přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.8, videoeditor Openshot s novým jádrem

GNOME 3.8, videoeditor Openshot s novým jádrem

dvatydny.gif

Čínská vláda sází na Ubuntu. Editor videa OpenShot dostane nový engine. Ubuntu zkrátí podporu běžných vydání na 9 měsíců. GNOME 3.8 a herní koutek. 


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Čínská vláda sází na Ubuntu

Společnost Canonical na svém blogu oznámila, že ve spolupráci s čínským ministerstvem průmyslu a informatiky připravuje další odnož linuxové distribuce Ubuntu. Jmenovat se bude Ubuntu Kylin a čínská vláda ji jako standardizovaný operační systém bude propagovat mezi občany.

Snímek vývojové verze Ubuntu Kylin, zdroj OMG!Ubuntu! Snímek vývojové verze Ubuntu Kylin, zdroj OMG!Ubuntu!

Kylin oproti základnímu Ubuntu nabídne například čínské metody vstupu nebo čínské kalendáře. Počítá se také s integrací mnoha lokálních služeb, například vyhledávače Baidu, čínských hudebních streamů nebo informací o dopravě. Jak už jste asi pochopili, Kylin své využití najde výhradně v Číně. Vydávací cyklus bude kopírovat Ubuntu a první verze 13.04 tedy přijde již brzy.

Editor videa OpenShot dostane nový engine

Jonathan Thomas v kampani na Kickstarteru vybral požadovaných dvacet tisíc dolarů a slíbil za ně podstatně vylepšit svůj open-source video editor OpenShot. Tento nástroj si za posledních pár let získal mnoho příznivců hlavně díky své jednoduchosti a intuitivnosti.

Hlavní slíbenou novinkou je zbrusu nový engine, který nabídne hned několik výhod: Lepší výkon, podporu dalších operačních systémů (Microsoft Windows a Apple OS X) a lepší stabilitu – údajně by měl vyřešit až 99 % problémů spojených se stabilitou, na které si uživatelé stěžovali. Dále je v plánu větší přizpůsobitelnost animací a podpora vrstev.

OpenShot – nový vzhled OpenShot – nový vzhled

Přepracováno bude také rozhraní, kvůli multiplatformnosti bude postaveno na webových technologiích, díky čemuž také půjde snadno měnit jeho vzhled. Samotné rozvržení rozhraní se osvědčilo a moc by se měnit nemělo. Další velkou novinkou je přidání API v jazyce Python, které umožní upravování videí automatizovat.

Přestože už jsou požadované peníze vybrané, stále můžete přispívat. Podle konečné sumy vybraných prostředků můžou přibýt ještě další zajímavé funkce a možnosti. Vydání nové generace OpenShotu je plánováno na konec letošního roku.

Ubuntu zkrátí podporu běžných vydání na 9 měsíců

Cyklus vydávání Ubuntu se zatím nemění, jak už jsme vás informovali minule, ale změna proběhne, co se týče podpory. Běžná vydání (tedy ty kromě LTS) už nebudou podporována osmnáct měsíců, ale pouze poloviční dobu. Uživatelé tedy budou mít vždy tři měsíce na to, aby stihli přejít na nejnovější verzi systému. Prvním vydáním se zkrácenou podporou bude již nadcházející Ubuntu 13.04. Díky této změně vývojářům ubude práce s udržováním a budou se moci více soustředit na vývoj novinek. Pro uživatele, kteří se „nechtějí starat“ a preferují stabilitu, zřejmě budou vhodnější LTS vydání s pětiletou podporou.

Zmiňované Ubuntu 13.04 Raring Ringtail nakonec přijde o jeden ze svých hlavních taháků – tzv. „Smart Scopes“ aneb chytré vyhledávání z různých zdrojů v nabídce dash. Vývojáři rozhodli, že tato funkce nesplňuje požadavky kvality pro vydání. Smart Scopes tedy přijdou na řadu až na podzim v Ubuntu 13.10.

GNOME 3.8

Grafické prostředí GNOME vyšlo ve verzi 3.8 s řadou zajímavých novinek. Nová aplikace Hodiny umožňuje sledovat aktuální čas ve více lokacích najednou a obsahuje také stopky a časovač. V nastavení najdete novou položku Soukromí, kde lze nastavit, které informace má prostředí uchovávat a zobrazovat. Nabídka aktivit zase přehledněji prezentuje výsledky vyhledávání. Aplikace Dokumenty nově umožňuje přímo upravovat a zobrazovat položky ze služby Google Dokumenty.

GNOME 3.8 – vyhledávání GNOME 3.8 – vyhledávání

Uživatel má nově možnost podrobně nastavit, které notifikace si přeje zobrazovat. Přibyly ještě další dvě aplikace, ty jsou však zatím prezentovány jako „ukázky“ – jedná se o Počasí a poznámkovač Bijiben. Celé prostředí by zase mělo být o kousek svižnější. GNOME sice upustilo od alternativního rozhraní GNOME Classic (Fallback Mode), ale nahradil je tzv. Classic Mode. Jedná se v podstatě o standardní rozhraní GNOME Shell překopané pomocí rozšíření. Více se o novém GNOME dozvíte v poznámkách k vydání nebo třeba na OMG!Ubuntu!

GNOME 3.8 – Classic Mode GNOME 3.8 – Classic Mode

Herní koutek

Další kolo akce Humble Bundle přináší další zajímavé hry za libovolnou cenu, tentokrát však jen pro Android. V nabídce jsou například velmi oblíbená tower-defense strategie Plants vs Zombies nebo originální hříčku The Room, která nedávno získala ocenění Nejlepší mobilní hra na Game Developers Choice Awards. Nakupovat můžete až do úterý 9. dubna.

Organizátoři Humble Bundle také spustili podprojekt Humble Weekly Sale, který funguje na stejném principu, ale hry nebo menší balíčky her nabídne každý týden.

Valve mezitím na Steamu zveřejnilo pětici svých méně známých nebo starších her pro Linux (v betaverzi): Half-Life: Blue Shift, Half-Life: Opposing Force, Team Fortress Classic, Deathmatch Classic a Ricochet. Pokud byste však radši novější kousky, tak vězte, že portace Left 4 Dead 2 úspěšně pokračuje, avšak datum vydání zatím stále není známo. Vydání těchto starších titulů pro Linux má také symbolický význam: Značí, že Valve to myslí opravdu vážně a dříve či později si na Linuxu budete moci zahrát všechny jeho hry.

Jednou větou

Google Chrome 26 umí lepší kontrolu pravopisu online.

Vyšel Linux Mint Debian 201303, nabízí prostředí Cinnamon a MATE.

Budovatelská strategie OpenTTD vychází ve verzi 1.3.0.

Správce fotografií Shotwell 0.14 vylepšuje podporu formátu RAW.

Distribuce Elementary OS dostala vlastního správce softwaru.

Veřejná betaverze videoeditoru Lightworks vyjde 30. dubna.

Mark Shuttlewort je podle Forbesu člověk, který nejvýrazněji hýbe odvětvím IT.

Bylo vydáno multimediální centrum OpenELEC 3.0.0, staví na XBMC 12.1.

Cairo-Dock 3.2 vylepšuje podporu více monitorů.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz