přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, iPod v Linuxu

iPod v Linuxu

ipod.png

Hudební přehrávače iPod vyvolávají různé reakce. Od nekritického obdivu až po naprosté odsouzení. Jedno se jim musí nechat. Jsou úspěšné a velice rozšířené. Právě z toho důvodu se podíváme, jak je to s jejich podporou v Linuxu.


O iPodech

Odpůrci iPodů by je mohli charakterizovat jako nepříliš dobře vybavené přehrávače multimediálních souborů, u nichž výrobce položil hlavní důraz na design a marketing. Pravda je dle mého mínění složitější. Společnost Apple Inc. prokázala vynikající smysl pro strategii a majitelům iPodů poskytla mnohem víc než jen skupinu hezky vyhlížejících přehrávačů. Zahrnula je do uceleného systému, tvořeného kromě nich programem pro správu multimediálního obsahu iTunes a především internetovým obchodem s multimédii iTunes Store. A to vše udělala ve správný čas. Značné rozšíření iPodů navíc nemohli ignorovat výrobci příslušenství a doplnili jeho ekosystém o velké množství pouzder, reproduktorů a dalších zajímavých doplňků. Čeští uživatelé si ovšem popsaného systému užijí pouze částečně. Dveře iTunes Store jim dosud zůstávají uzavřeny. Uživatelé jiných platforem než Mac OS X a Windows navíc musí řešit alternativní způsob komunikace mezi jejich počítači a iPody.

iPod Nano 5G iPod Nano 5G

iPod Shuffle 5G iPod Shuffle 5G

Jak komunikují

Ne, že by iPody nepodporovaly standardní protokol USB Mass Storage. Ovšem pro import hudebních souborů vyžadují něco navíc. Tím je program iTunes, který slouží nejen k organizaci multimediálních souborů na disku počítače, ale také pro jejich přesun do přehrávače a pro aktualizaci jeho interních „playlistů“. Přesunete-li „empétrojky“ do iPodu bez jeho pomoci, přehrávač je nepřehraje. Alternativy k iTunes sice existují, ale jejich autoři naráží na různorodost uspořádání různých modelů iPodů násobenou počtem jejich generací. Přiblížím vám to na jednoduchém příkladu. Vyřešíte-li komunikaci se čtvrtou generací iPodu Nano, nebude fungovat s pátou, podaří-li se vám spojení s ní, nebude vám fungovat s modelem Shuffle stejné generace. Proto nemá smysl hovořit o podpoře iPodu v Linuxu, neuvedeme-li současně jeho model a generaci.

iTunes ve Windows 7 iTunes ve Windows 7

Buďme tedy konkrétní. Linuxová distribuce Ubuntu 10.04 má ve svých repozitářích několik programů, které umí komunikovat s iPody. Jmenujme přehrávače Rhytmbox, Banshee, Amarok a jistě také přímo k tomuto účelu vytvořený program gtkpod. Ovšem ani jeden z nich se nedomluví se všemi modely.

Rhytmbox

Začněme Rhytmboxem, který se z linuxových programů nejvíce podobá iTunes. Kromě přehrávání skladeb vám pomůže udržet pořádek ve vaší sbírce digitální hudby, umožní vám poslech internetových rádií a také vám zpřístupní dva významné zdroje digitální hudby. V prvním z nich - Jamendo, najdete velké množství skladeb šířených pod svobodnou licencí Creative Commnons. Pro nákup digitální hudby pak poslouží Ubuntu One. Co se týče kompatibility s iPody, můžeme u něj jmenovat pouze modely iPhone, iPod Touch 1G, 2G, 3G, 3GS a 4G, iPad, které běží na firmwaru do verze 4.0.1.

Rhytmbox s připojeným iPodem Rhytmbox s připojeným iPodem

Banshee

Pod jménem irské víly smrti se skrývá zajímavý přehrávač a správce multimediálních souborů. Rozumí si také s internetovými rádii a co se týče komunikace s iPody, připadá mi jeho uživatelské rozhraní mnohem logičtější a příjemnější než u Rhytmboxu. Také Seznam podporovaných iPodů je u něj o něco delší než u Rhytmboxu, přesto např. s iPodem Nano 5G nedokázal najít společnou řeč.

Přehrávač Banshee Přehrávač Banshee

Mohla by vás zajímat kompletní recenze tohoto přehrávače: Banshee – iTunes Linuxu?.

Amarok

Představovat linuxovým uživatelům Amarok je asi zbytečné. Jde o všestranně vybavený přehrávač digitální hudby postavený nad knihovnami pro KDE. S iPody si rozumí poměrně dobře, ale Nano 5G, který jsem si zvolil pro praktickou ukázku spolupráce iPod a Linuxu, do seznamu Amarokem podporovaných iPodů bohužel nepatří.

Amarok Amarok

iPod Nano páté generace

Šestá generace iPodu Nano už sice byla představena, ale zatím není v prodeji. Proto dosud můžeme považovat pátou generaci za aktuální. Recenzí, které se mu věnují, najdete na Internetu spoustu, přesto se nedokáži ubránit alespoň několika subjektivním dojmům, které ve mně přístroj vyvolal. Naživo se jeví mnohem subtilnější, než vypadá na fotografiích. Oproti předchozí generaci je jeho hliníkový povrch pokryt vrstvou bezbarvého laku, která je méně náchylná k otiskům prstů. Jakmile si poprvé vyzkoušíte ovládání pomocí dotykového kolečka, pochopíte, proč ho okopírovala spousta dalších výrobců. Nejvíce mě ale překvapila kvalita jeho zvuku. Ovšem nikoli při použití originálních sluchátek.

iPod Nano 5G s dodanou výbavou iPod Nano 5G s dodanou výbavou

Zvukové podání přístroje se překvapivě rozvinulo až po připojení sluchátek KOSS Porta Pro. Plné hloubky byly provázeny pevnými a konkrétními výškami. Přesto zůstal zvuk přístroje pocitově hebký a neunavující. Při bezprostředním porovnání s mým běžným MP3 přehrávačem a také ze zvukovým výstupem notebooku Lenovo ThinkPad Edge 13 se mi poslech z iPodu jevil mnohem bezprostřednější, věrnější a hudba díky němu získala více „šťávy“. Další zkoušky se sluchátky Senheiser PX100 a KOSS R90 jen potvrdily první dojem. Za takto kvalitní poslech lze přehrávači mnohé odpustit.

iPod Nano 5G iPod Nano 5G

Vzkříšení iPodu

Vraťme se ke komunikaci s počítačem. iPod Nano 5G si nedokáže porozumět s Ubuntu 10.04, potažmo s programem gtkpod, dokud není proveden „restore“ přístroje v iTunes. Technicky problém spočívá ve zformátování paměti iPodu v souborovém systému FAT32 a ve vytvoření vnitřní adresářové struktury. Bohužel ani návod uvedený na stránkách programu a ani mé další pokusy o improvizaci popsaného kroku pod Linuxem nedopadly úspěšně.

Vzkříšení iPodu Vzkříšení iPodu

Stejně tak platí, že instalace iTunes verzí 9.2.1 nebo 10 do Wine 1.1.42 je sice možná, ale aplikace po ní zůstane v polofunkčním stavu. Proto nezbývá než použít Windows, nainstalovat do něj iTunes a obnovit v něm iPod pomocí tlačítka Restore na kartě Summary. Chápu, že čistě linuxové řešení by bylo lepší, ale nepodařilo se mi ho najít.

gtkpod

Seznam jím podporovaných iPodů je ze všech uvedených programů nejdelší. Pro instalaci gtkpodu stačí sáhnout do repozitářů distribuce např. pomocí Synapticu a doinstalovat balíčky gtkpod, gtkpod-data, gtkpod-aac, gpixpod. Máte-li iPod připojen kabelem k počítači, gtkpod vás při svém prvním spuštění vyzve k úpravě nastavení. Za důležitou považuji položku iPod mountpoint, v níž by měl program sám nadetekovat složku, do níž je iPod připojen, a také parametr Model, kterým specifikujete přesný model přístroje.

gtkpod gtkpod

Další práce v gtkpodu je dle mého mínění příjemnější než v iTunes. Dle mého mínění je gtkpod svižnější a jeho ovládání je mnohem přímočařejší. Ovšem to platí pouze pro uživatele, kteří se nezaleknou angličtiny. Založení nového seznamu skladeb pomocí ikony New Playlist a jeho následné naplnění soubory pomocí Add Files nebo Add Folder nejspíš nemůže být jednodušší. Ještě chci připomenout, že díky programu GPixPod ze stejnojmenného balíčku dokáže gtkpod kopírovat do iPodu také vaše fotografie.

Absence iTunes Store vás mrzet nemusí. Opominu-li stahování z „šedých“ zdrojů, mohou uživatelé Ubuntu využít pro nákup hudby například Ubuntu One Music Store nebo i-legalne.cz, kde je hudba ve formátu MP3 k dispozici již také bez omezujícího DRM.

gtkpod gtkpod

Važte dobře

Na jednu stranu pomyslných vah položme téměř ukázkovou uzavřenost iPodů, kterou je možné chápat téměř jako protipól k otevřenosti open source. Na druhou je pak možné dát jejich stylovost a nespornou kvalitu zvuku. Dle mého mínění však uvedené vážení částečně postrádá smysl. Při výběru optimálního přehrávače pro příznivce Linuxu bych doporučil raději sáhnout mezi přehrávače, kterým stačí podpora USB Mass Storage. Ovšem pokud se vám některý z iPodů líbí a najdete ho v seznamu podporovaných modelů, je to jen na vás.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz