přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.2 a první narozeniny LibreOffice

GNOME 3.2 a první narozeniny LibreOffice

dvatydny.gif

LibreOffice za sebou má první a úspěšný rok. Na počítače s Windows 8 možná nepůjde nainstalovat Linux. Humble Frozen Synapse Bundle. Linux Foundation ohlásila mobilní systém Tizen. Samsung bude Microsoftu platit za Android. GNOME 3.2. Ubuntu One pro Windows. Grafický editor Pinta pokračuje ve vývoji.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

LibreOffice za sebou má první a úspěšný rok

28. září 2010 vznikl kancelářský balík LibreOffice, odnož OpenOffice.org, která se snaží o zachování jeho nezávislosti. Rok se s rokem sešel, a tak můžeme bilancovat. Přestože LibreOffice oproti OpenOffice.org nepřinesl žádné převratné novinky, našel si své místo na slunci. Díky otevřenějšímu vývoji se dostal prakticky do všech mainstreamových linuxových distribucí. Rok LibreOffice by se dal v řeči čísel shrnout takto: 25 miliónů uživatelů (z toho patnáct miliónů verze pro Linux), 136 členů zastřešující nadace Document Foundation, 270 vývojářů a 270 překladatelů.

Na počítače s Windows 8 možná nepůjde nainstalovat Linux

Připravované Microsoft Windows 8 přijdou s bezpečným standardem bootování UEFI, který může hodně znepříjemnit instalaci jiných operačních systémů včetně Linuxu. UEFI bude po spouštěném systému vyžadovat podpis, který ho ujistí, že se jedná o systém autorizovaný výrobcem. To, zda budou v počítači (respektive základní desce) zahrnuty klíče i pro jiné systémy, bude hlavně na výrobci a prodejci. Jedno je jisté – každý počítač certifikovaný pro Windows 8 bude muset UEFI podporovat a mít ho aktivované. Vývojář Red Hatu Matthew Garrett vidí největší problém v tom, že pro UEFI neexistuje žádná centrální certifikační autorita. Toho by podle něj Microsoft mohl zneužít, protože žádná z linuxových společností není tak mocná, aby zaručila, že ke všem novým počítačům bude přiložen klíč pro alternativní systémy. Microsoft se ale brání nařčením, že tímto způsobem chce vyšachovat Linux a tvrdí, že půjde UEFI deaktivovat a používat pouze čistý BIOS. Windows 8 vyjdou příští rok a do té doby se kauza určitě ještě zajímavě vyvine.

Humble Frozen Synapse Bundle

Projekt Humble Bundle se rozjel a v relativně krátké době nabízí další multiplatformní hry za vámi vybranou cenu. Tentokrát je přímo v nabídce pouze tahová střílečka Frozen Synapse, podle které byla akce pojmenována, ale můžete získat i další hry. Pokud zaplatíte více než průměrnou částku, dostanete přístup ke hrám z dubnového Humble Frozenbyte Bundle. Ten obsahuje hry Trine, Shadowgrounds, Shadowgrounds: Survivor, prototyp Jack Claw a předobjednávku hry Splot. Později bylo ještě oznámeno, že každý, kdo si koupí Frozen Synapse, získá také originální „filmovou“ adventuru Trauma. Všechny hry běží na Linuxu, Mac OS X a Microsoft Windows, nejsou zatíženy ochranou DRM a pomocí kódů si je můžete aktivovat také v herních distribučních sítích Steam, Desura a Direct2Drive.

Linux Foundation ohlásila mobilní systém Tizen

Sice všechno nasvědčuje tomu, že pro další mobilní operační systém už na trhu není místo, ale stejně se chystá další. Pod záštitou Linux Foundation vznikne open-source linuxový operační systém nazvaný Tizen, který bude určen pro smartphony, tablety, netbooky, multimediální centra a další příbuzná zařízení. Tizen se má lišit hlavně tím, že klade důraz na aplikace založené na HTML5. Podle vyjádření na MeeGo.com navíc můžeme Tizen považovat za nástupnický projekt MeeGo. Měl by přilákat jeho bývalé vývojáře i uživatele. První verze by měla vyjít v prvním čtvrtletí roku 2012 spolu s balíčkem pro vývojáře.

Samsung bude Microsoftu platit za Android

Po HTC se Samsung stal dalším velkým výrobcem chytrých telefonů, který bude platit Microsoftu poplatky za Android. Přesněji řečeno mu bude platit poplatky za používání patentů, které jsou v Androidu obsaženy a Microsoft je vlastní. Přesná částka, kolik z jednoho smartphonu bude Microsoft mít, nebyla zveřejněna. V případě HTC je to pět dolarů za zařízení. Podle odhadu Goldman Sachs si tak v tomto fiskálním roce přijde na 444 miliónů dolarů. Zarážející je fakt, že pokud by tuto částku chtěl vydělat pouze na svém systému Windows Phone 7, musel by jednu licenci prodávat za těžko představitelných osmdesát dolarů. Uvidíme, zda na podmínky Microsoftu přistoupí i další výrobci, nebo se třeba Google vytasí s patentovým portfoliem, které získal koupí mobilní divize Motoroly.

Novinky ze světa softwaru

GNOME 3.2

Nová verze grafického prostředí GNOME 3.2 je ve znamení leštění – přidávání funkcionality, která v 3.0 chyběla, ladění stability a úprav, které si žádají uživatelé, píše v recenzi Jiří Eischmann. Dalším signifikantním prvkem je také propojování prostředí s webem, chcete-li cloudem. Nově můžete snadno nastavit, aby se webová stránka chovala jako běžná aplikace, tedy že získá vlastního zástupce a otevírá se ve vlastním okně. O vykreslování se stará prohlížeč Epiphany. Nové aplikace Kontakty a Dokumenty neobsahují pouze lokální položky, ale i ty z webu. Například v aplikaci Dokumenty můžete procházet i obsah služby Google Dokumenty. Oznamovací oblast se konečně dočkala správce výměnných disků (bezpečné odebírání flash disků atd.). Přihlašovací obrazovka GDM byla redesignována a perfektně tak ladí s rozhraním GNOME Shell. Další novinky už se sem nevejdou, ale přečíst si o nich můžete v již zmiňované recenzi.

GNOME 3.2 GNOME 3.2

Ubuntu One pro Windows

Po několikaměsíčním testování vyšla stabilní verze klienta Ubuntu One pro Microsoft Windows. Pokud nevíte, Ubuntu One je synchronizační služba podobná Dropboxu a svůj domov má – jak jinak – v distribuci Ubuntu. Už z podstaty služby vyplývá, že dostupnost na co nejvíce platformách bude důležitá. Ubuntu One už tak můžete používat na Ubuntu, Microsoft Windows a mobilních platformách Android a iOS. V doprovodném textu k vydání se píše, že Ubuntu One chce být multiplatformní, ale žádné informace o klientech pro další platformy (hlavně jiné linuxové distribuce) zatím nemáme.

Takto vypadá Ubuntu One na Windows, zdroj OMG! Ubuntu! Takto vypadá Ubuntu One na Windows, zdroj OMG! Ubuntu!

Grafický editor Pinta pokračuje ve vývoji

Minule jsme vás informovali o tom, že budoucnost grafického editoru Pinta je nejistá, protože jeho tvůrce Jonathan Pobst už nechce ve vývoji pokračovat. Slovo dalo slovo a kolem editoru se brzy shromáždila komunita, která ho chce dále rozvíjet. Brzy by měla vyjít nová verze, která především opravuje chyby, ale zřejmě nezůstane jen u toho a časem se dočkáme i nových funkcí. Pro lepší spolupráci na vývoji se Pinta co nevidět objeví na Launchpadu a GitHubu, nyní ke komunikaci slouží skupina na Google Groups. Více informací najdete na Pinta-Project.com.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz