přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.6 a Cinnamon 1.6

GNOME 3.6 a Cinnamon 1.6

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: GNOME 3.6. Cinnamon 1.6. Itálie dává přednost svobodnému softwaru. Exaile 3.3. Nuvola Player 2.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

GNOME 3.6

Půlrok se s půlrokem sešel a opět vychází nová verze grafického prostředí GNOME. Je značena 3.6 a jako obvykle se zabydlí v celé řadě distribucí – například v nadcházejících verzích Fedory a Ubuntu. Co je nového? Z designových novinek se můžete těšit na nový vzhled přihlašovací a „uzamčené“ obrazovky, upravené rozhraní tzv. aktivit nebo vylepšené notifikace. V předchozích verzích byla často kritizována absence tlačítka pro vypnutí počítače v menu uživatele, k dispozici byla pouze možnost počítač uspat. Designéři se chytli za nos a tlačítko pro vypnutí vrátili na své místo. Naopak ale zase odebrali tlačítko pro uspání...

Uzamčená obrazovka v novém stylu Uzamčená obrazovka v novém stylu

Co se týče aplikací, největší změna se odehrála u souborového správce Nautilus (nově prezentován jako Soubory). Jak už jsme vás informovali dříve, v rámci vylepšování uživatelské přívětivosti přišel o řadu funkcí, kupříkladu kompaktní, stromový a dvoupanelový mód zobrazení. Na druhou stranu je třeba uznat, že vypadá hezky a intuitivně.

Přibyla aplikace Boxy pro přístup k virtuálním a vzdáleným počítačům. Další novinkou jsou Hodiny (zatím v ukázkové verzi), které můžete použít pro zobrazení světových časů, odpočítávání či buzení. Prohlížeč Web (dříve znám jako Epiphany) následuje své konkurenty a přichází s obrazovkou rychlého přístupu (dlaždice oblíbených stránek). Aplikace Prohlížeč písem a Analyzátor využití disku byly předělány do stylu GNOME 3, a tedy na první pohled značně zjednodušeny. Podrobnosti o GNOME 3.6 najdete v poznámkách k vydání.

Správce souborů je intuitivnější, musel ale obětovat funkce Správce souborů je intuitivnější, musel ale obětovat funkce

Cinnamon 1.6

Grafické prostředí Cinnamon, odnož GNOME a hlavní hvězda distribuce Linux Mint, přišlo s novou verzí 1.6. Při přepínání aplikací klávesovou zkratkou [Alt+Tab] se dosud zobrazovaly pouze ikony aplikací, od nové verze si můžete zapnout zobrazování živých náhledů aplikace, případně kombinaci obého. V přepínači pracovních ploch zase můžete plochy pojmenovávat. Do nabídky prostředí přibylo několik nových appletů: Applet notifikací zobrazuje jejich historii, kdyby vám náhodou některá unikla; další applet nabízí přehled všech oken na všech plochách. Několika zejména designových vylepšení se dočkal také applet zvuku. Jednotlivým panelům lze nově nastavit vlastní výška.

Vylepšený applet zvuku Vylepšený applet zvuku

Cinnamon je alternativně k dispozici v tzv. „2D“ variantě, která grafické výpočty neprohání přes grafickou kartu, ale přes procesor. Pro běžné použití se však tato varianta nedoporučuje, poslouží zejména v případech, kdy ještě nemáte nainstalované ovladače grafické karty a „někudy“ je tam musíte dostat. Vrchním správcem souborů prostředí se stal Nemo – fork Nautila 3.4. Jeho hlavním cílem bylo zachovat možnosti a funkce, o které by uživatelé přišli s verzí 3.6, což se podařilo. Vlastních novinek je zatím maličko, ale v budoucnu se jich určitě dočkáme. Vývojáři slibují, že Nema budou rozvíjet, nejen udržovat.

Správce souborů Nemo Správce souborů Nemo

Itálie dává přednost svobodnému softwaru

Svobodný software si probil cestu legislativou v další zemi, tentokrát v Itálii. Nové podmínky pro pořizování softwarových řešení pro státní správu jsou stručné a jasné: „Pořízení proprietárního softwaru je povoleno pouze v případech, kdy srovnávací analýza technických a ekonomických aspektů ukáže, že není možné převzít open-source řešení nebo jiné řešení vyvíjené (při nižších nákladech) v rámci systému veřejné správy.“ Podle některých je zákon až moc jednoduchý. Právník Carlo Piana upozorňuje, že zákon nijak nedefinuje, co to vlastně svobodný a open-source software je. Simone Aliprandi přidává, že není jasné, jak nový systém bude fungovat v praxi.

Novinky ze světa softwaru

Exaile 3.3

Oblíbený hudební přehrávač Exaile (často označován jako „Amarok pro GNOME“) zapadl prachem a už to vypadalo, že pomalu umře. Naštěstí se našel nový lídr projektu, který jej oprášil a teď po více než dvou letech vydává novou velkou verzi 3.3. Ta se nese především ve znamení oprav chyb a spousty menších úprav a vylepšení funkcí i grafického rozhraní. Jednou z velkých předností Exaile je podpora pluginů. Pro tuto verzi jich většina byla aktualizována, vylepšena a přibylo i pár nových. Zmiňme třeba správce obalů, který umožňuje automaticky přidávat a stahovat obaly alb z různých zdrojů a s novou verzí má být hezčí, přehlednější a rychlejší. Snadnější by měla být správa playlistů, můžete mezi nimi například přesouvat skladby. Editor MP3 tagů nově podporuje tag „Album Artist“.

Nové Exaile je zatím k dispozici ve formě zdrojových kódů. Pokud se s kompilováním nekamarádíte, počkejte si, než se dostane do vaší oblíbené distribuce. Anebo zkuste nějaký neoficiální repozitář – pro Ubuntu už existuje. Stejně tak můžete Exaile vyzkoušet v Microsoft Windows, kde by údajně měl být mnohem použitelnější než dříve.

Exaile 3.3 v Ubuntu 12.10 Exaile 3.3 v Ubuntu 12.10

Nuvola Player 2

Nuvola Player je hudební přehrávač snažící se o co nejlepší integraci hudebních cloudových služeb do klasického desktopu. Můžete tak například ovládat přehrávání skrze multimediální klávesy nebo zvukové menu. Přehrávač aktuálně podporuje sedm služeb: Grooveshark, Google Play Music, 8tracks, Rdio, Pandora, Hype Machine a Amazon Cloud Player, který přibyl právě v nové verzi. Některé z nich pro přehrávání začaly používat HTML 5 namísto Flashe. Také se změnila úvodní obrazovka pro výběr služby.

Nuvola Player – nabídka podporovaných služeb je opravdu široká Nuvola Player – nabídka podporovaných služeb je opravdu široká

Zaznamenávání přehraných skladeb na Last.fm už má na starosti přímo Nuvola Player, dříve k tomu bylo potřeba rozšíření třetí strany. Přibylo rozšíření pro zobrazení textu aktuálně přehrávané skladby. Co se týče novinek „pod kapotou“, tak jednotlivé služby mohou mít nastavení samy pro sebe (u Google Music Play tak například můžete schovat lištu Google), některé funkce přehrávače byly odděleny do samostatných rozšíření a celá aplikace povýšila na framework GTK+ 3. Pro fajnšmekry je tu potom možnost ovládat Nuvola Player z příkazového řádku.

Jednou větou

Šéfa marketingu Canonicalu přetáhla Mozilla.

Shotwell umí nově nahrávat fotografie také na Tumblr.

Vyšel Linux 3.6, umí například hybridní uspávání.

Editor videa OpenShot ve verzi 1.4.3 přidává mnoho animací, efektů a přechodů.

Před čtyřmi lety byl představen první telefon s Androidem.

Vyšla verze 1.0 multimediálního frameworku GStreamer.

Mozilla Thunderbird se díky rozšíření může naučit další komunikační protokoly.

Slackware 14 nabízí hlavně nové verze grafických prostředí.

Google Chrome 22 přináší pohodlnější hraní her využívajících WebGL.

První stabilní verze mobilního systému Open webOS je tu.

Brněnská pobočka Red Hatu otevřela novou budovu.

Tears of Steel – další volně dostupný film vytvořený v Blenderu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz