přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Acer Chromebook 13: spjatý s Googlem

Acer Chromebook 13: spjatý s Googlem

AcerChromebook_13_front.png

Když jsem dostal možnost seznámit se poněkud blíže s Chromebookem od Aceru, nemohl jsem odolat. Vždyť aplikace od Google využívám už mnoho let, tak proč si nevyzkoušet operační systém vytvořený právě na tomto základě.


První seznámení

Chromebook mi přišel v relativně malé krabici, jejíž obsah je redukován jen na nejdůležitější součásti. Mimo samotné zařízení a baterii naleznete v balení nabíječku, rychlý návod na první spuštění a formulář záručního listu.

Samotný Chromebook má velice příjemný design v bílé barvě s logem Chrome a Aceru na vrchní straně víka. Celé šasi je vyrobené z plastu, ale i přes tuto skutečnost je konstrukce pevná a při zavřeném stavu nedochází k žádnému prohýbání. Po otevření víka je situace obdobná, ale víko s displejem je již poměrně pružné, nicméně při běžném používání nedochází k žádnému velkému kroucení. Klávesnice je přesná a konstrukčně řešena tak, že nedojde v žádném místě ani k nepatrnému průhybu.

Acer Chromebook 13 Acer Chromebook 13

Již při prvním vyjmutí Chromebooku z krabice poznáte, že se jedná o zařízení primárně určené k mobilnímu využití. Jeho rozměry a hmotnost jsou opravdu velice příjemné pro potřeby přenášení.

Systém nebo prohlížeč?

Při prvním spuštění systému je nutné provést volbu jazykového nastavení a připojení k síti, potom odsouhlasíte licenční podmínky Google Chrome OS a v následujícím kroku jste vyzváni k zadání svého Google uživatelského jména a hesla nebo máte možnost založit si nový účet Google. Na závěr si vyberete profilovou fotografii (máte-li ji na svém účtu, byla automaticky přiřazena) a pak už dojde k samotnému spuštění systému.

Nastavení systému před prvním spuštěním je jen otázkou několika kroků Nastavení systému před prvním spuštěním je jen otázkou několika kroků

Na první pohled je systém podobný běžným linuxovým distribucím stejně tak jako systému Windows. Na spodním panelu (liště) se nachází prostor pro rychlé spuštění aplikací. Na pravé straně je umístěný notifikační prostor s informačními údaji a na levé straně panelu naleznete klávesu pro přístup do nabídky aplikací. V tomto ohledu žádná změna a to bude pro většinu uživatelů a to i těch potenciálních, dobrou zprávou.

Výraznou změnu od běžného systému poznáte až ve chvíli spuštění některé z nabízených aplikací, jelikož vše se otvírá ve webovém prohlížeči Google Chrome (pro někoho to není žádná novinka, ale pro neznalé asi velké překvapení). A zde přichází otázka, jak takový systém funguje a jaká je jeho použitelnost v reálném životě.

Společnost Google již dlouhou dobu vyvíjí a rozšiřuje webové aplikace, které alespoň do jisté míry nahrazují běžně používané aplikace v jiných operačních systémech. Mnoho uživatelů již dnes běžně používá Dokumenty Google, Gmail, Disk Google, Google Plus nebo třeba kalendář Google.

Na první pohled uhlazený a přehledný systém… Na první pohled uhlazený a přehledný systém…

Jednoduše řečeno, stačilo jen toto všechno vzít, přidat k tomu správce souborů, video a hudební přehrávač, převléknout do slušivého, na linuxovém jádře ušitého kabátku a zcela nový operační systém je na světě.

…který dovoluje jen nepatrné změny v nastavení vzhledu …který dovoluje jen nepatrné změny v nastavení vzhledu

Teď si možná někdo říká, že zas tak nový nápad to není - podívejte se třeba na Android. Ale Chrome OS je oproti svému mobilnímu bratříčkovi úplně jiný, mnohem vymazlenější a hlavně, je určen pro úplně odlišný segment strojů.

Nahradí Chromebook běžný notebook?

Tak na tuto otázku určitě neodpovím, ale pomohu vám vytvořit si vlastní názor.

Chromebook se od běžného přenosného počítače liší především použitým procesorem (v našem případě je to mobilní Tegra K1) vyvíjeným na platformě ARM, nepřítomností pevného disku a optické mechaniky. Díky této skutečnosti je spotřeba Chromebooku velice nízká a můžete na něm pracovat více jak 11 hodin v kuse.

Další změnou na straně hardware je úprava rozložení klávesnice. Schází tu například tlačítko Caps Lock a naopak tu najdete tlačítka pro vyhledávání nebo tlačítko pro procházení historie webu.



To, že je systém postaven na základě webového prohlížeče a linuxového jádra, s sebou nese velké zrychlení. A to nejenom při startu systému, s kterým se dostanete pod hranici 10 sekund, ale celého běhu Chrome OS.

Pokud jste tedy uživatel, který používá svůj notebook pro běžnou kancelářskou práci, procházení webu a vyřizování emailové korespondence. Přehráváte si hudební a video sbírku nebo komunikujete s okolím prostřednictvím videohovorů, pak patříte do skupiny lidí, kteří Chromebook určitě ocení.

Jednoduchý a přehledný, to je správce souborů pro Chrome OS Jednoduchý a přehledný, to je správce souborů pro Chrome OS

Abych se přesvědčil, že je to pravda, rozhodl jsem se i tento článek psát pouze prostřednictvím Dokumentů Google a celý týden jsem využíval pro vše, co jsem potřeboval jen toto zařízení - no, a jde to. Důkazem je to, že teď píšu v režimu bez připojení k internetu, tedy offline. S dokumentem pracuji stejným způsobem, jako bych používal běžný kancelářský balík s textovým editorem. Stejným způsobem je možné hrát některé hry, psát emaily, prohlížet a upravovat schůzky a záznamy v kalendáři, poslouchat hudbu, prohlížet a upravovat fotografie. Při dalším spuštění se pak veškerý takto upravený obsah synchronizuje s vaším online účtem.

Schází vám nějaká aplikace, rozšíření? Není problém, v obchodu pro Chrome je jich celá řada Schází vám nějaká aplikace, rozšíření? Není problém, v obchodu pro Chrome je jich celá řada

Periferie a formáty

Další zajímavou a podstatnou otázkou pro případné zájemce o toto zařízení bude možnost připojení periferií. Bez problémů připojíte USB klávesnice a myši, monitory prostřednictvím HDMI, sluchátka s 3,5mm konektorem a zcela určitě i další periferie, které jsem neměl možnost vyzkoušet (například zařízení podporující propojení prostřednictvím Bluetooth).

Samozřejmě mě také zajímalo, jak je to s připojením mobilního telefonu. Zde jsem byl malinko překvapen, jelikož tablet s Androidem byl naprosto přesně detekován a otevřen jako USB úložiště. Telefon s Windows Phone 8.1 byl také naprosto přesně detekován a pojmenován, ale otevírání úložného prostoru bylo zdlouhavé, docházelo k zasekávání a špatnému čtení. (Zde ale musím podotknout, že se mohlo jednat o problém samotného zařízení a neměl jsem možnost skutečnost ověřit u jiného modelu).

Vestavěný hudební a video přehrávač si poradí se všemi běžnými formáty (.3gp, .avi, .mov, .mp4a, .mov, .ogg, .mkv, .mp3…). Prohlížet, ukládat a upravovat můžete obrázky ve formátech.jpg, .jpeg, .png, .bmp, .gif, .webp.

Jednoduchý přehrávač videosouborů, který ale svůj úkol splní Jednoduchý přehrávač videosouborů, který ale svůj úkol splní

Na závěr jsem vyzkoušel i připojení úložišť a nezaznamenal jsem žádný problém u USB flash disku, ani u pevného disku s vlastním napájením (formátováno na NTSF a Ext4).

A co říci po týdnu?

Chromebook od Aceru s 13palcovým monitorem mě velice potěšil svou mobilitou. Jeho vzhledu nemám co vyčítat a musím pochválit jak povedenou konstrukci, tak klávesnici i velmi povedený display.

Celý systém Chrome OS, v kombinaci s použitým hardwarem, šlape naprosto perfektně a rychle. Pokud se naučíte využívat trochu omezené možnosti Dokumentů Google (já osobně víc nepotřebuji), překousnete menší nabídku funkčnosti správce souborů, a integrovaných přehrávačů a nebudete se po každém spuštění aplikace divit, že se otvírá ve webovém prohlížeči, tak potom zjistíte, že je tento produkt prostě perfektní.

A já? Já jen lituji, že ho zítra musím zase vrátit.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz