přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Android: Základní aplikace

Android: Základní aplikace

android_logo.png

Máte nový telefon s Androidem a nevíte co dál? V tomto článku vám představíme základní aplikace, které byste měli nainstalovat jako první, a zajímavé alternativy k výchozím aplikacím. Od internetového prohlížeče, přes správce souborů až po nástroje pro údržbu systému.


Velký výběr je výhodou i nevýhodou

Ohromné množství aplikací je bezesporu jednou z velkých výhod Androidu. Máte na výběr z desítek aplikací, které se všechny snaží o podobnou věc, ale každá přidává něco svého a snaží se to dělat jinak než ostatní. Pokud jste u Androidu noví, je to zároveň i nevýhoda. Ne každý chce trávit dlouhé hodiny v Android Marketu a hledat ideál. Tento článek pomůže především takovým uživatelům. Představí vám ty nejzajímavější a nejlepší aplikace z jednotlivých kategorií pro jednotlivé činnosti. Výběr je relativně subjektivní, protože jeden člověk pochopitelně nemůže vyzkoušet všechny alternativy. Pokud s některým tipem nesouhlasíte nebo máte dobré zkušenosti s jinou aplikací, určitě oceníme váš komentář.

Aplikace od Googlu

Protože Android pochází z dílny Googlu, nabízí aplikace pro snadné používání mnohých jeho služeb. V telefonu už pravděpodobně najdete předinstalované aplikace Gmail (zahrnuje i Kalendář a komunikátor Talk), Mapy nebo YouTube. Tyto aplikace, které asi znáte, ale představují jen základ. Telefon můžete dovybavit třeba Překladačem (dokáže rozpoznat i hlas), aplikací pro tzv. „rozšířenou realitu“ Goggles nebo třeba aplikací Sky Map, se kterou se můžete stát amatérským hvězdářem. Kompletní přehled aplikací od Googlu najdete na Android Marketu. Všechny tyto aplikace už z logiky věci pro plnohodnotné použití potřebují připojení k Internetu. Ale to koneckonců platí pro Android obecně – bez Internetu není ani poloviční.

Mapy, YouTube, Překladač Mapy, YouTube, Překladač

Sociální sítě

Komunikace na sociálních sítích je jedním z hlavních využití chytrých telefonů. Proto jsou oficiální aplikace pro Facebook a Twitter často předinstalované. Aplikace Facebook nabízí téměř vše, co znáte z webové verze, včetně například chatu. Neexistuje k ní plnohodnotná alternativa. U Twitteru je to naopak. Protože je mnohem jednodušší, kromě oficiální aplikace Twitter existují snad desítky alternativ. Některé z nich jsou velmi povedené a oblíbené, mám na mysli hlavně TweetDeck a Seesmic. Samozřejmostí jsou také oficiální aplikace pro geolokační sítě Foursquare a Gowalla.

Facebook, TweetDeck, Seesmic Facebook, TweetDeck, Seesmic

Instantní komunikace

Co se týče „instantní komunikace“, Android v základu obsahuje aplikaci Talk. Ta si ale poradí pouze s GTalkem, respektive s protokolem XMPP (Jabber). Pokud využíváte pokročilé funkce Jabberu, můžete vyzkoušet Xabber nebo aplikace z českých luhů a hájů Jabiru a Jabbim. Předpokládám ale, že většina z vás používá více komunikačních protokolů a rádi byste řešení „vše v jednom“. V této oblasti jsou hodně rozšířené služby, které schovají všechny vaše účty pod jeden. Mezi ně patří například Meebo (možná znáte webovou verzi), eBuddy, imo.im nebo Fring (dříve velmi oblíbená Java aplikace pro „hloupé“ telefony). Z komerčních aplikací zaujmou především IM+ (osekaná verze zdarma) a Trillian. Pro IRC potom doporučuji AndChat a AndroIRC. Abych se přiznal, v této kategorii mě Android trochu zklamal. Nenarazil jsem na žádnou aplikaci pro instantní komunikaci, která by mi stoprocentně vyhovovala a každému bych ji doporučil. Proto jich také zmiňuji tolik.

Xabber, eBuddy, Fring Xabber, eBuddy, Fring

Hudební přehrávač

Pokud plánujete telefon s Androidem používat i jako hudební přehrávač, asi vám předinstalovaná aplikace nebude stačit, protože má poměrně málo možností. Ze zdarma dostupných přehrávačů bych vám doporučil Winamp nebo Songbird, které můžete znát také z desktopu. Oba jsou vhodným kompromisem mezi množstvím funkcí a jednoduchostí použití. Pokud vám nebude stačit ani to, pro hudební fajnšmekry je tu placený PowerAMP. S ním už nemusíte dělat kompromisy, nabídne množství pokročilých funkcí (např. ekvalizér), ale i velmi povedený design. Kvalitě přehrávače odpovídá vyšší cena – plná verze stojí cca devadesát korun.

Winamp, Songbird, PowerAMP Winamp, Songbird, PowerAMP

Správce souborů

Při prvním setkání s Androidem vás možná překvapí, že v něm nenajdete správce souborů. Android je navržen tak, že se soubory a adresáři pracují přímo aplikace a správce souborů byste ani neměli potřebovat. Například pokud na paměťovou kartu nahrajete obrázky, hned se o ně postará aplikace Galerie. Pokud přesto správce souborů potřebujete nebo je vám práce s ním bližší, na Android Marketu jich najdete mnoho. Nejoblíbenější je zřejmě ASTRO File Manager, který nabízí přehršle funkcí, ale na můj vkus má trochu nepřehledné rozhraní. V tomto ohledu už jsou na tom lépe například File Expert nebo Adao File Manager.

ASTRO File Manager, File Expert, Adao File Manager ASTRO File Manager, File Expert, Adao File Manager

Internetový prohlížeč

Výchozí prohlížeč Androidu je často dostačující, ale nijak zvlášť neoslní. Kvůli špatnému pokrytí 3G sítěmi je v našich končinách hodně oblíbená Opera Mini. Má totiž tu unikátní vlastnost, že všechna data nejdříve projdou servery Opery, kde jsou zkomprimována, a k vám už putuje několikanásobně menší objem dat. Díky tomu je Opera Mini rychlejší a šetří FUP. Opera Mobile je určena pro výkonnější telefony s větším displejem a ve výchozím stavu tuto funkci nepoužívá. Asi nejoblíbenějším alternativním prohlížečem pro Android je Dolphin, který je taktéž vydáván ve verzích pro slabší (verze Mini) a výkonnější telefony (verze HD). Přestože má Dolphin hodně funkcí, bez problémů se v nich vyznáte, což považuji za velké plus. Potěší také podpora rozšíření. Zmínku si zaslouží ještě Skyfire. Ten zaujme především schopností přehrávat některá flashová videa i bez nainstalovaného Flash Playeru.

Výchozí prohlížeč, Opera Mobile, Dolphin Mini Výchozí prohlížeč, Opera Mobile, Dolphin Mini

Údržba systému

Po čase používání telefonu se může stát, že začne zpomalovat, ubude úložného prostoru a tak podobně. I pro údržbu systému existuje spousta aplikací. Nejdůležitější z nich jsou asi tzv. „task killery“, které umožňují „zabít“ jednotlivé aplikace. Android však pracuje tak, že aplikace vůbec neukončuje, pouze aktuálním dává přednost a ostatní upozaďuje. Takže násilné ukončení aplikací se hodí snad jen v případě, že aplikace neodpovídá nebo spotřebovává mnoho systémových prostředků. Advanced Task Killer je šikovný nástroj, ale nepřehánějte to s ním. Dále bych doporučil 1 Tap Cleaner, který dokáže smazat cache (načtená data) aplikací a uvolnit tak pár cenných megabajtů. Nástroj Watchdog se už podle jména stará o to, aby se žádná aplikace „neutrhla ze řetězu“ a nezačala dělat problémy. Pokud některá například překročí určitou hranici vytížení procesoru, „hlídací pes“ vás upozorní nebo ji rovnou ukončí. Další ZDbox je komplexní nástroj, který zastoupí hned několik funkcí různých aplikací. Umí sledovat množství přenesených mobilních dat, ukončit aplikace, hromadně je odinstalovat, přesunout na paměťovou kartu nebo třeba zobrazit informace o baterii.

Advanced Task Killer, 1 Tap Cleaner, ZDbox Advanced Task Killer, 1 Tap Cleaner, ZDbox

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz