přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GIMP má vylepšené rozhraní, přibližuje se Photoshopu

GIMP má vylepšené rozhraní, přibližuje se Photoshopu

dvatydny.gif

Konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2010, GIMP 2.7.1, Opera 10.60, Ubuntu Software Center 2.1.4, Mandriva Linux 2010 Spring neboli 2010.1, Android 3.0 už na podzim? Ubuntu bude mít nové písmo.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2010

Začátkem července se v Žilině konala čtyřdenní konference o open source a jeho nasazení. Na programu bylo mnoho přednášek z nejrůznějších oblastí, kde se open source nasazuje: účetnictví, zdravotnictví, matematiky nebo jazykovědy. Mluvilo se i o nových verzích linuxových distribucí nebo aplikací. Také byla udělena Cena SOIT a Liberixu pre študentské práce, která oceňuje nejzajímavější a nejkvalitnější bakalářské, diplomové či jakékoliv jiné práce zabývající se otevřeným softwarem. Vítězné práce a všech osmnáct prací, které se soutěže zúčastnily, si můžete prohlédnout na stránkách Spoločnosťi pre otvorené informačné technológie. Konferenci podrobněji hodnotí Vlastimil Ott.

Novinky ze světa softwaru

GIMP 2.7.1

GIMP je často kritizován především kvůli svému rozhraní, ve kterém jsou jednotlivé dialogy jako samostatná okna. Prozatím vývojová verze GIMP 2.7.1 přináší změnu, obsahuje jak klasický (víceokenní), tak i jednookenní mód, který důvěrně znají například uživatelé Adobe Photoshopu. Mimo to nabízí hromadu menších vylepšení, můžete slučovat vrstvy do skupin nebo využívat klávesové zkratky známé také z Photoshopu. GIMP by bohatě vystačil naprosté většině uživatelů, kteří ho ale často odsuzovali právě kvůli nezvyklému víceokennímu provedení. Jednookenní mód by mohl přilákat nové uživatele, ale na to, jak to bude ve skutečnosti, si ještě budeme muset počkat, než vyjde finální verze. Někteří se ale obávají, aby zachování obou systémů správy dialogů nebylo spíše na škodu. Poukazují na typický „nešvar“ open-source projektů – vyhovět každému, kvůli tomu se projekty tříští a nemají jednotnou tvář. Pokud chcete nový GIMP vyzkoušet a používáte Ubuntu, postupujte podle návodu na Softpedia.com.

Jednookenní mód GIMPuJednookenní mód GIMPu

Opera 10.60

Minulá verze Opery 10.50 se na Linux nakonec nedostala, ale teď už se můžeme podívat na novou Operu 10.60, která vyšla najednou pro všechny tři majoritní desktopové systémy. Opera se rozloučila s frameworkem Qt a nyní používá vlastní framework VEGA, díky čemuž se může integrovat jak do KDE, tak nově i do GNOME a vypadat jako nativní aplikace. Vylepšena byla podpora HTML 5 a Opera dokáže přehrávat videa ve formátu WebM, který před nedávnem uvolnil Google a je označován za budoucnost internetového videa. Pokud si novou Operu nainstalujete, možná poznáte zrychlení díky novému JavaScriptovému enginu Caracan, můžete zkusit zjištění své polohy pomocí geolokačních funkcí nebo běh webových aplikací bez internetového připojení. Opera 10.60 nově nabízí i tzv. „privátní mód“. To znamená, že při použití tohoto módu po uzavření okna vymaže všechna data o relaci. V této oblasti Opera spíše dohání konkurenci – většina prohlížečů již obdobný mód má. Za zmínku také stojí možnost umístit widgety mimo okno Opery, například na pracovní plochu. Widgety jsou takové miniaplikace, s nimiž můžete prohlížeč obohatit. Na rozdíl od rozšíření známých např. z Firefoxu jsou to spíše designové hračičky, které nepřinášejí větší funkcionalitu.

Opera 10.60 v GNOMEOpera 10.60 v GNOME

Ubuntu Software Center 2.1.4

Centrum softwaru pro Ubuntu se poprvé objevilo ve verzi 9.10 Karmic Koala. Na rozdíl od správce balíčků Synaptic od začátku cílí na méně zkušené uživatele, kterým chce nabídnout co nejsnazší instalaci aplikací. Jedná se o jednu z prvních přívětivých aplikací pro instalaci a správu softwaru pro osobní počítač, ale už delší dobu se s podobným systémem setkáváme v mobilních telefonech, například v App Store nebo Android Marketu. Nová verze Ubuntu Software Center připravovaná pro Maverick Meerkat vylepšuje uživatelské rozhraní a přidává do něj novou kategorii „What's New“ (Co je nového?), která informuje o nových balíčcích z repozitáře „extras“. V menu nově najdete položku History (historie), kde jsou vypsány veškeré instalace, odstranění nebo povýšení balíčků. Změn je ale více, můžete se podívat na jejich kompletní seznam.

Nová verze Centra softwaru pro Ubuntu, zdroj webupd8.orgNová verze Centra softwaru pro Ubuntu, zdroj webupd8.org

Novinky ze světa distribucí

Mandriva Linux 2010 Spring neboli 2010.1

Po mnoha odkladech nakonec „jarní“ verze Mandriva Linuxu vyšla 7. července 2010. Přináší nové verze grafických prostředí - KDE 4.4.3 a GNOME 2.30.0. Tato verze GNOME je poslední „dvojková“, poté už přijde třetí verze, která bude stavět na revolučním systému ovládání zvaném GNOME Shell. To už si s Mandriva Linuxem můžete vyzkoušet nyní. V nové verzi najdete i nové verze aplikací (například OpenOffice.org 3.2), do repozitářů přibyly i prohlížeče Chromium a Opera nebo přehrávač Clementine, port snad už legendárního Amaroku 1.4. Mandriva Linux 2010.1 nepřináší revoluční změny, ale podle reakcí uživatelů je dobře vyladěná, o čemž může svědčit i několikrát odložené vydání. Pro více informací navštivte LinuxEXPRES.cz nebo MandrivaLinux.cz. Mimochodem, společnost Mandriva S.A. byla ještě před nedávnem v tíživé finanční situaci a zachránil ji až vstup investora. Jeho identita nebyla nejdříve zveřejněna, ale dnes už ji známe. Jedná se o skupinu podnikatelů v čele s firmou Wallix, která se zabývá především bezpečností.

Mandriva Linux 2010.1 s výchozím prostředím KDEMandriva Linux 2010.1 s výchozím prostředím KDE

Android 3.0 už na podzim?

Android 2.2 Froyo ještě ani nevychladl a už se začíná mluvit o třetí verzi. Bude se jmenovat Gingerbread (perník) a na trh by mohla přijít už v říjnu tohoto roku. Zajímavě zní minimální požadavky pro běh systému. Budete potřebovat procesor s taktem alespoň 1 GHz, minimálně 512 MB RAM a display s úhlopříčkou 3,5“ a vyšší. Nemusíte se ale děsit, Android 3.0 bude především pro tablety a ty nejvýkonnější telefony, většina telefonů nadále poběží na Android 2.2 Froyo. Gingerbread nabídne i vyšší rozlišení 1280 × 760 nebo významně přepracované uživatelské rozhraní. Oficiálními místy nepotvrzené informace přinesl ruský podcast. Zařízení s Androidem 3.0 by se měla začít objevovat před koncem roku. Uvidíme, jestli se konečně začnou prosazovat tablety. Hodně už se o nich napsalo, ale faktem je, že zatím je stále jediným vyspělým tabletem iPad. Přípravu svého tabletu už oznámilo mnoho velkých společností včetně Dellu, Cisca, Aceru nebo Hewlett-Packard. A na nich se pravděpodobně objeví právě Android.

Ubuntu bude mít nové písmo

Canonical pokračuje s vylepšováním designu Ubuntu, verze 10.04 přinesla nový vzhled a branding a následující verze Maverick Meerkat dostane do vínku nový výchozí font. Písmo se zatím obyčejným názvem „Ubuntu Font“ klade důraz na lehkost, modernost a příjemné čtení. Pokud bych měl srovnávat, písmo je podobného typu jako Calibri známé z Microsoft Windows. Osobně se mi líbí i současné písmo Bitstream Vera Sans, ale nový font vypadá zajímavě a většinou sklízí pozitivní reakce. Přestože už je v betaverzi, zatím ho bohužel nemůžete vyzkoušet, je dostupný pouze pro užší skupinu přispěvatelů. Pro představu poslouží alespoň obrázek z webu arstechnica.com, kde měli možnost písmo vyzkoušet. (Ne)zveřejnění nového písma tak trochu poukazuje i na to, že se Canonical snaží více využívat marketing. Jde o podobnou situaci jako při přesunutí ovládacích tlačítek okna zprava doleva. I tady se jedná o detail, který na systém jako celek nemá velký vliv, ale o Ubuntu se opět bude psát a diskutovat...

Ubuntu Font, zdroj arstechnica.comUbuntu Font, zdroj arstechnica.com

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz