přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Endless PC: počítač do obýváků třetího světa

Endless PC: počítač do obýváků třetího světa

endlesspc_uvod100.png

V dubnu na Kickstarteru proběhla kampaň, která měla za cíl vybrat 100 tisíc dolarů na Endless PC, počítač, který má za cíl přinést digitální svět do domácností rozvojového světa. Nakonec se vybralo 176 tisíc a cíle kampaně se mohly realizovat. Jedno Endless PC se nám dostalo do rukou. Jaké je?


Pro koho je Endless PC určené?

Kampaň na Kickstarteru vyvolala celou řadu reakcí, pozitivních i negativních. Hodně lidí považovalo Endless PC za pokračovatele OLPC a proto také kritizovalo jeho cenu, která začíná na 169 dolarech. Podle těchto názorů se mělo šetřit na designu a cenu srazit dolů. Takové mínění do značné míry souvisí s pokřiveným pohledem Evropanů a Američanů na to, jaký je rozvojový svět. Hodně lidí si pod ním představí zaostalé oblasti Afriky, kde obyvatelé řeší problémy jako dostatek vody a jídla, a proto si myslí, že počítač za 169 dolarů s nějakou snahou o pěkný design je pro ně příliš velký luxus.

Jenže velká část rozvojového světa má jinou podobu. Například v Latinské Americe, kam Endless PC míří především, se příjmy lidí střední třídy pohybují až kolem 5 000 dolarů ročně. S takovým příjmem už nemusí řešit starosti jako vodu nebo jídlo, mají slušný byt a také elektroniku jako pračku, televizi atd. Když si autoři Endless PC dělali v těchto zemích průzkum, zjistili, že lidé nechtějí co nejlevnější počítač za každou cenu, ale atraktivní počítač za rozumnou cenu a se softwarem, který bude přizpůsobený jejich potřebám, protože většina softwaru stále vzniká pro uživatele vyspělých zemí, kteří tvoří hlavní kupní sílu.

Cílem tak nakonec bylo vytvořit atraktivní počítač, který budou mít lidé chuť si koupit, bude za dostupnou cenu a bude dělaný na míru lidem v zemích, kam míří. Primárním zobrazovacím zařízením má být televize, protože tu typicky lidé v těchto oblastech na rozdíl od počítače mají.

Kdo za Endless PC stojí?

Za Endless PC stojí společnost Endless Mobile, Inc se sídlem v San Franciscu, která vznikla již v roce 2011. Práce na tomto počítači probíhá už několik let. Zakladatel Endless Mobile Matt Dalio představil projekt už v roce 2013 v rámci konference GUADEC v Brně. Vývojářský tým tvoří dlouholetí přispěvatelé do GNOME: Emmanuele Basi (Clutter, GTK), Cosimo Checci (Nautilus), Jasper St.Pierre (Mutter, GNOME Shell), Jonathan Blandford (GNOME apps) a další. Kromě toho Endless Mobile najímá kontraktory v cílových zemích (např. Brazílii), mezi kterými jsou další přispěvatelé do open source. Díky tomu dnes patří mezi největší přispěvatele do GNOME.



Endless Mobile také spolupracuje s poradci, mezi kterými lze najít opravdu zvučná jména: např. Nicholase Negroponteho, který byl vedoucím projektu OLPC, nebo Muhammada Yumus, který získal Nobelovu cenu míru za koncept mikroúvěrů.

Hardware

Na počítači zaujme už samotná krabice, která vypadá opravdu atraktivně a je zajímavě vymyšlená. Rozhodně si v ničem nezadá s krabicemi od společnosti Apple, která je tímto proslulá. Jestli měli autoři za cíl vytvořit zařízení, které nebude vypadat levně a bude atraktivní, tak s krabicí se jim to určitě povedlo.

Endless PC po rozbalení Endless PC po rozbalení

Netradiční je také design samotného počítače, kterému kvůli jeho vzhledu přezdívám „Kaplického počítač“. Četl jsem kritiku, že by měl být design praktický a počítač by měl mít tvar kompaktní krabičky. Autoři chtěli očividně zaujmout designem a vytvořit počítač, za který se nebudete stydět ani vedle televize v obýváku. Vespod je umístěná ledka, která po zapnutí rozsvítí spodní červenou část počítače a světlo se efektně odráží od podložky. Pokud je počítač uspaný, ledka se pomalu rozsvěcuje a zhasíná a světlo tak pulzuje. Působí to atraktivně.

Co se týče samotného hardwaru, tak srdcem je dvoujádrový procesor Intel® Celeron® N2807 o taktu 1,7 GHz. Operační paměť má velikost 2 GB. Dnes se rozhodně jedná o slabou konfiguraci, ale bavíme se tu o levném počítači. Při běžné práci jsem na výkonnostní limity příliš nenarážel, jen u Flash videí s vyšším rozlišením. Disk je nabízený v několika variantách. Ta levnější verze počítače za 169 dolarů obsahuje disk 32 GB eMMC. Verze za 229 dolarů nabízí standardní pevný disk o velikosti 500 GB. Levnější verze má gigabitovou ethernetovou přípojku, 2 porty USB 2.0 (vzadu) a 1 port USB 3.0 (vpředu) a také výstupy HDMI a VGA. Počítač má svůj vlastní repráček, takže dokáže hrát, i když není připojený externí reproduktor (přes HDMI nebo 3,5 mm jack konektor). Základní verze ovšem neobsahuje wifi a bluetooth adaptér. Za ten jste si museli v kampani na Kickstarteru připlatit 20 dolarů a je možné, že v budoucnu bude nabízený pouze v dražší verzi s 500GB diskem.

Asi největším minusem hardwaru je, že má počítač větráček, který není úplně nejtišší. Pokud z počítače cokoliv hrajete, neslyšíte jej. V tiché místnosti už ale ano. V takovéto výkonnostní kategorii už by se to dalo vyřešit pasivním chlazením.

K počítači je dodáváno příslušenství v podobě napájecího adaptéru a HDMI kabelu. Je trochu škoda, že má síťovou zástrčku podle americké normy, když kampaň na Kickstarteru byla celosvětová. Musíte si tedy pořídit redukci.

Endless PC v akci, 4k monitor na plné rozlišení nezvládlo. Umí jen FullHD. Endless PC v akci, 4k monitor na plné rozlišení nezvládlo. Umí jen FullHD.

Software

Software je to, co mě za Endless PC zajímalo nejvíce. Obsahuje totiž linuxový operační systém Endless OS, který je podle všeho postavený na Debianu. Nicméně na tom příliš nezáleží, protože toho z Debianu používají naprosté minimum. Systém samotný se aktualizuje atomicky a používají k tomu vlastní nástroj eos-updater, který je postavený na OSTree. Repozitář s aplikacemi mají také vlastní. Do budoucna by chtěli na aplikace používat xdg-app. Když se podíváte na jejich GitHub zjistíte, že mají téměř všechny zásadní komponenty systému.

Jejich Endless Desktop je výrazně upravený GNOME Shell. Jak můžete vidět na obrázku níže, náhled Činnosti byl víceméně integrovaný do samotné plochy, na které naleznete vyhledávání a spouštěče nainstalovaných aplikací. Na spodním panelu pak naleznete zleva: ikonu pro nastavení a nápovědu, ikony spuštěných aplikací, čas a nastavení zvuku a sítě a tlačítko Facebooku. Facebook totiž mají do prostředí integrovaný a pokud na ono tlačítko kliknete, vysune se zleva panel s rozhraním této sociální sítě.

Plocha Endless OS Plocha Endless OS

Prohlížečem v Endless OS je upravené Chromium a systém umožňuje uživatelům velmi jednoduše vytvářet webové aplikace, tedy víceméně spouštěče webových stránek, které nacházíme mezi ostatními aplikacemi. Tuto funkci má i samotné Chromium, ale Endless OS integruje vytváření webových stránek přímo do prostředí.

Offline Wikipedia Offline Wikipedia

Čím se Endless OS liší od standardní linuxové distribuce, je to, že už přichází s velkým množstvím obsahu. Naleznete v něm offline verzi Wikipedie, aplikaci s recepty na vaření nebo o zdraví a léčbě chorob, o celebritách. K dispozici je také aplikace, která obsahuje videa z Khan Academy. Když spustíte hudební přehrávač (Rhythmbox), najdete už v něm velké množství hudby. Vzhledem k tomu, že je zařízení cíleno především na Latinskou Ameriku, je hudba především latinskoamerická.

Aplikace o zdraví Aplikace o zdraví

Aplikace o vaření Aplikace o vaření

YouVideos – aplikace pro pouštění online videí YouVideos – aplikace pro pouštění online videí

Endless má také vlastní obchod s aplikacemi. Zatím se tam kromě několika aplikací od Endless Mobile nacházejí vybrané linuxové aplikace, které známe i z ostatních distribucí. V budoucnu by se měl obchod otevřít ostatním vývojářům a Endless Mobile by rád kolem jejich systému vybudoval ekosystém aplikací třetích stran.

Katalog aplikací Katalog aplikací

Endless OS používá řadu komponent z GNOME, ale s vlastními úpravami a vylepšeními. Například nastavení monitorů obsahuje navíc přizpůsobení obrazovce TV. Když totiž připojíte počítač k TV, často se stává, že plocha systému se roztáhne mimo hranice obrazovky TV. Ve standardním GNOME není žádná volba, jak to „opravit“. Lze to změnit v nastavení TV, ale zdaleka ne všechny modely toto nastavení mají. Endless OS vám tento problém pomůže vyřešit bez ohledu na to, jakou televizi používáte.

Co mě trochu zklamalo, je multimediální podpora. Stalo se mi totiž, že některé hudební a video soubory jsem prostě nepřehrál. Nedostal jsem také možnost chybějící kodeky doplnit, jak je to obvyklé u ostatních linuxových distribucí. Toto bylo asi největší zaváhání Endless OS, co se týče uživatelské přívětivosti. Naopak co se mi velmi líbilo, bylo interaktivní seznámení se systémem po prvním spuštění. Provede uživatele hlavními prvky desktopového prostředí a vždy ho vyzve, aby si je rovnou vyzkoušel (např. nastavení sítě, spuštění aplikace, vyhledávání atd.). Kéž by toto mělo i standardní GNOME.

Jelikož se jedná o standardní hardware, není problém na Endless PC nainstalovat jinou linuxovou distribuci. Já jsem na něj nainstaloval Fedoru. Narazil jsem na dva problémy. Jeden se týkal wifi karty, která se po nějakém čase odpojila. Tedy přesněji připojení zůstalo zachováno, ale přestala téct data. Zjistil jsem, že se jedná o častý problém dané karty v Linuxu, a našel jsem parametr, který tento problém zcela vyřešil. Dalším problémem je, že po probuzení nevidí zvukový systém ani HDMI, ani analogový výstup a začne hrát z vestavěného repráčku. Tento problém jsem ještě nevyřešil.

Podívejte se na video představující Endless PC. Komentář je sice ve španělštině, ale můžete si pořádně prohlédnout jak systém, tak samotné zařízení:

Závěr

Endless PC je jistě zajímavý projekt. Co se týče atraktivity, tak si myslím, že se autorům podařilo vytěžit maximum. Design počítače a balení je mezi linuxovými počítači a i mezi počítači obecně výjimečné. Na samotném hardwaru už ale lze nízkou cenovku vidět. Samotný systém by asi nepřinesl nic navíc průměrnému uživateli v našich končinách. Dokázal bych si ho ale představit jako systém pro počítačově negramotné uživatele, vhodná volba pro babičku, otevřenější Chrome OS. Autoři ale míří na úplně jiný trh a složení softwaru tomu odpovídá. Zdá se, že ví, co dělají, tak jim držme palce.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz