přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co se změnilo u levných notebooků během čtyř let?

Co se změnilo u levných notebooků během čtyř let?

notebook100_1.png

Jak se změnily ty nejlevnější notebooky od roku 2010? Jak jsou na tom s podporou Linuxu? A co výkon?


Úvod, aneb co se bude porovnávat

Článek se bude týkat změn u procesorů, grafických karet a čipových sad. Nebudu zde hodnotit konkrétní modely notebooků, které daný hardware obsahuje, ale čistě „vnitřnosti“. Porovnávat budu Atom N455 Bonnell a Celeron N2840 Bay-Trail-M. První jmenovaný obsahuje integrovanou grafickou kartu Intel GMA x3150 a novější model Intel HD Graphics vycházející z grafických karet obsažených v procesorech rodiny Ivy Bridge. Oba procesory mají přibližně stejné TDP (6,5 vs. 7,5 W u Silvermont) a reprezentují nejnižší segment trhu dané doby.

Na některé netbooky se dostalo i speciálně upravené Ubuntu (CC-BY Clive Darra) Na některé netbooky se dostalo i speciálně upravené Ubuntu (CC-BY Clive Darra)

Intel Atom N455 se dával v roce 2010 do netbooků, což byly malé (typicky do 10 palců) a málo výkonné stroje. Svého času fungovaly místo tabletů, kterých v roce 2010 nebylo tolik co dnes a třeba iPad se svou cenou nebyl dostupný všem. Od netbooků nakonec výrobci upustili a místo nich měly přijít ultrabooky. Ty však, jak dnes můžeme vidět, okupují vyšší cenový segment trhu. Aktuálně stojí procesory platformy Intel BayTrail proti chromebookům, které v mnoha případech obsahují čip architektury ARM namísto klasických x86.

Jak se změnil procesor?

Atom N455 je jednojádrový procesor na frekvenci 1,55 GHz. Podporuje technologii HyperThreading, která dokáže z jednoho fyzického jádra vytěžit maximum pomocí dvou vláken, takže se procesor ve výsledku tváří jako dvoujádrový (dual-core). Naproti tomu novější model postavený na architektuře Silvermont je čistokrevné dvoujádro, které ale nepodporuje HyperThreading.

Atom N455 se se svým výkonem nehodí už pomalu ani na prohlížení Internetu. Načítání moderních stránek (plných všemožných skriptů) trvá dlouho a brouzdání má k plynulosti daleko. Co se týká přehrávání videí, tak maximum jsou videa v rozlišení 720p. A i tak je potřeba použít dobře optimalizovaný přehrávač (VLC) a např. videa na YouTube jsou plynulá jen v rozlišení SD.

Naproti tomu Celeron N2840 lze použít bez problémů i na nějakou smysluplnou práci. Prohlížení webových stránek je plynulé. Média ve FullHD zvládá i bez asistence grafické karty. Oproti procesorům z architektury Bonnell navíc používá paměti typu DDR3 (resp. jejich verze pracující s nízkým napětím DDR3-L), což sníží spotřebu a zvedne výkon.

Porovnání výkonu procesorů – modrý graf reprezentuje jedno vlákno a červený běh ve dvou vláknech Porovnání výkonu procesorů – modrý graf reprezentuje jedno vlákno a červený běh ve dvou vláknech

Co se změnilo u grafické karty?

Ve starém Atomu obsažená GMA 3150 není vhodná téměř k ničemu. Nedokáže akcelerovat většinu dnes používaných video formátů, akcelerace 3D prostředí (GNOME Shell) je rovněž na hranici použitelnosti. OpenGL podporuje ve verzi 2.1 pod Linuxem (1.4 ve Windows) a další instrukce už nebudou přibývat. O hrách v tomto případě nemůže být ani řeč. Zvládne některé 2D záležitosti jako je SuperTux, ale na 3D hraní pod Linuxem to opravdu není. Ve Windows je situace mírně odlišná a lze na této kartě provozovat 3D hry vydané do let 2002/2003. Je také ale potřeba počítat s tím, že většina strojů s touto kartou měla rozlišení displeje 1024 x 600 pixelů, což znamená mnohem menší požadavky na výkon.



V případě Intel HD Graphics je situace podstatně lepší. Tato karta (ač má jen 4 EU) stačí i na hraní méně náročných a starších her. V Linuxu grafika aktuálně zvládá OpenGL 3.3 a dá se očekávat, že další instrukce budou přibývat a podporovaná verze OpenGL ještě poroste. Nebylo problém zahrát si ve Wine hry vydané i v letech 2006/2007, u novějších titulů FPS srážel výkon procesoru, který nezvládal překlad volání Direct3D na OpenGL a ještě k tomu obstarávat další výpočty.

Tady tedy jednoznačně platí, že jestliže chcete primárně hrát, tak Windows budou lepší volbou. Nativní linuxové verze her ze Steamu se bohužel většinou nedaly spustit. Pokud HW nároky her porostou stejným tempem, tak za další čtyři roky na tom bude úplně stejně jako teď GMA. Proto je možná lepší sáhnout po mainstreamové řadě Core i3 (ať už Haswell nebo Broadwell), která má neořezané verze grafických čipů a poskytuje větší výkonnostní rezervu i pro občasné hraní.

Výkon grafiky se zvedl přibližně 20krát při porovnání hrubých čísel z benchmarku glmark2 Výkon grafiky se zvedl přibližně 20krát při porovnání hrubých čísel z benchmarku glmark2

Co se týče podpory multimédií, tak Intel GMA x3150 by měla zvládat hardwarově dekódovat MPEG-2, což se mi ale nepodařilo rozchodit ani pod jedním systémem. Grafická karta Intel HD Graphics by měla podle specifikací zvládat akceleraci běžně používaných formátů v rozlišení FullHD a nižším. Otestoval jsem tedy zatížení procesoru při přehrávání videa ve VLC a bohužel v Linuxu akcelerace nefungovala. Zatížení CPU bylo během přehrávání videa v rozlišení FullHD kolem 40 %, což bylo dvakrát tolik, co ve Windows (akcelerace pomocí DXVA2). Je to škoda, protože se pak přístroj zbytečně zahříval.

HW Akcelerace ve VLC a dalších přehrávačích nebyla v Linuxu funkční HW Akcelerace ve VLC a dalších přehrávačích nebyla v Linuxu funkční

Co očekávat do budoucna?

Jak se změní low-end během dalších let? Osobně očekávám další vytlačování klasických notebooků Chromebooky, kterým by postupně měla růst kapacita integrovaného úložiště (které se dnes pohybuje kolem 32 GB, což je i pro cloudový operační systém málo). Během příštích dvou let očekávám nástup pamětí DDR4, které snad pomohou výkonu integrovaných grafik.

Taktéž bych dal ruku do ohně za to, že v horizontu cca 5 let bude většina přístrojů vybavena diskem typu SSD. Jejich ceny postupně klesají vlivem vývoje levnějších technologií, takže bych se ani nedivil, kdyby se do notebooků za pár let úplně přestaly klasické disky dávat. Celkem jistý je nástup nových grafických API (DirectX 12, Mantle, OpenGL Next), které pomůžou v situacích, kdy je výkon limitován procesorem, což se dle mého názoru v krátkodobém horizontu nezmění.

Dle slov AMD bude časem rozhraní Mantle dostupné i pro Linux a další výrobce grafik Dle slov AMD bude časem rozhraní Mantle dostupné i pro Linux a další výrobce grafik

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz