzi Ubuntu pro tablety a chytré telefony, ale jinak se mu příliš nedaří. Opensource komunita a ostatní „velcí hráči“ vidí budoucnost spíše v grafickém serveru Wayland a Canonicalu se ke spolupráci příliš nedaří přemluvit ani výrobce grafických karet, od nichž potřebuje ovladače pro zajištění výkonu pro Ubuntu. Intel dokonce XMir (kompatibilní vrstva Miru pro X11) vůbec podporovat neplánuje.

První telefony s Ubuntu by měly stát 200 až 400 dolarů

Telefony s Ubuntu jsou stále slibovány, odevšad slyšíme o nových partnerstvích Canonicalu s výrobci a prodejci telefonů a s mobilními operátory, ale skutečná zařízení stále nikde v prodeji nejsou. Dočkat bychom se jich snad měli již tento podzim. Mark Shuttleworth na letošním CeBITu přiblížil, že se má jednat o zařízení vyšší střední třídy s cenou někde mezi 200 a 400 dolary (tedy cca 4000 až 8000 tisíc korun).

Úplně prvním telefonem nabízejícím Ubuntu by se ale mohl stát španělský Geeksphone Revolution. Ten již v současné době nabízí volbu výchozího systému mezi Androidem a Firefox OS a přidání Ubuntu (a také Sailfish) jako další volby se v současné době zvažuje.

Na podzim by se také mohly objevit první tablety s Ubuntu, ty mají totiž podle Marka Shuttlewortha přijít na trh společně s mobily.

Open data & gov

Polské školy učí informatiku s open source

Díky tříletému pilotnímu projektu polské Nadace pro svobodný o otevřený software (Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania) se více jak sedm tisíc žáků v 300 polských školách mělo možnost seznámit se základy IT pomocí svobodných technologií.

Kompletní výukový program, který je schválen i místním Centrem pro výzkum ve vzdělávání (jedná se o agentury polského ministerstva školství), nabízí školám Ubuntu speciálně upravené právě pro výuku IT. Nejedná se jen o programové vybavení, ale také o tolik potřebné výukové materiály. S jejich pomocí mohou učitelé naučit studenty například programovat ve Freepascalu nebo ve speciálním programovacím jazyce Scratch určeným právě pro výuku a školství.

Jednou větou

  • Linux Mint 17 vyjde koncem letošního května a bude se jmenovat „Qiana“.
  • Ve finanční sbírce videoeditoru PiTiVi, o níž jsme informovali před měsícem, se zatím vybralo necelých 17 tisíc eur, tedy ani ne polovina z menšího cíle 35 tisíc eur potřebných na vydání stabilní verze 1.0.
  • Ubuntu Technical Board rozhodl, jak to bude s podporou derivátů u blížícího se Ubuntu 14.04 LTS. Edubuntu, Kubuntu a Ubuntu Kylin (a samozřejmě i samotné Ubuntu) budou podporovány pod dobu pěti let, Ubuntu GNOME, Xubuntu, Mythbuntu, Ubuntu Studio a Lubuntu pak jen po dobu tří let.
  • OpenBSD ukončí podporu portů pro architektury hp300, mvme68k a mvme88k. Tyto verze OpenBSD v současné době nikdo nepoužívá a jejich údržba je velmi náročná.
  • Nestihli jste letošní InstallFest? Nevadí, všechny přednášky můžete shlédnout na YouTube.
  • Pokud rádi hrajete hry pod Linuxem, poznačte si v kalendáři letošní podzim – GOG.com plánuje přijít s až stovkou her ze své nabídky na Linux (resp. Ubuntu a Mint).

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog