přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap

Lukáš Jelínek Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Lukáš Jelínek 21. 12. 2012, 00:41:59
Odpovědět  Odkaz 
Výborná aplikace, používám (na Androidu). Akorát je trochu škoda, že balíčky s mapami jsou vydávány v dost dlouhých intervalech. Změny v silniční síti se totiž v OSM objevují skoro v reálném čase (což je něco, o čem si lze u jiných map nechat jen zdát).
Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
aip 21. 12. 2012, 09:06:35
Odpovědět  Odkaz 
Tuhle navigaci jsem sice nezkoušel ale vyhovuje mě OSMAnd kterej je opensource a kromě 3D navigace umí všechno a víc.
Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
petr7997 22. 12. 2012, 02:51:46
Odpovědět  Odkaz 
Navigator free používám již cca 3 roky a až na občasné nepřesnosti v mapových podkladech funguje perfektně. Co se týče změn v OSM mapách, je pravda že se v aktualizacích objevují se zpožděním (sám občas provedu nějakou změnu v osm a v aktualizaci se objeví třeba až po dvou měsících), ale stále je to lepší než u většiny placených navigací, které se často aktualizují v mnohem delších intervalech, např. 1x za rok. Spousta nových úseků silnic nebo kruhových objezdů se na navigatoru objevuje mnohem dřív než u konkurence. Navíc OSM mapy umožňují uživatelům jejich vytváření, aktualizaci a případné upresnění, k čemuž stačí pouze registrace, trocha času a chuť. Takže pokud zjistíte v mapách nesrovnalost nebo chybějící údaj, sedněte ke kompu a přihlašte se k OSM. Jinak OSM mapy fungují třeba i na Garminu, včetně mobilní aplikace, ale aktualizaci si musíte najít a provést sám a z vlastní zkušenosti vím o značných problémech s trasováním, kdy aplikace místo vytvoření trasy například pouze spojí body cesty vzdušnou čarou.
Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
otas 23. 12. 2012, 12:18:24
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tip, už zkouším. Mám koupený Sygic, ale nejsem s ním moc spokojen pro neaktuálnost map a problémy se zobrazením na mém telefonu. nepoužívám navigaci příliš často, tak doufám, že Navigator Free bude dostačovat a bude fungovat lépe, než zmíněný Sygic.
Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Jirka 24. 12. 2012, 14:30:08
Odpovědět  Odkaz 
bohužel pro mou starou G1 s Androidem 2.2.1 není k dispozici.
Mirek Ryšán Re: Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Mirek Ryšán 27. 12. 2012, 10:35:09
Odpovědět  Odkaz 
G1 už je bohužel trochu dědeček :(. Navigator FREE šlape od Androidu 2.3. G1 už nemám - nezkoušel jsem v praxi - ale pokud pro ní nemáte jiné využití, asi by stálo za to zkusit nějakou neofiko ROM... např http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1185027
Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
petbar 25. 12. 2012, 09:06:19
Odpovědět  Odkaz 
skusal som vela FREE navigacii a mam aj kupeny SYGIC, potrebujem hlavne cisla ulic a cisla domov v dedinach, ani jeden z nich mi nevyhovuje, ale musim povedat ze najlepsia navigacia a pritom aj aj FREE je NOKIA MAPS, pozna cisla domov a ulic aj mensich dedinkach a mesteckach, nie vo vsetkych ale mozno na 85%, som s nou velmi spokojny, je aj on-line ak ma niekto neobmedzeny internet (neberie to zas zas tak vela dat) skukste na http://m.maps.nokia.com
Mirek Ryšán Re: Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Mirek Ryšán 27. 12. 2012, 10:55:03
Odpovědět  Odkaz 
Ovi (aktuálně vlastně už zase Here) mapy jsem v poslední době moc nezkoušel - už nemám Nokii a navíc přejmenovávají své služby moc rychle :). Takže děkuju za připomenutí, zkusím je trochu potrápit alespoň on-line. Jestli máte možnost porovnat z praxe, jak se jim dařilo u dohledávání čísel popisných ve srovnání třeba s Google Maps?
Re: Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Honza Jaroš 27. 12. 2012, 14:31:44
Odpovědět  Odkaz 
Slušně zmapovaná čísla popisná u nás a na Slovensku mají mapy od Central European Data Agency používané v navigaci Be-On-Road (akorát pozor při případném výběru, normálně používají mapy od Navtequ, CEDA je k dispozici paralelně a jen pro ČR/SR). CEDA dodává mapové podklady mimo jiné TeleAtlasu, čili z nich následně vychází i TomTom apod. Akorát v tomto případě nejde o free navigaci, mapy pro ČR a SR vyjdou na necelé tři stovky...
Mirek Ryšán Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Mirek Ryšán 27. 12. 2012, 10:43:29
Odpovědět  Odkaz 
Díky všem za reakce.

Máte někdo možnost srovnání OSMAnd a Navigatoru? Docela by mě to zajímalo, sám ale navigaci na Android telefonu prakticky nepoužívám (hlavně na zkoušení / jako zálohu) a nemám zatím zkušenosti z nějakého dlouhodobějšího používání a delších tras.
Lukáš Jelínek Re: Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
Lukáš Jelínek 27. 12. 2012, 15:11:25
Odpovědět  Odkaz 
OSMAnd jsem si zkušebně nainstaloval, ale zatím ještě nezkoušel v praxi (při navigaci). Výhodou je jednoznačně větší aktuálnost map (nevím, odkud je to tahá, ale jsou mnohem aktuálnější než u MapFactor Navigatoru - tam ani v úplně čerstvém balíku nejsou ještě data z 8.12.). Nevýhodou pak, že verze zdarma je omezená (max. asi 10 map a data z Wikipedie nejdou vůbec), na plnou je potřeba si připlatit. Také není (aspoň v nabídce přímo v aplikaci) český hlas, je potřeba si vystačit se slovenským, případně anglickým apod.
Re: Navigator FREE: Offline autonavigace na OpenStreetMap
antaresin 13. 04. 2014, 21:17:33
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, sice opožděně, ale přidám špetku...

Osobně jsem na OSMAND přišel dříve než na NAVIGATOR a u mě vyhrává OSMAND. Vyzkoušel jsem free verzi OSMAND, ale oplatí se připlatit a využít placenou. Oproti NAVIGATORU mi vyhovuje především způsob ovládání navigace (zadání cíle) a interpretace nav. pokynu. Český hlas jde přes TTS v pohodě. Velmi oceňuji i navigační mod pro pěší - nastavit jdou turistické mapy včetně tur. značek (cest), vrstevnic atd. V poslední době využívám OSMAND především pro turistiku. Nutno dodat, že poslední verze má problémy se stabilitou a při navigaci padne - poměrně rychle se však dá vrátit zpět k navigaci (při jízdě autem je to ale komplikace)

Pro navigaci v autě používám poslední dobou raději zmiňovaný BE-ON-ROUTE. Zatím ve free verzi ale uvažuji nad nákupem placených (CEDA) map. Oproti OSMANDu a NAVIGATORu je naprosto návykovou záležitostí jednoduchost obsluhy programu a zcela jednozančná navigace. Jednoduchost a rychlost, žádné zbytečné grafické "opičárny". Není problém nastavit navigaci za jizdy v autě - jedním prstem do 15 vteřin navigujete! Teď navigoval z ČR do Itálie na lyže (1000 km) a naprosto bez problému. Za cca 2 roky používání jsem zaznamenal jen jeden kiks při navigaci, kdy byla vypočtená trasa poměrně kostrbatá (ale přippisuji to v té době horším mapovým podkladům - od té doby klid)

Takže závěr:
OSMAND je komplexní navigace do auta i pro pěší. Přehledné, ale detailní mapové podklady, vykreslení a informace.Rychlá aktualizace mapových podkladů (i ruzných cestiček pro pěší - sám přispívám do OSM a aktualizace max. do 14 dní, většinou dříve)
BE-ON-ROUTE vyniká jednoduchostí obsluhy a celkovou rychlostí prací s programem. Pro autonavigaci asi předčí i OSMAND (já k plné spokojenosti kombinuji)

Ať tak nebo tak, vždy je navigace spíše doplněk a vyplatí se mít určitou představu o cestě a přemýšlet!

HOWG - antaresin