přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Čekání na Raspberry Pi 4

Čekání na Raspberry Pi 4

raspberrypi.png

Jedním z nejvíce očekávaných počítačů současnosti není nějaká hodně "našlapaná" herní sestava, ale generačně nový model malého jednodeskového počítače Raspberry Pi. Redaktoři serveru Tom's hardware o něm hovořili s Ebenem Uptonem, který je současným současným generálním ředitelem společnosti Raspberry Pi Trading.


Eben Upton uvedl, že většina uživatelů Raspberry Pi si přeje totéž: výkonnější procesor, více paměti RAM, rychlejší sítě a rychlejší vstupy a výstupy (I/O). Současné modely Raspberry Pi  3A+ a 3B+ jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex-A53 na frekvenci 1,4 GHz. Maximální velikost RAM je u nich omezena na 1GB (u A+ najdeme pouze 512 MB). Mezi nejčastější požadavky uživatelů proto patří zvětšení paměti RAM na 2 nebo 4 GB  a také náhrada pomalého USB 2.0 za mnohem rychlejší USB 3.1 Gen 1 nebo lépe Gen 2. Výkonnější procesor se bude jistě počítat také.

Dále sdělil, že současný 40 nm výrobní proces nezvládne víc než právě 1 GB RAM a zastaralé paměti typu LPDDR2. Je tedy nutné přejít na nový výrobní proces někde mezi 7nm a 28 nm. O 7Nm proces ale pravděpodobně nepůjde. Při jeho použití je velice obtížné zvládnout cenově dostupnou platformu, která bude podporovat 3,3V vstupy a výstupy (I/O) Raspberry Pi. Právě komplikovaný přechod na nový výrobní proces je důvodem toho, že bude nový model 4 uveden na trh až v roce 2020.

Dr. Eben Upton Dr. Eben Upton

USB-C konektor je sice u nového modelu Raspberry Pi uvažován, ale pouze pro potřebu napájení. Eben Upton je spokojen se současnou nabídkou portů u současných modelů 3B a 3B+. USB-C sice dokáže přenést větší výkon na periferní zařízení, ale vývojáři by se také museli vypořádat s větším odvodem tepla. Rozměrově bude tedy nový model odpovídat těm současným a také je potvrzeno, že se opravdu bude jmenovat Raspberry Pi 4. Co se týče jeho ceny, měla by zůstat na 35 dolarech za kus.

Na závěr si připomeňme že model 3B je na trhu už 3 roky. Přestože byl v březnu loňského roku vydán vylepšený model 3B+, který přinesl gigabitový ethernet, dual-bandový Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 a několik dalších vylepšení, nešlo o generační upgrade. O letošním dnu „pí“ (14.3.) se jeho nástupce bohužel nedočkáme. Můžeme jen doufat, že se naplní všechna uvedená očekávání alespoň o rok později.

Foto: Wikimedia Commons

Zdroj: https://www.tomshardware.com/news/raspberry-pi-4-everything-we-know,38539.html

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz