Příspěvky Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Zajímalo by mě jestli vůbec někdo rozumí tomu o co tam jde? Nadpis vypadá hrozivé, ale nějak nechápu v čem to může něco ohrožovat.
Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 16:15:40
Odpovědět Odkaz
Na nařízeních a směrnicích EU je děsivé, že jsou psané stylem jak od Jiráska. Spousta keců a ty důležité věci se ukrývají někde uvnitř. V tomto případě nemám příliš jasno, jak se situace bude po schválení lišit od dnešního stavu - ale podle mínění FFII to bude špatné.Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 16:15:40
Odpovědět Odkaz
O co jde - když se bude schvalovat nějaké evropská norma, může být schváleno něco, co má někdo chráněno jako své duševní vlastnictví, typicky patenty. Zatím v EU softwarové patenty neplatí, nicméně toto by mohlo otevřít cestu, jak za ně v některých případech vybírat peníze, a to na základně "přístupu (F)RAND". V reálu by to znamenalo, že za každý "kus" (instalaci) by se mohl platit poplatek. Jak vysoký a jak přesně by to vypadalo, není jasné, protože není definováno, co to ten přístup (F)RAND je. Čeho se FFII obává, je nutnost platit právě za každou instalaci, protože to je zcela nekompatibilní s principem svobodného softwaru.
desivý nadpis, ale obsah ešte viac. Priveľa skratiek a pointa mi ušla. Možno za to môže momentálna lenivosť
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 16:17:30
Odpovědět Odkaz
U méně známých zkratek jsem dal prolinky na Wikipedii, u ostatních je to místo jednoho kliknutí maximálně o dvě více ;-)
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 16:17:30
Odpovědět Odkaz
Omlouvám se předem, ale mám pocit že takovéto články akorát vyvolávají obavy a navíc vlastně z věcí, u kterých není vůbec jasné jestli je to opodstatněné. Možná by se LinuxExpres mohl časem přejmenovat na LinuxBlesk :-) vím že je to přehnané, ale po přečtení článku mě to napadlo :-)
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 20:18:01
Odpovědět Odkaz
Můj názor je ten, že příprava legislativy by měla být v maximální míře otevřená a podrobená veřejné diskusi (ve smyslu odborné i laické veřejnosti). Věděl by bez takové zprávy někdo, že se připravuje něco, co může být hrozbou? Podle mě těžko. Nebýt toho, že to sledují organizace jako FFII a jejich zjištění se publikují dále, mohlo by v EP projít prakticky cokoliv.Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 20:18:01
Odpovědět Odkaz
Jak už jsem říkal, já nevím, jestli tu to riziko, na které FFII upozorňuje, opravdu je. Nicméně pokud už to bude schváleno, velmi obtížně se s tím něco udělá. Před schválením je ještě určitá možnost s tím něco udělat. Stačí si vzpomenout na ACTA - to je obdobná situace.
Tedy za sebe říkám, že takové články budu psát dál, protože je považuji za podstatně důležitější, než třeba že byla vydána nová verze nějakého softwaru. Už proto, že by mohla nastat situace, že by nešlo psát ani o tomto, protože už by zásluhou zákonodárců žádné verze nevznikaly a nemohly vznikat.
Re: Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Marv-CZ 22. 02. 2012, 06:56:56
Odpovědět Odkaz
Třeba já jsem za ty tvoje články rád. Jsi jeden z mála, který se tomu věnuje cíleně. Programátorů má OS hromady, ale lidí, kteří by se chtěli zabývat právními věcmi (myslím solidně, ne jen o nich flamovat) je pomálu. Určitě piš dál.
Marv-CZ 22. 02. 2012, 06:56:56
Odpovědět Odkaz