přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Levný, kvalitní, s Linuxem - počítač Barbone Fenix

Levný, kvalitní, s Linuxem - počítač Barbone Fenix

computer.png

V poslední době jsou velmi populární malé notebooky, označované slovy netbook či podobným výrazem. Klasický desktopový počítač ovšem stále zůstává vynikajícím  nástrojem pro práci. Může oslovit zejména v případě, že jej nabízí osvědčená hardwarová firma, je levný a je na něm už nainstalovaný Linux. A právě takový počítač jsme dostali k redakčnímu testu.


Počítače určené do domácností či typických kanceláří by mohly běžet na Linuxu - jeho uživatelé to vědí. Reálný a významný důvod, proč by to tak nemělo být, podle mého názoru neexistuje. Dnešní linuxové operační systémy jsou na stejné úrovni složitosti, propracovanosti a uživatelské přívětivosti jako další majoritní systémy - ano, je třeba srovnávat s Windows, typicky XP či Vista. Zákazník, který chce koupit počítač "do rodiny" či svému dítěti, má představu spíše symbolickou - záleží mu na tom, aby investice měla smysl a aby byl počítač v domácnosti využíván. Představa, kterou by měl nový počítač naplňovat, je podle mých zkušeností zhruba následující:

  • stěžejní je internet, přesněji řečeno e-maily, přístup na webové stránky a vyhledávání;
  • telefonování, konkrétně Skype;
  • fotky, video - dnes má digitální fotoaparát skoro každý, kamera je také častá;
  • DVD - minimálně ze zvědavosti se člověk podívá na levná DVD už přímo na počítači;
  • poslech hudby z internetu a jiných médií;
  • vypalování "čehokoliv";
  • kancelářské nástroje - občas je potřeba něco napsat;
  • zábava - hry, hříčky, jak moderní (střílečky), tak klasické (karty, tetris apod.)

Je jasné, že v kanceláři se poměr požadavků mění. Pokud není jedním z nich účetnictví, které je zatím slabinou linuxových systémů (viz naše starší články), neměl by vzniknout výraznější problém - samozřejmě za předpokladu, že je používání Linuxu chápáno jako výhoda.

Levný linuxový stroj

Do redakce jsme získali na testování snad nejlevnější linuxový počítač, který je v současnosti na trhu. Všechny výše uvedené činnosti zvládá perfektně, takže se hodí domů či do kanceláře. Výrobce se viditelně snaží rozbourat předsudky spočívající v tom, že počítač bez Windows je pro běžného uživatele nepoužitelný. A myslím, že se mu to daří - s počítačem jsme bez problémů zvládli všechny typizované úkoly, které by mohly být charakteristické pro domácnost (jak uvádíme výše).

K testu byl zapůjčen také 19" LCD panel LG W1934S-SN, který ovšem není součástí nabídky a je třeba jej zakoupit zvlášť.

Obrázek:  11.jpg

Obecné informace o systému

Hardwarová charakteristika

Čtenáře jistě zajímá, o jaký počítač se hardwarově jedná. Během testu jsme nainstalovali program SysInfo, který o testovaném stroji referoval následujícím způsobem (celý soubor si můžete stáhnout).

Obrázek:  12.jpg

Informace o procesoru

  • GenuineIntel, Intel(R) Celeron(R) 1,80 GHz
  • RAM 1 GB
  • pevný disk WDC WD1600AAJS-0 o velikosti 160 GB
  • optická mechanika DVDRW LITE-ON, model LH-20A1S
  • grafická karta Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller
  • zvuková karta Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller
  • síťová karta Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E PCI Express Fast Ethernet

Obrázek:  13.jpg

Základní deska

Česky řečeno je to počítač vybavený dostatečně pro činnosti, které s počítači provádí běžný uživatel. Mohli bychom říci, že disk je malý nebo paměti je málo, ale to bychom zase opustili hladinu nejlevnějších strojů, ve které se pohybujeme a kterou chápeme jako výhodu.

Obrázek:  2.jpg

 

Počítač je osazen ve skříni, která je vzhledově povedená a působí příjemným dojmem. Stříbrné hrany společně s horním panelem propůjčují skříni sympatický vzhled. Panel je originálně na místě horní hrany, kterou tímto odstraňuje a nabízí několik ovládacích prvků přesně tam, kam uživatel rukou dosáhne (má-li počítač pod stolem). Na panelu se nachází dva USB porty, do nichž není problém zasunou flash disk a další zařízení, protože jsou od sebe vzdáleny a neomezují se. Mezi nimi jsou konektory - jeden pro mikrofona druhý pro reproduktor. Ano, sluchátka pro Skype. Panel je doplněn lehce - zeleně - prosvíceným tlačítkem pro zapnutí a vypnutí počítače.

Obrázek:  6.jpg

Praktický panel

Tento panel je jednoznačně jeden z nejmilejších detailů, které se mi na počítačí líbí. Snadno přístupný a obsahuje přesně ty prvky, které uživatel nejčastěji potřebuje. Designér přemýšlel a je to vidět - díky!

Pod panelem je optická mechanika a dvě klasické diody - červená je pro pevný disk a bliká při jeho aktivitě, zelená je pro DVD mechaniku. Skříň už dále neobsahuje další ovládací prvky - nenajdete zde protivně zářící (přinejhorším modrý) displej se zbytečnými informacemi, na které stejně není vidět. Nemusíte nic "lovit" dole, kam nevidíte.

K dispozici jsou pozice pro další mechaniky či jiná zařízení, lze tak dokoupit např. čtečku karet. Jedna pozice (5 1/4) je přímo pod mechanikou, další dvě (3,5) jsou ukryty za krytkou, již lze stáhnout či vytáhnout. Praktické řešení.

Obrázek:  7.jpg

Další pozice jsou ukryty

Skříň je "perforovaná", tedy korektně řečeno má průduchy pro ventilaci vzduchu, a to jak po stranách, tak samozřejmě vzadu. Přívod elektrické energie je ovládán spínačem, což je dnes již samozřejmou součástí počítačových skříní. Je nutno říct, že ventilátor nepatří mezi tiché společníky a dává o sobě vědět. Na druhou stranu "rachocení" disku neuslyšíte, jak se to stává u prostornějších skříní. Zadní panel je osazen následovně:

Obrázek:  3.jpg

Počítačová skříň zezadu

  • PS/2 port pro klávesnici (fialový) a myš (zelený);
  • sériový port a paralelní port
  • analogový výstup pro monitor
  • čtyři USB porty
  • konektor síťové karty
  • vstupní (mikrofon, externí zdroj) a výstupní konektory zvukové karty
  • čtyři pozice pro interní hardware

Obrázek:  4.jpg

Horní část panelu, spíše pravěk

Přítomnost sériového a paralelního portu je překvapením, ale také jednoznačně výhodou - v domácnostech lze najít množství staršího hardwaru, typicky tedy tiskárny a myši, které fungují a není důvod je měnit. Proto vnímám jejich zabudování jako další povedený detail.

Obrázek:  5.jpg

Dolní část panelu, současnost ;-)

Software

Nezbytnou součástí počítače je jeho operační systém. Už ze skutečnosti, že tento článek čtete na LinuxEXPRESu, je jasné, že přístroj běží na linuxové distribuci. Jedná se o Ubuntu 8.04, které již samo o sobě poskytuje komfort systému, jenž je dodáván s množstvím aplikací (Recenze: Ubuntu 8.04 Hardy Heron, Recenze: Ubuntu – Praktická příručka uživatele Linuxu). Po spuštění tedy naběhne uživatelské prostředí, které lze snadno ovládat. K dispozici je několik aplikací, jednoduše pro každou oblast aktivit jedna. Uživatel ihned může (vracíme se k seznamu na začátku článku):

  • pracovat s internetem (Firefox 3), případně si stahovat e-maily (Evolution), pokud je nečte z webového rozhraní;
  • telefonovat prostřednictvím Skype nebo Ekiga;
  • prohlížet fotky (Eye of GNOME, F-Spot), upravovat je (GIMP);
  • přehrávat videa na internetu nebo DVD (přehrávač filmů Totem);
  • poslouchat hudbu na internetu (rádia) nebo z jiných médií, jako jsou USB disky, audio CD (RhythmBox), zvuková CD kopírovat do počítače (Sound Juicer) a vypalovat (Brasero);
  • vypalovat "cokoliv" (Brasero);
  • vytvářet dokumenty, tabulky, prezentace (OpenOffice.org);
  • hrát drobné hry ze série her pro GNOME, další je nutné nainstalovat.

S videy na webu je potíž. Existuje velké množství formátů a kodeků, proto se lehce stane, že narazíte na video, které jeden přehrávač vesele reprodukuje, ale druhý si na něm vyláme zuby. Typickým příkladem jsou webové televize, které někdy fungují v pořádku, jindy jsou s jejich datovým proudem problémy. Je to podle mého názoru daň vývoji. Ubuntu vám pravidelně nabízí aktualizace, takže po jejich provedení může být doinstalována součást, která vám od těchto problémů pomůže. Při přehrávání CD a DVD jsme nenarazili na potíže.

Software se instaluje centrálně pomocí programu Synaptic. Jeho zjednodušená verze, která uživatele nezatěžuje technickými věcmi, se nachází v hlavní nabídce pod položkou Přidat/Odstranit... Stačí jen zatrhnout požadovaný program, zadat heslo a posečkat podle velikosti balíku - některé hry mají až stovky megabajtů.

Obrázek:  10.jpg

Instalace softwaru

Heslo uživatele ubuntu je "ubuntu" (bez uvozovek). Zadává se při instalaci nového softwaru nebo změnách v systému.

Takto datově náročné hry nejsou na disk uloženy během instalace systému, to snad ani nikdo nečeká - ale také nejsou nedostupné, stejně jako kvanta dalších programů čekají v repozitářích, tedy softwarových úložištích. Na několik málo kliknutí myši jsou k dispozici stovky kvalitních programů (a samozřejmě také méně kvalitních, život není vanilková zmrzlina). Ve výsledku uživatel zřejmě zjistí, že těch několik málo (desítek) programů buď už má k dispozici, nebo je snadno nainstaluje a že vlastně nic víc nepotřebuje, protože to prostě funguje - což je ostatně koncepce a strategie Ubuntu.

Z tohoto pohledu nelze recenzovanému stroji nic vytknout. Zvolený operační systém lze používat bez zvýšených požadavků na zaškolení obsluhy, poskytuje dostatek funkčního softwaru, zajišťuje možnost komunikace s ostatními uživateli a poskytuje bezpečné a spolehlivé pracovní prostředí.

Několik drobností závěrem

Hry

Jako uživatelský test jsme místo kompilace jádra nainstalovali a spustili několik her (najdete je v repozitářích). Obrázky jsou uloženy v následujících albech naší fotogalerie.

torcs-20080825182238

Co se týče konkrétních aktuálních her: Pokud výrobce dodává verzi pro Linux, pak nebude problém s jejím spuštěním, protože Ubuntu patří mezi nejpoužívanější distribuce. Pokud takovou verzi nedodává, je to nemilá situace, ale lze ji řešit: požadovat ji u výrobce (často existují "petice" za vytvoření verze pro Linux), zkusit spouštění pomocí Wine nebo jiného emulátoru, nebo si najít jinou zábavu. Hry v Linuxu zábavné jsou a je jich dostatek.

Střílečka Nexuiz

Obsah balení

Počítač přišel zabalený v krabici upravené pro potřeby transportu (vycpávky rohů, které odpruží případné nárazy) a patřičně vyplněné. Součástí dodávky byla také klávesnice, myš, záruční list, příručky k hardwaru, příručka seznamující uživatele s jejich novým počítačem (určena pro Windows i Linux), jejímž autorem je Ivan Bíbr. Ten se také postaral o přípravu celého systému, který se velmi podobá Ubuntu dodávanému s knihou Ubuntu – Praktická příručka uživatele Linuxu.

Obrázek:  0.jpg

Balení přečká i transport kurýrem

K recenzi byl zapůjčen také LCD panel, který není součástí produktu.

Obrázek:  1.jpg

Obsah krabice

Počítač BARBONE FENIX dodává společnost T.S. Bohemia a.s., jíž děkujeme za zapůjčení modelu. Cena tohoto modelu je (počátkem září 2008) cca 4600 Kč včetně DPH.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz